In transitie naar een klimaatvriendelijk voedselsysteem

Blogpost door: Maureen de Haan

op 01 maart, 2021

‘For agrifoodtech, 2020 has been a blow-out year!’ luidt de introductie van het AgFunder rapport 2021. De COVID-19-pandemie heeft het belang onderstreept van efficiënte toeleveringsketens en alternatieve manieren om voedsel te telen, verwerken, vervoeren en verkopen aan consumenten. De veranderende consumentbehoeftes en de ambities van politieke partijen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen laten ook zien dat onze sector volop in beweging is.

Uit het AgFunder rapport blijkt dat de consument wereldwijd ook anders is gaan denken over ons voedselsysteem. Dit leidt tot unieke paradoxen en tegelijkertijd ook tot mooie kansen voor het bedrijfsleven. Gepersonaliseerde voeding is trending maar schaal voor productie blijft de onderliggende infrastructuur. R&D voor gezondheidszorg is 10x hoger dan R&D voor consumenten producten. Consumenten willen graag hogere kwaliteit aan eiwitten nuttigen maar wel met het gebruik van minder grondstoffen. En het belang van lokaal geproduceerd voedsel is groter dan voorheen. De wens naar een klimaatvriendelijk systeem komt duidelijk naar voren.

Het onderwerp klimaat is dit jaar ook duidelijk terug te zien in de Nederlandse verkiezingsprogramma’s. De omschakeling naar natuurinclusieve / duurzame landbouw in Nederland is in veel partijprogramma’s niet te missen. Onderwerpen als de eiwittransitie, minder voedselverspilling, lokale voedselproductie en kortere ketens staan op de politieke agenda. Het ambitieniveau en de actieagenda’s om verduurzaming te realiseren verschillen per politieke partij maar dat we voor een complexe en uitdagende opgave staan, en verandering in het huidige systeem (in Nederland) nodig is, is duidelijk.

In deze klimaattransitie spelen technologie en technologiebedrijven sowieso een belangrijke rol. Met behulp van slimme technologie kunnen we aan de ene kant grondstofverspilling en voedselverliezen tegengaan, inspelen op de veranderende markt- en consumenten wensen en ook lokale voedselproductie wereldwijd mogelijk maken. En aan de andere kant kunnen technologie ontwikkelaars als machinebouwers ook hun steentje bijdragen door nog efficiëntere installaties en machines te ontwikkelen en zelf een lagere CO2 footprint te realiseren (zie het voorbeeld van GMV-lid JBT). Dit vraagt dus om innovatie, actie en stimulans op meerdere facetten.

Vanuit GMV gaan we hier graag verder samen met onze achterban en partners mee aan de slag. Doe je mee?

 

Op de hoogte blijven?

Schrijf je in om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen in de AgriFood sector.

Meer uit de GMV blog

Blog

06/12/2021

2 minuten lezen

Terugblik op 2021

Wat zullen we er eens van zeggen, 2021, wat voor een jaar is het geweest? Voor velen nog steeds niet het jaar waar we naar hadden uitgekeken na vaccinatie en zeker nog niet terug naar het ‘normale’ leven, zoals velen hadden gehoopt.

Lees verder
Blog

01/11/2021

1 minuut lezen

De tijd vliegt…

Vandaag precies twee maanden geleden ben ik begonnen in mijn nieuwe rol binnen de GMV. En wat is de tijd voorbijgevlogen. Ik heb de afgelopen weken al veel mooie initiatieven en bedrijven voorbij zien komen.

Lees verder
Blog

04/10/2021

4 minuten lezen

Even bijpraten ….

Na onze laatste algemene ledenvergadering (ALV) kort voor de zomer, zullen zeker diegenen van u die bij deze ALV aanwezig waren, zich bij de recente sympathieke introductie van Eveliene Langedijk afgevraagd hebben: "Hoe zit dat dan met Maureen en Marcel?", vooral omdat we net de zwaardere rol van Maureen binnen de GMV aangekondigd hadden.

Lees verder