Machine ontwerp in een nieuwe 1.5 meter werkelijkheid

Blogpost door: Maureen de Haan

op 02 juni, 2020

De afgelopen tijd kwamen slachterijen in zowel binnen- als buitenland regelmatig in het nieuws vanwege het aantal corona positief geteste medewerkers. Afgelopen week gingen in Nederland zelfs meerdere slachterijen op slot door deze grootschalige uitbraak. Dit voorbeeld laat zien dat het corona virus leidt tot een nieuwe werkelijkheid waarbij aanpassingen nodig zijn, zeker ook in onze sector. Wat heeft 1.5 meter voor een invloed op het ontwerp van toekomstige machines voor de voedselverwerkende industrie?

1.5 meter afstand (2 armlengtes) van elkaar houden is één van de maatregelen die door het RIVM is geïntroduceerd om de verspreiding van het virus te voorkomen. De betekent dat medewerkers op gepaste afstand van elkaar aan het werk moeten kunnen gaan, bijvoorbeeld in een eigen vak of cirkel. In praktijk blijkt dat op bijvoorbeeld sorteerlijnen het doorgaans niet altijd mogelijk is om anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Oplossingen als plexiglas als tussenschot tussen medewerkers kan dan bijvoorbeeld uitkomst bieden. Meerdere ploegendienst instellen om de capaciteit van de machine per uur te beperken zodat mensen niet te dicht op elkaar hoeven te staan om het werk bij te houden wordt ook al toegepast.

Naast de bovengenoemde aanpassingen ben ik benieuwd in hoeverre deze nieuwe werkelijkheid leidt tot structurele veranderingen in het ontwerp van machines voor de voedselverwerkende industrie. Zal er bijvoorbeeld een versnelde digitalisering optreden waarin de kwetsbare mens eerder wordt vervangen voor een robot? Of  zullen medewerkers altijd met high-end bescherming blijven werken? Ik verwacht dat COVID-19 niet iets eenmaligs is en dat we in de toekomst vaker met een virusuitbraak te maken kunnen krijgen. Een hierop voorbereid productieapparaat met 1.5 meter oplossingen is dan zeker gewenst.

Creativiteit zal de aankomende tijd extra hard nodig zijn om tot andere nieuwe oplossingen te komen om de nieuwe werkelijkheid in te richten. Welke ideeën heb jij bedacht? Of op welk vlak kan je nog wel wat inspiratie gebruiken van collega ondernemers? Ik ben benieuwd!

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

01/07/2021

2 minuten lezen

Verduurzaming: greenwashing of game changing?

Is het nieuwe EU akkoord om de landbouw te vergroenen greenwashing of game changing? Afgelopen week sloten EU-lidstaten een akkoord over de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid met kritische reacties tot gevolg. 7 juli staat er weer een boerenprotest gepland en tegelijkertijd neemt de maatschappelijke druk om onze agri & food sector snel te verduurzamen alleen maar toe. Daarmee lijken de contrasten alleen maar groter te worden.

Lees verder
Blog

01/06/2021

2 minuten lezen

Samenwerken voor snellere verduurzaming

'Foodsector verduurzaamt te langzaam, ondanks ambitie' luidde de kop van een artikel in EVMI gepubliceerd op 25 mei. De foodsector moet sneller verduurzamen om de ambities uit het Klimaatakkoord voor een lagere CO2-productie waar te kunnen maken blijkt uit een onderzoek van consultancybureau P2. Wat is er nodig om de ambitie wel te kunnen waarmaken? Hoe zetten we samen de stap naar verduurzaming? 

Lees verder

Consumenten willen duurzamer en gezonder eten. En er moeten in de nabije toekomst 10 miljard mensen op de aardbol gevoed worden. Producenten in de agro en food spelen erop in, de foodtransitie is gaande. Dat biedt kansen voor machinebouwers. Hebben die er genoeg oog voor? GMV-bestuurslid René Smulders en andere experts uit de sector lichten de rol van voedselsystemen en technologie toe in transitie naar het voedselsysteem van de toekomst.

Lees verder