Wat betekent het regeerakkoord voor de technologische industrie?

2017, 12 oktober

3 minuten lezen

FME is positief over de plannen van het nieuwe kabinet op het gebied van onderwijs, de versterking van innovatiekracht, cybersecurity en het topsectorenbeleid. De nieuwe coalitie heeft vandaag haar akkoord ‘Vertrouwen in de toekomst’ gepresenteerd. De omstandigheden zijn gunstig. De economie draait goed en er is weer ruimte om te investeren. Om deze goede uitgangspositie daadwerkelijk om te zetten in vooruitgang, is het nu aan het nieuwe kabinet om toekomstgericht te durven investeren en handelen, aldus FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming. Daarmee kunnen de ondernemingen uit de technologische industrie een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.

Lees de FME analyse

Kansen digitalisering verzilveren

Nederland staat voor een grote opgave: de transitie vormgeven naar een duurzame en digitale toekomst. Voor de technologische industrie is het cruciaal dat Nederland techproof is. Dat betekent dat het onderwijs mensen opleidt voor de banen van morgen en dat iedereen kan meedoen.

De komende jaren biedt de integratie van ICT in de productie nog veel kansen. Nederland loopt voorop en het is van belang om die positie vast te houden door te blijven vernieuwen. Met Smart Industry is binnen vier jaar een extra economische groei van 1{79a1d8301988f39a8c3c8f67223bbd83ba5671ad737bd97a5fd6a78f8aad5391} mogelijk en dat biedt mooie exportkansen voor de industrie. Naast de structurele 95 miljoen voor cybersecurity uit het regeerakkoord, is financiering voor Smart Industry wel cruciaal. Het nieuwe kabinet geeft een belangrijke aanzet voor innovatie en cybersecurity, maar wat nodig is, is het nemen van digitaal leiderschap.

Toekomstgericht onderwijs

Veel bedrijven in de technologische industrie hebben dringend goed opgeleide vakkrachten nodig. Meer jongeren in het mbo moeten een technische opleiding gaan volgen. Anders stijgt het tekort aan technici elk jaar met nog eens 20.000. Het is goed dat het kabinet investeert in toekomstgericht onderwijs, zoals de 100 miljoen ter versterking van het techniekonderwijs, maar er is meer nodig. Investeren in het middelbaar beroepsonderwijs, een toekomstgericht curriculum, een hogere instroom bij technische vakken en een leven lang ontwikkelen dat nu echt eens van de grond komt.

Nieuwe balans op de arbeidsmarkt

Het werkgeverschap wordt aantrekkelijker gemaakt met dit akkoord. De nieuwe regering zoekt duidelijk naar een nieuwe balans op de arbeidsmarkt. Zo wordt het ontslagrecht versoepeld en wordt de WGA-premiedifferentiatie gehalveerd naar vijf jaar.

FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming: “Nu de nieuwe coalitie een feit is, is het wat mij betreft alle hens aan dek. Mijn aanbod: laten wij – kabinet én bedrijfsleven- aan de slag gaan om de toekomst samen vorm te geven.”

Download de volledige FME-analyse van het reageerakkoord

 

 

Meer nieuws

Het doel van het evenement is om te verbinden en kennis te delen tussen producenten, gebruikers en service verleners op het gebied van (industrieel) Additive Manufacturing of enige andere vorm van innovatieve productie. 

Lees verder

Het doel van deze bijeenkomst is een gezamenlijke agenda te ontwikkelen hoe we de continuïteit en verdere verduurzaming van internationale agrofood handelsketens waarborgen, inclusief de daarvoor benodigde ondersteuning vanuit de overheid. 

Lees verder
Nieuws

30/07/2024

2 minuten lezen

3-5 september | AI Food & Tech Summit

Wat gaat Artificial Intelligence in Food Processing betekenen? Het AI Food & Tech Summit is een 3-daags evenement, van 3-5 september 2024 in Amsterdam.

Lees verder