Wat is HT2FtW?

2016, 02 maart

2 minuten lezen

HT2FtWAmandus Lundqvist en Aalt Dijkhuizen, de boegbeelden van respectievelijk de topsectoren HighTech Systems and Materials (HTSM) en Agri&Food (A&F) hebben tijdens een bezoek aan het vooruitstrevende bedrijf Van den Borne Aardappelen geconcludeerd dat er prachtige kansen liggen als we meer hightech gaan gebruiken in de primaire agrarische productie. In eerste instantie ging het over precisie landbouw, maar uit een lopend initiatief (AgriFood meets HighTech) van o.a. FME en GMV kwamen al snel ICT en robotica ook om de hoek kijken. Toepassingen van hightech in de voedingsindustrie zijn hiermee ook opgenomen in de cross-over. Ook werd ook de topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen (T&U) betrokken.

Uit dit alles is het cross-over programma HighTech to Feed the World (HT2FtW) ontstaan. Er bleek heel veel interesse bij zowel agrarische en voedingsbedrijven en instellingen als uit de hightech sector, getuige de 127 logo’s onder het uiteindelijke document. Het is nu zaak dit enthousiasme om te zetten in concrete Publiek/Private Samenwerkingen (PPS’en) op onderdelen van HT2FtW.

Samenvatting HT2FtW
Om grote mondiale uitdagingen in de agrarische en voedingssectoren effectief te kunnen adresseren moet ook gekeken worden hoe daarbij hightech concepten kunnen worden benut. Bovendien is Nederland, met zijn sterke agrarische en voedingssectoren en met sterke hightech en ICT sectoren, zeer goed gepositioneerd. Er kunnen cross-overs tussen deze velden tot stand tot stand gebracht worden en kunnen we mondiaal als gidsland optreden, wat de Nederlandse economie geen windeieren zal leggen.

Het HT2FtW programma is erop gericht om hightech en ICT werkvelden te vervlechten met toepassingsgebieden uit de agrarische en voedingssectoren. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan maatschappelijke appreciatie van de toepassingen en de economische haalbaarheid. Concrete samenwerkingen ontstaan in consortia die een bepaalde lange termijn doelstelling delen. Door terug te redeneren vanuit het lange termijn doel kan worden afgeleid wat er dan op middellange en ook op kortere termijn gerealiseerd moet worden. Door de kortere termijn doelstellingen worden de samenwerkingen ook interessant voor het midden- en kleinbedrijf. Door de samenwerking in deze pluriforme consortia zal de waarde van open innovatie worden gedemonstreerd in de agrarische en voedingssectoren, die traditioneel wat meer gesloten zijn dan de hightech en ICT.

Meer nieuws

In een branche waar technische kennis hoogtij viert, blijft communicatie en marketing vaak een ondergeschoven kindje. Maar juist het vertellen van verhalen kan een bedrijf onderscheiden in de markt. Daarom sloegen GMV, MACHEVO en DMFI de handen ineen met Alea Publishers van het vakblad EVMI voor een verhelderende kennissessie.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/02/2024

3 minuten lezen

Samenwerken voor een groter dynamisch netwerk!

Het afgelopen jaar heeft het bestuur zich hard gemaakt om de interne organisatie op de rit te krijgen.

Lees verder

Uitnodiging | Kennissessie Marketing en Communicatie, donderdag 29 februari 2024

Lees verder