Wat hebben fruit, eieren, kippen en brood gemeen?

2018, 01 mei

3 minuten lezen

Alle genoemde producten worden verwerkt in machines van Nederlandse machinebouwers, leden van GMV. Aweta, Moba, Marel en WP-Haton spraken op 19 april met elkaar in de GMV rondetafel met het thema ‘Hoe houden we de snel toenemende ontwikkel- en onderhoudskosten van software in toom?’.

Het aandeel besturingen en bijbehorende software in die machines neemt snel toe. Vroeger deed één ontwikkelaar bij wijze van spreken alles rondom hardware, software en integratie. De omvang van de software ontwikkelafdelingen is de laatste 10 jaar heel sterk toegenomen. Er wordt veel tijd gestoken in het opzetten en onderhouden van ‘standaard’ software platforms, die eigenlijk van toepassing zijn bij alle machinebouwers. En die groei lijkt de laatste tijd exponentieel toe te nemen, omdat software en IOT een steeds grotere onderscheidende factor zijn.

Nieuwe releases van hardware- en/of softwaremodules hebben vaak tot gevolg dat bepaalde onderdelen niet meer werken, en zorgen voor veel hoofdbrekens bij de engineering afdelingen van de machinebouwers. Volumes van de gemaakte machines zijn vaak relatief laag, en bovendien maakt het ontwikkelen en onderhouden van software een steeds groter onderdeel van de ontwikkelkosten uit. Dat heeft gevolgen voor de verkoopprijs van de machines, iets wat nog steeds moeilijk uit te leggen is aan klanten. Klanten betalen vooral nog voor het staal en niet voor software. Dit gaat veranderen in een volgende fase van ontwikkeling in de sector, als de hele logistieke planning aan het totaal van het machinepark wordt toegevoegd. In dit domein vindt nu veel ontwikkeling plaats, het matchen van inkoop en verkoop is de grootste stap, feitelijk het werk van een productieplanner en operator automatiseren. En daarmee verschuift het verdienmodel van een machinebouwer van het leveren van een machine, naar het inzichtelijk maken van toegevoegde waarde in het gehele proces van de klant. En daarvoor is software onontbeerlijk.

De deelnemers aan de sessie concluderen dat er veel te winnen is door de ontwikkeling en het onderhoud van delen standaard software met elkaar te delen, iedereen kan zich dan op haar specifieke domein richten en excelleren. Tot slot blijft de vraag in welk domein een eerste stap in samenwerking gezet kan worden. Daarover hoeven de deelnemers aan de rondetafel niet lang na te denken. Twee onderwerpen komen meteen op tafel: softwareontwikkeling voor Remote Assistance en Service en Product Sample Libraries t.b.v. Deep Learning. Afgesproken wordt om onder begeleiding van GMV te verkennen hoe we dit in een compact en overzichtelijk project vorm kunnen geven. Wordt vervolgd dus!

Meer nieuws

Nieuws

29/11/2024

1 minuut lezen

11 december 2024 | GMP Basis Voeding & Techniek

Wil jij de basis van Good Manufacturing Practices (GMP) onder de knie krijgen? Werk je of wil je aan de slag in de voedingsmiddelen- of de aanverwante technische industrie? Dan is deze training GMP Basis Voeding & Techniek wat je zoekt.

Lees verder

Op dinsdag 22 oktober 2024 organiseerden wij in samenwerking met Machevo en DMFI/HDN, een inspirerend werkbezoek bij GMV-lidbedrijf Marel Poultry in Boxmeer. De bijeenkomst bood een unieke blik achter de schermen van dit innovatieve bedrijf in de voedingsverwerkingsindustrie.

Lees verder
GMV
Nieuws

24/09/2024

5 minuten lezen

6 november 2024 | Food Safety Systems Day

Vorig jaar oktober organiseerden de verenigingen GMV, DMFI, Machevo & Bulk, en het Hygienic Design Network (HDN) met succes de tweede editie van de “Normendag”. Tijdens deze bijeenkomst stond de focus op enkele belangrijke verordeningen, normen en trends voor machines en installaties in de voedingsmiddelenindustrie. De grote opkomst bevestigde dat er in de markt een duidelijke behoefte is aan meer inzicht in regelgeving en praktische toepassingen daarvan.

Lees verder