Machine ontwerp in een nieuwe 1.5 meter werkelijkheid

Blogpost door: Maureen de Haan

op 02 juni, 2020

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

1.5 meter afstand (2 armlengtes) van elkaar houden is één van de maatregelen die door het RIVM is geïntroduceerd om de verspreiding van het virus te voorkomen. De betekent dat medewerkers op gepaste afstand van elkaar aan het werk moeten kunnen gaan, bijvoorbeeld in een eigen vak of cirkel. In praktijk blijkt dat op bijvoorbeeld sorteerlijnen het doorgaans niet altijd mogelijk is om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Oplossingen als plexiglas als tussenschot tussen medewerkers kan dan bijvoorbeeld uitkomst bieden. Meerdere ploegendienst instellen om de capaciteit van de machine per uur te beperken zodat mensen niet te dicht op elkaar hoeven te staan om het werk bij te houden wordt ook al toegepast.

Naast de bovengenoemde aanpassingen ben ik benieuwd in hoeverre deze nieuwe werkelijkheid leidt tot structurele veranderingen in het ontwerp van machines voor de voedselverwerkende industrie. Zal er bijvoorbeeld een versnelde digitalisering optreden waarin de kwetsbare mens eerder wordt vervangen voor een robot? Of  zullen medewerkers altijd met high-end bescherming blijven werken? Ik verwacht dat COVID-19 niet iets eenmaligs is en dat we in de toekomst vaker met een virusuitbraak te maken kunnen krijgen. Een hierop voorbereid productieapparaat met 1.5 meter oplossingen is dan zeker gewenst.

Creativiteit zal de aankomende tijd extra hard nodig zijn om tot andere nieuwe oplossingen te komen om de nieuwe werkelijkheid in te richten. Welke ideeën heb jij bedacht? Of op welk vlak kan je nog wel wat inspiratie gebruiken van collega ondernemers? Ik ben benieuwd!

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

06/01/2021

2 minuten lezen

2021: van missie naar actie!

2021, 'het jaar van...chaos, dé waarheid of van de vrijheid?' De huidige lockdown en de Brexit maken van 2021 geen knallend begin. Echter met het vaccin in aantocht, zet ik in op een 'hoopvol 2021 'en bouw ik graag met jullie verder aan een gezond en duurzaam voedselsysteem.

Lees verder
Blog

01/12/2020

3 minuten lezen

Een terugblik op 2020

Een jaar geleden hadden wij niet kunnen bedenken dat een virus als COVID-19 zo'n invloed zou hebben op ons (werkende) leven in 2020. Thuiswerken, gesloten grenzen, hamsterende consumenten in de supermarkt. Nu het einde van het jaar nadert is het tijd om eens terug te blikken: wat had 2020 voor ons in petto en wat heeft het ons vooral ook gebracht?

Lees verder
Blog

02/11/2020

2 minuten lezen

De kracht van het collectief

COVID-19 houdt ons nog steeds in zijn greep. We zitten midden in de 2e golf en het einde van deze pandemie is nog niet in zicht. Tegelijkertijd houden andere maatschappelijke en economische  ontwikkelingen ons ook nog dagelijks bezig; geopolitieke verschuivingen, klimaatverandering en wereldwijd groeiende obesitas cijfers. Dit zijn uitdagingen die wij niet alleen kunnen tackelen.

Lees verder