De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!
Door de corona crisis is in Nederland meer bewustzijn ontstaan over het belang van voedselvoorziening in Nederland en zien we dat het consumeren van lokaal voedsel wint aan populariteit. Tegelijkertijd zien we ook dat heel Nederland aan het videobellen is geslagen en dat we met behulp van handige digitale tools ook een heel eind komen met ons werk. Aan de ene kant legt de huidige crisis de kwetsbaarheden van het huidige systeem bloot en aan de andere kant zien we ook dat we als mens flexibel en wendbaar zijn (‘we werken opeens massaal thuis voor minder corona slachtoffers’). Daar liggen mooie kansen voor de toekomst.
Wat mij betreft zou de huidige overheidssteun voor het aanpakken van de (economische) corona crisis slim gecombineerd moeten worden met een stimulans voor innovatie en ondernemerschap gericht op een groener herstel. Daarnaast biedt deze crisis en straks ook de zomervakantie periode tijd voor reflectie. Laten we die zoveel mogelijk benutten. Kunnen we als bedrijf bijvoorbeeld het onderhoud van machines niet vooraan slimmer op afstand regelen? Of is het nou echt nodig om voor één meeting naar de andere kant van de wereld te vliegen? Ik hoop dat deze crisis nieuwe luiken openzet zodat we twee vliegen in één klap kunnen slaan voor een optimaal toekomstig voedselsysteem.
Fijne zomer(vakantie)!
Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.
2021, 'het jaar van...chaos, dé waarheid of van de vrijheid?' De huidige lockdown en de Brexit maken van 2021 geen knallend begin. Echter met het vaccin in aantocht, zet ik in op een 'hoopvol 2021 'en bouw ik graag met jullie verder aan een gezond en duurzaam voedselsysteem.
Lees verderEen jaar geleden hadden wij niet kunnen bedenken dat een virus als COVID-19 zo'n invloed zou hebben op ons (werkende) leven in 2020. Thuiswerken, gesloten grenzen, hamsterende consumenten in de supermarkt. Nu het einde van het jaar nadert is het tijd om eens terug te blikken: wat had 2020 voor ons in petto en wat heeft het ons vooral ook gebracht?
Lees verderCOVID-19 houdt ons nog steeds in zijn greep. We zitten midden in de 2e golf en het einde van deze pandemie is nog niet in zicht. Tegelijkertijd houden andere maatschappelijke en economische ontwikkelingen ons ook nog dagelijks bezig; geopolitieke verschuivingen, klimaatverandering en wereldwijd groeiende obesitas cijfers. Dit zijn uitdagingen die wij niet alleen kunnen tackelen.
Lees verder