Machine ontwerp in een nieuwe 1.5 meter werkelijkheid

Blogpost door: Maureen de Haan

op 02 juni, 2020

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

1.5 meter afstand (2 armlengtes) van elkaar houden is één van de maatregelen die door het RIVM is geïntroduceerd om de verspreiding van het virus te voorkomen. De betekent dat medewerkers op gepaste afstand van elkaar aan het werk moeten kunnen gaan, bijvoorbeeld in een eigen vak of cirkel. In praktijk blijkt dat op bijvoorbeeld sorteerlijnen het doorgaans niet altijd mogelijk is om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Oplossingen als plexiglas als tussenschot tussen medewerkers kan dan bijvoorbeeld uitkomst bieden. Meerdere ploegendienst instellen om de capaciteit van de machine per uur te beperken zodat mensen niet te dicht op elkaar hoeven te staan om het werk bij te houden wordt ook al toegepast.

Naast de bovengenoemde aanpassingen ben ik benieuwd in hoeverre deze nieuwe werkelijkheid leidt tot structurele veranderingen in het ontwerp van machines voor de voedselverwerkende industrie. Zal er bijvoorbeeld een versnelde digitalisering optreden waarin de kwetsbare mens eerder wordt vervangen voor een robot? Of  zullen medewerkers altijd met high-end bescherming blijven werken? Ik verwacht dat COVID-19 niet iets eenmaligs is en dat we in de toekomst vaker met een virusuitbraak te maken kunnen krijgen. Een hierop voorbereid productieapparaat met 1.5 meter oplossingen is dan zeker gewenst.

Creativiteit zal de aankomende tijd extra hard nodig zijn om tot andere nieuwe oplossingen te komen om de nieuwe werkelijkheid in te richten. Welke ideeën heb jij bedacht? Of op welk vlak kan je nog wel wat inspiratie gebruiken van collega ondernemers? Ik ben benieuwd!

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2020

2 minuten lezen

Zomerreflectie voor een innovatief herstel

De corona crisis houdt veel bedrijven nog steeds in zijn greep. Veel grenzen zijn wereldwijd nog gesloten, wat voor Agri & Food machinebouwers problemen oplevert die gemiddeld voor ruim 80% van hun omzet naar het buitenland exporteren. Niet alleen de corona crisis maar ook de stikfstof problematiek en klimaatverandering leggen druk op het huidige voedselsysteem en zullen op (langer) termijn impact veroorzaken. Laten we de huidige context nu vooral zoveel mogelijk benutten om te investeren en innoveren in een 1.5 meter én 1.5 graden samenleving!

Lees verder
Blog

04/05/2020

4 minuten lezen

Hygienic Design in het post-corona tijdperk

Elk virus - zoals corona - heeft het in zich om exponentieel te groeien. Het fenomeen van exponentiële groei kent onze sector ook bijzonder goed. Net als virus pandemieën in een samenleving kunnen bacteriën ook exponentieel groeien. Hoe garandeert een voedselproducent dat de risico’s extreem laag zijn in moderne ketens? En welke kansen liggen daar voor andere ketens in het post-corona tijdperk?

Lees verder
Blog

06/04/2020

2 minuten lezen

Bloeiend creatief ondernemerschap in crisistijden

In mijn vorige blog begon ik met de stelling: 'Coronavirus reden tot paniek?' Wie had gedacht dat wij een maand later in een ‘intelligente lockdown’ zouden zitten? Het virus heeft Nederland en de wereld in zijn greep. De groeiende ziekte- en overlijdensgevallen en de negatieve economische vooruitzichten maken het toekomstbeeld niet rooskleurig. Gelukkig zijn er ook lichtpuntjes van saamhorigheid en creativiteit die in deze crisistijd opbloeien. 

Lees verder