Machine ontwerp in een nieuwe 1.5 meter werkelijkheid

Blogpost door: Maureen de Haan

op 02 juni, 2020

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

1.5 meter afstand (2 armlengtes) van elkaar houden is één van de maatregelen die door het RIVM is geïntroduceerd om de verspreiding van het virus te voorkomen. De betekent dat medewerkers op gepaste afstand van elkaar aan het werk moeten kunnen gaan, bijvoorbeeld in een eigen vak of cirkel. In praktijk blijkt dat op bijvoorbeeld sorteerlijnen het doorgaans niet altijd mogelijk is om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Oplossingen als plexiglas als tussenschot tussen medewerkers kan dan bijvoorbeeld uitkomst bieden. Meerdere ploegendienst instellen om de capaciteit van de machine per uur te beperken zodat mensen niet te dicht op elkaar hoeven te staan om het werk bij te houden wordt ook al toegepast.

Naast de bovengenoemde aanpassingen ben ik benieuwd in hoeverre deze nieuwe werkelijkheid leidt tot structurele veranderingen in het ontwerp van machines voor de voedselverwerkende industrie. Zal er bijvoorbeeld een versnelde digitalisering optreden waarin de kwetsbare mens eerder wordt vervangen voor een robot? Of  zullen medewerkers altijd met high-end bescherming blijven werken? Ik verwacht dat COVID-19 niet iets eenmaligs is en dat we in de toekomst vaker met een virusuitbraak te maken kunnen krijgen. Een hierop voorbereid productieapparaat met 1.5 meter oplossingen is dan zeker gewenst.

Creativiteit zal de aankomende tijd extra hard nodig zijn om tot andere nieuwe oplossingen te komen om de nieuwe werkelijkheid in te richten. Welke ideeën heb jij bedacht? Of op welk vlak kan je nog wel wat inspiratie gebruiken van collega ondernemers? Ik ben benieuwd!

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

06/12/2021

2 minuten lezen

Terugblik op 2021

Wat zullen we er eens van zeggen, 2021, wat voor een jaar is het geweest? Voor velen nog steeds niet het jaar waar we naar hadden uitgekeken na vaccinatie en zeker nog niet terug naar het ‘normale’ leven, zoals velen hadden gehoopt.

Lees verder
Blog

01/11/2021

1 minuut lezen

De tijd vliegt…

Vandaag precies twee maanden geleden ben ik begonnen in mijn nieuwe rol binnen de GMV. En wat is de tijd voorbijgevlogen. Ik heb de afgelopen weken al veel mooie initiatieven en bedrijven voorbij zien komen.

Lees verder
Blog

04/10/2021

4 minuten lezen

Even bijpraten ….

Na onze laatste algemene ledenvergadering (ALV) kort voor de zomer, zullen zeker diegenen van u die bij deze ALV aanwezig waren, zich bij de recente sympathieke introductie van Eveliene Langedijk afgevraagd hebben: "Hoe zit dat dan met Maureen en Marcel?", vooral omdat we net de zwaardere rol van Maureen binnen de GMV aangekondigd hadden.

Lees verder