Werk mee aan de kas van de toekomst in nieuwe PPS Smart materials for greenhouses

2016, 19 april

3 minuten lezen

Op 13 april organiseerde het FME Cluster Agri & Food samen met Wageningen UR Glastuinbouw een bijeenkomst in het kader van High Tech to Feed the World (HT2FtW). De bijeenkomst had als doel om een nieuwe PPS (Publiek Private Samenwerking) op te starten rondom het thema ‘Smart materials for Greenhouses’.

In een eerste workshop hebben 30 bedrijven samen met elkaar gebrainstormd over het onderwerp. Het was een inspirerende bijeenkomst, waarin bedrijven uit high-tech en tuinbouw en vanuit de onderzoeksinstellingen TU/e en Wageningen UR het onderwerp hebben belicht. De agenda en presentaties zijn hieronder weergegeven.

Er zal een vervolg worden gegeven aan de bijeenkomst. Vind je het onderwerp ‘Smart materials for greenhouses’ ook een belangrijke ontwikkeling voor de toekomst, dan kun je als bedrijf aansluiten aan het initiatief. We zijn op zoek naar FME-leden/hightech-bedrijven die een rol willen/kunnen spelen in deze ontwikkeling. Denk aan nieuwe materialen, zonnecollectoren, plastics, additieven en slimme constructies. Vereist is activiteit op het onderwerp en een financiële en eigen R&D-bijdrage aan de ontwikkeling.

Op 1 mei zal hiervoor samen met private partijen een projectindicatie bij de topsectoren T&U (tuinbouw) en HTSM (high tech materials) worden ingediend. Op 17 juli zal er een volledig projectvoorstel worden ingediend.

Geïnteresseerd? Meld je bij marcel.van.haren@fme.nl, silke.hemming@wur.nl of a.p.h.j.schenning@tue.nl.

Achtergrond
Beschermde teelt is een belangrijk element om hoogwaardige verse voedselproducten in alle klimaatzones over de hele wereld te produceren. Beschermde teelt is vooral belangrijk voor de productie van voedsel met een hoge voedingswaarde. Kassen zijn al van natuur uitstekende zonnecollectoren. Zonne-energie geeft gratis energie voor de productie van gewassen. De hoeveelheid licht is nodig voor de fotosynthese, de fundamentele motor van de groei van gewassen. Het spectrum van het licht heeft een ‘signaleringseffect’ op gewasontwikkeling en waardevolle inhoudsstoffen. De geometrische verdeling (diffusiteit) van het licht heeft direct invloed op de productiviteit van gewassen. Een ‘slim’ kasdek maakt het mogelijk om de hoeveelheid, golflengte samenstelling en geometrische verdeling van de zonnestraling in een kas te regelen, zodat een goed microklimaat en lichte omgeving wordt gegenereerd, met als resultaat een voedselproductie met maximale kwaliteit en door maximaal gebruik te maken van natuurlijke gratis zonne-energie.

In de hightech industrie zijn reeds geavanceerde materialen ontwikkeld voor verschillende toepassingen, bijvoorbeeld schakelbare brillenglazen, regelbaar glas, ultradunne glazen die robuust maar flexibel zijn, lichtgevende zonneconcentratoren, flexibele zonnecellen etc. Al deze materialen geven mogelijkheden om beschermde teeltsystemen voor de toekomst nieuw te ontwerpen met als doel op een efficiënte manier gezond voedsel te produceren.

Doel
Nieuwe kasproductiesystemen zullen natuurlijk zonlicht op een zeer efficiënte manier gebruiken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van slimme en flexibele materialen in het kasdek. In elke klimaatzone in de wereld wordt zonlicht omgezet in een zodanige vorm (kwantiteit, spectrum, verdeling) die precies nodig is voor het gewas. Hiermee worden verse voedselproducten met een hoog rendement, goede smaak, veel gezonde componenten en met een minimale input van natuurlijke hulpbronnen geproduceerd.

 

Meer nieuws

In een branche waar technische kennis hoogtij viert, blijft communicatie en marketing vaak een ondergeschoven kindje. Maar juist het vertellen van verhalen kan een bedrijf onderscheiden in de markt. Daarom sloegen GMV, MACHEVO en DMFI de handen ineen met Alea Publishers van het vakblad EVMI voor een verhelderende kennissessie.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/02/2024

3 minuten lezen

Samenwerken voor een groter dynamisch netwerk!

Het afgelopen jaar heeft het bestuur zich hard gemaakt om de interne organisatie op de rit te krijgen.

Lees verder

Uitnodiging | Kennissessie Marketing en Communicatie, donderdag 29 februari 2024

Lees verder