Amandus Lundqvist en Aalt Dijkhuizen, de boegbeelden van respectievelijk de topsectoren HighTech Systems and Materials (HTSM) en Agri&Food (A&F) hebben tijdens een bezoek aan het vooruitstrevende bedrijf Van den Borne Aardappelen geconcludeerd dat er prachtige kansen liggen als we meer hightech gaan gebruiken in de primaire agrarische productie. In eerste instantie ging het over precisie landbouw, maar uit een lopend initiatief (AgriFood meets HighTech) van o.a. FME en GMV kwamen al snel ICT en robotica ook om de hoek kijken. Toepassingen van hightech in de voedingsindustrie zijn hiermee ook opgenomen in de cross-over. Ook werd ook de topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen (T&U) betrokken.
Uit dit alles is het cross-over programma HighTech to Feed the World (HT2FtW) ontstaan. Er bleek heel veel interesse bij zowel agrarische en voedingsbedrijven en instellingen als uit de hightech sector, getuige de 127 logo’s onder het uiteindelijke document. Het is nu zaak dit enthousiasme om te zetten in concrete Publiek/Private Samenwerkingen (PPS’en) op onderdelen van HT2FtW.
Samenvatting HT2FtW
Om grote mondiale uitdagingen in de agrarische en voedingssectoren effectief te kunnen adresseren moet ook gekeken worden hoe daarbij hightech concepten kunnen worden benut. Bovendien is Nederland, met zijn sterke agrarische en voedingssectoren en met sterke hightech en ICT sectoren, zeer goed gepositioneerd. Er kunnen cross-overs tussen deze velden tot stand tot stand gebracht worden en kunnen we mondiaal als gidsland optreden, wat de Nederlandse economie geen windeieren zal leggen.
Het HT2FtW programma is erop gericht om hightech en ICT werkvelden te vervlechten met toepassingsgebieden uit de agrarische en voedingssectoren. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan maatschappelijke appreciatie van de toepassingen en de economische haalbaarheid. Concrete samenwerkingen ontstaan in consortia die een bepaalde lange termijn doelstelling delen. Door terug te redeneren vanuit het lange termijn doel kan worden afgeleid wat er dan op middellange en ook op kortere termijn gerealiseerd moet worden. Door de kortere termijn doelstellingen worden de samenwerkingen ook interessant voor het midden- en kleinbedrijf. Door de samenwerking in deze pluriforme consortia zal de waarde van open innovatie worden gedemonstreerd in de agrarische en voedingssectoren, die traditioneel wat meer gesloten zijn dan de hightech en ICT.
Vorig jaar oktober organiseerden de verenigingen GMV, DMFI, Machevo & Bulk, en het Hygienic Design Network (HDN) met succes de tweede editie van de “Normendag”. Tijdens deze bijeenkomst stond de focus op enkele belangrijke verordeningen, normen en trends voor machines en installaties in de voedingsmiddelenindustrie. De grote opkomst bevestigde dat er in de markt een duidelijke behoefte is aan meer inzicht in regelgeving en praktische toepassingen daarvan.
Lees verderIn het kader van de samenwerking tussen de branches GMV, DMFI en Machevo nodigen wij de leden van deze drie verenigingen uit op 22 oktober 2024 voor een gezamenlijk bedrijfsbezoek aan GMV-lid Marel.
Lees verderHet doel van het evenement is om te verbinden en kennis te delen tussen producenten, gebruikers en service verleners op het gebied van (industrieel) Additive Manufacturing of enige andere vorm van innovatieve productie.
Lees verder