Zomerreflectie voor een innovatief herstel

Blogpost door: Maureen de Haan

op 01 juli, 2020

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Door de corona crisis is in Nederland meer bewustzijn ontstaan over het belang van voedselvoorziening in Nederland en zien we dat het consumeren van lokaal voedsel wint aan populariteit. Tegelijkertijd zien we ook dat heel Nederland aan het videobellen is geslagen en dat we met behulp van handige digitale tools ook een heel eind komen met ons werk. Aan de ene kant legt de huidige crisis de kwetsbaarheden van het huidige systeem bloot en aan de andere kant zien we ook dat we als mens flexibel en wendbaar zijn (‘we werken opeens massaal thuis voor minder corona slachtoffers’). Daar liggen mooie kansen voor de toekomst. 

Wat mij betreft zou de huidige overheidssteun voor het aanpakken van de (economische) corona crisis slim gecombineerd moeten worden met een stimulans voor innovatie en ondernemerschap gericht op een groener herstel. Daarnaast biedt deze crisis en straks ook de zomervakantie periode tijd voor reflectie. Laten we die zoveel mogelijk benutten.  Kunnen we als bedrijf bijvoorbeeld het onderhoud van machines niet vooraan slimmer op afstand regelen? Of is het nou echt nodig om voor één meeting naar de andere kant van de wereld te vliegen? Ik hoop dat deze crisis nieuwe luiken openzet zodat we twee vliegen in één klap kunnen slaan voor een optimaal toekomstig voedselsysteem.

Fijne zomer(vakantie)!

 

 

 

 

 

 

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

06/12/2021

2 minuten lezen

Terugblik op 2021

Wat zullen we er eens van zeggen, 2021, wat voor een jaar is het geweest? Voor velen nog steeds niet het jaar waar we naar hadden uitgekeken na vaccinatie en zeker nog niet terug naar het ‘normale’ leven, zoals velen hadden gehoopt.

Lees verder
Blog

01/11/2021

1 minuut lezen

De tijd vliegt…

Vandaag precies twee maanden geleden ben ik begonnen in mijn nieuwe rol binnen de GMV. En wat is de tijd voorbijgevlogen. Ik heb de afgelopen weken al veel mooie initiatieven en bedrijven voorbij zien komen.

Lees verder
Blog

04/10/2021

4 minuten lezen

Even bijpraten ….

Na onze laatste algemene ledenvergadering (ALV) kort voor de zomer, zullen zeker diegenen van u die bij deze ALV aanwezig waren, zich bij de recente sympathieke introductie van Eveliene Langedijk afgevraagd hebben: "Hoe zit dat dan met Maureen en Marcel?", vooral omdat we net de zwaardere rol van Maureen binnen de GMV aangekondigd hadden.

Lees verder