De levensmiddelenfabriek digitaliseert en wordt steeds slimmer. Alles staat in verbinding met elkaar, om transparantie, veiligheid, gezondheid en duurzaamheid te kunnen garanderen in ons voedselsysteem. Robots nemen repeterende (productie)taken over. Analyses, data- en informatieverzameling en kwaliteitscontrole worden routinetaken uitgevoerd door slimme sensoren en ICT. De rol van de mens in een smart factory verandert en verschuift naar terreinen waarop het menselijk brein echt het verschil kan maken. De fabriek en het machinepark worden bovendien een integraal onderdeel van de gehele voedselketen, van boer tot consument. Deze werkelijkheid creëert nieuwe mogelijkheden en vraagstukken. Wat is er nodig om de slimme levensmiddelenfabriek van de toekomst te kunnen realiseren?
Op verschillende vlakken zijn er kansen en barrières te onderscheiden die de ontwikkeling naar een smart food factory mogelijk maken of (nu nog) verhinderen. Zo is het toenemende belang van het produceren van op maat gemaakt hoge kwaliteit (gezond) voedsel in combinatie met het efficiënter omgaan met grondstoffen een belangrijke stimulerende ontwikkeling. Ook maakt de automatisering van arbeid de weg vrij voor sterk geautomatiseerde en gerobotiseerde voedselverwerking, waardoor saai, vuil en gevaarlijke arbeid kan worden verminderd of geëlimineerd. Aan de andere kant gaan deze nieuwe technologische ontwikkelingen nu nog vaak gepaard met hoge investeringen met een te lange return on investments (ROI) voor voornamelijk het MKB. En zorgt de hoeveelheid data ook voor de nodige complexiteit en vraagstukken rondom veiligheid.
OnePlanet Research Center, de WUR en FME/GMV zullen in samenwerking met het bedrijfsleven (onze leden) vervolg geven aan de geïdentificeerde kansen en barrières. Door middel van roadmapping zal het innovatieproces richting een gedeelde kijk op de toekomst van de smart food factory verder worden gestructureerd en zullen samenwerkingsprojecten worden gestart. Doe en denk je graag mee? Meld je dan bij Marcel van Haren of Maureen de Haan
In de chique ambiance van de ‘Next Level’ congreszaal van de Evenementenhal Gorinchem genoten veertig directieleden en managers van een voortreffelijk Captains of Processing Dinner, georganiseerd door de Machevo & Bulk Vereniging, Easyfairs en Vakblad BULK.
Lees verderSMC Nederland heeft vestigingen in Amsterdam en Eindhoven. Het bedrijf biedt oplossingen voor de automatisering van productieprocessen in de industriesector. Daarnaast verzorgt het ook technische opleidingen en trainingen voor klanten, distributeurs en techniekdocenten.
Lees verderOp 2 en 3 november 2022 wordt er in Colombia het 20e Nationale Pluimvee Congres gehouden. Ben je geïnteresseerd in zakendoen in Colombia of om zaken uit te breiden dan is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de Holland Lounge.
Lees verder