Zomerreflectie voor een innovatief herstel

Blogpost door: Maureen de Haan

op 01 juli, 2020

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Door de corona crisis is in Nederland meer bewustzijn ontstaan over het belang van voedselvoorziening in Nederland en zien we dat het consumeren van lokaal voedsel wint aan populariteit. Tegelijkertijd zien we ook dat heel Nederland aan het videobellen is geslagen en dat we met behulp van handige digitale tools ook een heel eind komen met ons werk. Aan de ene kant legt de huidige crisis de kwetsbaarheden van het huidige systeem bloot en aan de andere kant zien we ook dat we als mens flexibel en wendbaar zijn (‘we werken opeens massaal thuis voor minder corona slachtoffers’). Daar liggen mooie kansen voor de toekomst. 

Wat mij betreft zou de huidige overheidssteun voor het aanpakken van de (economische) corona crisis slim gecombineerd moeten worden met een stimulans voor innovatie en ondernemerschap gericht op een groener herstel. Daarnaast biedt deze crisis en straks ook de zomervakantie periode tijd voor reflectie. Laten we die zoveel mogelijk benutten.  Kunnen we als bedrijf bijvoorbeeld het onderhoud van machines niet vooraan slimmer op afstand regelen? Of is het nou echt nodig om voor één meeting naar de andere kant van de wereld te vliegen? Ik hoop dat deze crisis nieuwe luiken openzet zodat we twee vliegen in één klap kunnen slaan voor een optimaal toekomstig voedselsysteem.

Fijne zomer(vakantie)!

 

 

 

 

 

 

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

Lees verder
Blog

04/05/2020

4 minuten lezen

Hygienic Design in het post-corona tijdperk

Elk virus - zoals corona - heeft het in zich om exponentieel te groeien. Het fenomeen van exponentiële groei kent onze sector ook bijzonder goed. Net als virus pandemieën in een samenleving kunnen bacteriën ook exponentieel groeien. Hoe garandeert een voedselproducent dat de risico’s extreem laag zijn in moderne ketens? En welke kansen liggen daar voor andere ketens in het post-corona tijdperk?

Lees verder
Blog

06/04/2020

2 minuten lezen

Bloeiend creatief ondernemerschap in crisistijden

In mijn vorige blog begon ik met de stelling: 'Coronavirus reden tot paniek?' Wie had gedacht dat wij een maand later in een ‘intelligente lockdown’ zouden zitten? Het virus heeft Nederland en de wereld in zijn greep. De groeiende ziekte- en overlijdensgevallen en de negatieve economische vooruitzichten maken het toekomstbeeld niet rooskleurig. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes van saamhorigheid en creativiteit die in deze crisistijd opbloeien. 

Lees verder