In transitie naar een klimaatvriendelijk voedselsysteem

Blogpost door: Maureen de Haan

op 01 maart, 2021

‘For agrifoodtech, 2020 has been a blow-out year!’ luidt de introductie van het AgFunder rapport 2021. De COVID-19-pandemie heeft het belang onderstreept van efficiënte toeleveringsketens en alternatieve manieren om voedsel te telen, verwerken, vervoeren en verkopen aan consumenten. De veranderende consumentbehoeftes en de ambities van politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen laten ook zien dat onze sector volop in beweging is.

Uit het AgFunder rapport blijkt dat de consument wereldwijd ook anders is gaan denken over ons voedselsysteem. Dit leidt tot unieke paradoxen en tegelijkertijd ook tot mooie kansen voor het bedrijfsleven. Gepersonaliseerde voeding is trending maar schaal voor productie blijft de onderliggende infrastructuur. R&D voor gezondheidszorg is 10x hoger dan R&D voor consumenten producten. Consumenten willen graag hogere kwaliteit aan eiwitten nuttigen maar wel met het gebruik van minder grondstoffen. En het belang van lokaal geproduceerd voedsel is groter dan voorheen. De wens naar een klimaatvriendelijk systeem komt duidelijk naar voren.

Het onderwerp klimaat is dit jaar ook duidelijk terug te zien in de Nederlandse verkiezingsprogramma’s. De omschakeling naar natuurinclusieve / duurzame landbouw in Nederland is in veel partijprogramma’s niet te missen. Onderwerpen als de eiwittransitie, minder voedselverspilling, lokale voedselproductie en kortere ketens staan op de politieke agenda. Het ambitieniveau en de actieagenda’s om verduurzaming te realiseren verschillen per politieke partij maar dat we voor een complexe en uitdagende opgave staan, en verandering in het huidige systeem (in Nederland) nodig is, is duidelijk.

In deze klimaattransitie spelen technologie en technologiebedrijven sowieso een belangrijke rol. Met behulp van slimme technologie kunnen we aan de ene kant grondstofverspilling en voedselverliezen tegengaan, inspelen op de veranderende markt- en consumenten wensen en ook lokale voedselproductie wereldwijd mogelijk maken. En aan de andere kant kunnen technologie ontwikkelaars als machinebouwers ook hun steentje bijdragen door nog efficiëntere installaties en machines te ontwikkelen en zelf een lagere CO2 footprint te realiseren (zie het voorbeeld van GMV-lid JBT). Dit vraagt dus om innovatie, actie en stimulans op meerdere facetten.

Vanuit GMV gaan we hier graag verder samen met onze achterban en partners mee aan de slag. Doe je mee?

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Nederland is nu wereldwijd bekend om zijn efficiënte voedselproductie, maar zal de volgende generatie deze trots ook nog kunnen ervaren? Er zijn in de Nederlandse historie genoeg voorbeelden van iets waarmee we groot en bekend waren, maar waar we die positie vandaag de dag allang verloren zijn. Denk aan wind- en zonne-energie. Technologisch lag de basis in Nederland en was er een veelbelovende industrie aan het ontstaan. Doordat we niet goed hebben doorgepakt, hebben we deze positie vrij snel verloren aan landen als Denemarken en China. Niemand denkt tegenwoordig nog aan Nederland als ze zonnepanelen of windmolens willen kopen.

Lees verder
Blog

06/01/2021

2 minuten lezen

2021: van missie naar actie!

2021, 'het jaar van...chaos, dé waarheid of van de vrijheid?' De huidige lockdown en de Brexit maken van 2021 geen knallend begin. Echter met het vaccin in aantocht, zet ik in op een 'hoopvol 2021 'en bouw ik graag met jullie verder aan een gezond en duurzaam voedselsysteem.

Lees verder
Blog

01/12/2020

3 minuten lezen

Een terugblik op 2020

Een jaar geleden hadden wij niet kunnen bedenken dat een virus als COVID-19 zo'n invloed zou hebben op ons (werkende) leven in 2020. Thuiswerken, gesloten grenzen, hamsterende consumenten in de supermarkt. Nu het einde van het jaar nadert is het tijd om eens terug te blikken: wat had 2020 voor ons in petto en wat heeft het ons vooral ook gebracht?

Lees verder