Zomerreflectie voor een innovatief herstel

Blogpost door: Maureen de Haan

op 01 juli, 2020

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Door de corona crisis is in Nederland meer bewustzijn ontstaan over het belang van voedselvoorziening in Nederland en zien we dat het consumeren van lokaal voedsel wint aan populariteit. Tegelijkertijd zien we ook dat heel Nederland aan het videobellen is geslagen en dat we met behulp van handige digitale tools ook een heel eind komen met ons werk. Aan de ene kant legt de huidige crisis de kwetsbaarheden van het huidige systeem bloot en aan de andere kant zien we ook dat we als mens flexibel en wendbaar zijn (‘we werken opeens massaal thuis voor minder corona slachtoffers’). Daar liggen mooie kansen voor de toekomst. 

Wat mij betreft zou de huidige overheidssteun voor het aanpakken van de (economische) corona crisis slim gecombineerd moeten worden met een stimulans voor innovatie en ondernemerschap gericht op een groener herstel. Daarnaast biedt deze crisis en straks ook de zomervakantie periode tijd voor reflectie. Laten we die zoveel mogelijk benutten.  Kunnen we als bedrijf bijvoorbeeld het onderhoud van machines niet vooraan slimmer op afstand regelen? Of is het nou echt nodig om voor één meeting naar de andere kant van de wereld te vliegen? Ik hoop dat deze crisis nieuwe luiken openzet zodat we twee vliegen in één klap kunnen slaan voor een optimaal toekomstig voedselsysteem.

Fijne zomer(vakantie)!

 

 

 

 

 

 

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder

Nederland is nu wereldwijd bekend om zijn efficiënte voedselproductie, maar zal de volgende generatie deze trots ook nog kunnen ervaren? Er zijn in de Nederlandse historie genoeg voorbeelden van iets waarmee we groot en bekend waren, maar waar we die positie vandaag de dag allang verloren zijn. Denk aan wind- en zonne-energie. Technologisch lag de basis in Nederland en was er een veelbelovende industrie aan het ontstaan. Doordat we niet goed hebben doorgepakt, hebben we deze positie vrij snel verloren aan landen als Denemarken en China. Niemand denkt tegenwoordig nog aan Nederland als ze zonnepanelen of windmolens willen kopen.

Lees verder

'For agrifoodtech, 2020 has been a blow-out year!' luidt de introductie van het AgFunder rapport 2021. De COVID-19-pandemie heeft het belang onderstreept van efficiënte toeleveringsketens en alternatieve manieren om voedsel te telen, verwerken, vervoeren en verkopen aan consumenten. De veranderende consumentbehoeftes en de ambities van politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen laten ook zien dat onze sector volop in beweging is.

Lees verder