GMV leden Bodec en ANDRITZ gaan structureel samenwerken. Samen zullen ze de ANDRITZ Gouda vacuüm walssdroger verder ontwikkelen en de nieuwe technologie naar een hoger niveau gaan tillen.
Agirated Thin Film Dryer
Bodec ontwikkelde in Food Tech Brainport de Agirated Thin Film Dryer (AFTD). Deze droger is duurzamer en goedkoper dan sproeidrogen en wassdrogen. Hij is ontwikkeld om bij lagere temperaturen onder vacuüm te drogen in een gesloten systeem, zodat de waterdamp en eventuele emissies opgevangen worden. Door deze werkwijze blijven temperatuurgevoelige componenten behouden, wat de productkwaliteit ten goede komt. Bovendien is het energieverbruik een stuk minder (30 tot 50%).
De ANDRITZ Gouda vacuüm walsdroger
ANDRITZ creëerden de vacuüm walsdroger, een innovatieve, energiezuinige technologie, bij uitstek geschikt voor het drogen van viskeuze, plakkerige en temperatuurgevoelige producten. Dat komt door het unieke indirecte droogproces. De walsdroger wordt in een vacuümomgeving gebracht om de hittebelasting op het product aanzienlijk te verminderen. Daardoor daalt niet alleen het risico op beschadiging van het product, maar blijven ook de smaak-, geur- en textuureigenschappen bewaard.
Vruchtbare kruisbestuiving
Bij NIZO food research in Ede stond tot voor kort de eerste testmachine van de vacuüm walsdroger. Daar vonden dan ook de eerste testen plaats, met verrassend goede resultaten. Omdat de technologie nog in de kinderschoenen staat, werd gezocht naar mogelijkheden om deze verder te ontwikkelen. Samen gaan ze aan de slag! ANDRTZ als expert op het gebied van procesoplossingen voor zowel stand-alone machines als turn-key productielijnen, Bodec als expert in procesoptimalisatie voor de voedingsmiddelenindustrie. Dankzij deze inspirerende samenwerking kunnen beide partijen de twee technologieën als optie aanbieden. De innovatieve technologieën vullen elkaar perfect aan!
Bron: Bodec, 2019