Waarom (g)een Smart Food Factory?

FME

2020, 30 november

2 minuten lezen

De levensmiddelenfabriek digitaliseert en wordt steeds slimmer. Alles staat in verbinding met elkaar, om transparantie, veiligheid, gezondheid en duurzaamheid te kunnen garanderen in ons voedselsysteem. Robots nemen repeterende (productie)taken over. Analyses, data- en informatieverzameling en kwaliteitscontrole worden routinetaken uitgevoerd door slimme sensoren en ICT. De rol van de mens in een smart factory verandert en verschuift naar terreinen waarop het menselijk brein echt het verschil kan maken. De fabriek en het machinepark worden bovendien een integraal onderdeel van de gehele voedselketen, van boer tot consument.  Deze werkelijkheid creëert nieuwe mogelijkheden en vraagstukken. Wat is er nodig om de slimme levensmiddelenfabriek van de toekomst te kunnen realiseren?  

Kansen en barrières

Op verschillende vlakken zijn er kansen en barrières te onderscheiden die de ontwikkeling naar een smart food factory mogelijk maken of (nu nog) verhinderen.  Zo is het toenemende belang van het produceren van op maat gemaakt hoge kwaliteit (gezond) voedsel in combinatie met het efficiënter omgaan met grondstoffen een belangrijke stimulerende ontwikkeling. Ook maakt de automatisering van arbeid de weg vrij voor sterk geautomatiseerde en gerobotiseerde voedselverwerking, waardoor saai, vuil en gevaarlijke arbeid kan worden verminderd of geëlimineerd. Aan de andere kant gaan deze nieuwe technologische ontwikkelingen nu nog vaak gepaard met hoge investeringen met een te lange return on investments (ROI) voor voornamelijk het MKB. En zorgt de hoeveelheid data ook voor de nodige complexiteit en vraagstukken rondom veiligheid.

Next steps

OnePlanet Research Center, de WUR en FME/GMV zullen in samenwerking met het bedrijfsleven (onze leden) vervolg geven aan de geïdentificeerde kansen en barrières. Door middel van roadmapping zal het innovatieproces richting een gedeelde kijk op de toekomst van de smart food factory verder worden gestructureerd en zullen samenwerkingsprojecten worden gestart. Doe en denk je graag mee? Meld je dan bij Marcel van Haren of Maureen de Haan

 

 

 

Meer nieuws

Leden
Nieuws

04/10/2021

1 minuut lezen

Nieuwe innovatie’s X-ray technologie

GMV-lid Marel houdt zich bezig met duurzaamheid. In hun innovatiecentrum in Boxmeer gebruiken zij speciale Xray technologie en doen microbiologisch onderzoek als onderdeel van hun missie om biologische verontreiniging in primaire en secundaire processen te verminderen. Door innovatieve, eenvoudig te reinigen oplossingen te ontwerpen, proberen hun ingenieurs niet alleen voedselverontreiniging en -verspilling te verminderen, maar ook om de arbeid, het water en de energie die nodig zijn voor bediening en reiniging te minimaliseren.

Lees verder

De Koning Willem I Prijs is de meest prestigieuze bekroning voor moedig, veerkrachtig en duurzaam ondernemerschap. Tweejaarlijks wordt er een prijs uitgereikt in de categorie Grootbedrijf, MKB en een Plaquette voor ondernemingen die uitblinken in duurzaam ondernemerschap.

Lees verder
GMV
Nieuws

04/10/2021

1 minuut lezen

Food Technology 1 en 2 december 2021, Den Bosch

Vakblad EVMI en Mikrocentrum organiseren op 1 en 2 december het nieuwe evenement Food Technology. De locatie is de Brabanthallen in Den Bosch. Tijdens Food Technology 2021 komen food en hightech samen met als doel de voedingsmiddelenindustrie op weg te helpen naar 2050.

Lees verder