Zomerreflectie voor een innovatief herstel

Blogpost door: Maureen de Haan

op 01 juli, 2020

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Door de corona crisis is in Nederland meer bewustzijn ontstaan over het belang van voedselvoorziening in Nederland en zien we dat het consumeren van lokaal voedsel wint aan populariteit. Tegelijkertijd zien we ook dat heel Nederland aan het videobellen is geslagen en dat we met behulp van handige digitale tools ook een heel eind komen met ons werk. Aan de ene kant legt de huidige crisis de kwetsbaarheden van het huidige systeem bloot en aan de andere kant zien we ook dat we als mens flexibel en wendbaar zijn (‘we werken opeens massaal thuis voor minder corona slachtoffers’). Daar liggen mooie kansen voor de toekomst. 

Wat mij betreft zou de huidige overheidssteun voor het aanpakken van de (economische) corona crisis slim gecombineerd moeten worden met een stimulans voor innovatie en ondernemerschap gericht op een groener herstel. Daarnaast biedt deze crisis en straks ook de zomervakantie periode tijd voor reflectie. Laten we die zoveel mogelijk benutten.  Kunnen we als bedrijf bijvoorbeeld het onderhoud van machines niet vooraan slimmer op afstand regelen? Of is het nou echt nodig om voor één meeting naar de andere kant van de wereld te vliegen? Ik hoop dat deze crisis nieuwe luiken openzet zodat we twee vliegen in één klap kunnen slaan voor een optimaal toekomstig voedselsysteem.

Fijne zomer(vakantie)!

 

 

 

 

 

 

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

02/11/2020

2 minuten lezen

De kracht van het collectief

COVID-19 houdt ons nog steeds in zijn greep. We zitten midden in de 2e golf en het einde van deze pandemie is nog niet in zicht. Tegelijkertijd houden andere maatschappelijke en economische  ontwikkelingen ons ook nog dagelijks bezig; geopolitieke verschuivingen, klimaatverandering en wereldwijd groeiende obesitas cijfers. Dit zijn uitdagingen die wij niet alleen kunnen tackelen.

Lees verder
Blog

01/10/2020

3 minuten lezen

De factor mens in een veranderende digitale wereld

Na de persconferentie van afgelopen maandag werd duidelijk dat zoveel mogelijk thuiswerken opnieuw de norm wordt om de tweede golf aan coronabesmettingen af te remmen. Organisaties als Google nemen het zeker voor het onzekere en houdt zijn mensen tot maar liefst juli 2021 thuis. (Nieuwe) slimme tools en technieken als een digital twin zijn volop in ontwikkeling en toepassing om zo efficiënt mogelijk op afstand te kunnen blijven werken. Technologische ontwikkeling is belangrijk maar er is meer nodig om als organisatie succesvol te kunnen blijven inspelen op veranderingen.

Lees verder

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

Lees verder