Op 13 april organiseert het FME Cluster Agri & Food samen met Wageningen UR Glastuinbouw een bijeenkomst in het kader van High Tech to Feed the World (HT2FtW). De bijeenkomst heeft als doel om een PPS (Publiek Private Samenwerking) op te starten rondom het thema ‘Smart materials for Greenhouses’.
We zijn op zoek naar FME leden/hightech-bedrijven die een rol willen/kunnen spelen in deze ontwikkeling. Denk aan sensoren, nieuwe materialen en slimme constructies. Diverse bedrijven hebben al een nauwe samenwerking met Wageningen UR op dit werkveld zoals bijvoorbeeld:
Saint-Gobain/Cultilene, Scheuten, Asahi Glass, BASF, Bayer, Glascom, Hortiglass, Mardenkro, Stichting Hortivation, Ludvig Svensson, Bonar, Bom kassenbouw,Van der Valk Solar, Maurice Kassenbouw, Van der Heide Solar en Boal Systems en anderen.
Beschermde teelt is een belangrijk element om hoogwaardige verse voedselproducten in alle klimaatzones over de hele wereld te produceren. Beschermde teelt is vooral belangrijk voor de productie van voedsel met een hoge voedingswaarde. Kassen zijn al van natuur uitstekende zonnecollectoren. Zonne-energie geeft gratis energie voor de productie van gewassen. De hoeveelheid licht is nodig voor de fotosynthese, de fundamentele motor van de groei van gewassen. Het spectrum van het licht heeft een “signalering effect” op gewasontwikkeling en waardevolle inhoudstoffen. De geometrische verdeling (diffusiteit) van het licht heeft direct invloed op de productiviteit van gewassen. Een ‘slim’ kasdek maakt het mogelijk om de hoeveelheid, golflengte samenstelling en geometrische verdeling van de zonnestraling in een kas te regelen, zodat een goed microklimaat en lichte omgeving wordt gegenereerd, met als resultaat een voedselproductie met maximale kwaliteit en door maximaal gebruik te maken van natuurlijke gratis zonne-energie.
In de hightech-industrie worden reeds geavanceerde materialen zijn ontwikkeld voor verschillende toepassingen, bijvoorbeeld schakelbare brillenglazen, regelbaar glas, ultra dunne glazen die robuust maar flexibel zijn, lichtgevende zonneconcentratoren, flexibele zonnecellen etc. Al deze materialen geven mogelijkheden om beschermde teeltsystemen voor de toekomst nieuw te ontworpen met als doel op een efficiënte manier gezond voedsel te produceren.
Doel
Nieuwe kasproductiesystemen zullen natuurlijk zonlicht op een zeer efficiënte manier gebruiken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van slimme en flexibele materialen in het kasdek. In elke klimaatzone in de wereld wordt zonlicht omgezet in een zodanige vorm (kwantiteit, spectrum, verdeling) die precies nodig is voor het gewas. Hiermee worden verse voedselproducten met een hoog rendement, goede smaak, veel gezonde componenten en met een minimale input van natuurlijke hulpbronnen geproduceerd.
Programma
Onder leiding van dagvoorzitter Marcel van Haren, FME Cluster Agri & Food:
We sluiten de bijeenkomst af met een informele netwerkborrel.
Registreer hier
In navolging van de voorgaande, succesvolle Normen-dag organiseren brancheverenigingen Dutch Machinery for the Food Industry (DMFI-NBT), GMV Dutch Food Systems en Machevo & Bulk Vereniging in samenwerking met Hygienic Design Network (HDN) op 2 oktober 2023 bij Wageningen University & Research een nieuwe kennissessie.
Lees verderIn de chique ambiance van de ‘Next Level’ congreszaal van de Evenementenhal Gorinchem genoten veertig directieleden en managers van een voortreffelijk Captains of Processing Dinner, georganiseerd door de Machevo & Bulk Vereniging, Easyfairs en Vakblad BULK.
Lees verderSMC Nederland heeft vestigingen in Amsterdam en Eindhoven. Het bedrijf biedt oplossingen voor de automatisering van productieprocessen in de industriesector. Daarnaast verzorgt het ook technische opleidingen en trainingen voor klanten, distributeurs en techniekdocenten.
Lees verder