Waarom (g)een Smart Food Factory?

FME

2020, 30 november

2 minuten lezen

De levensmiddelenfabriek digitaliseert en wordt steeds slimmer. Alles staat in verbinding met elkaar, om transparantie, veiligheid, gezondheid en duurzaamheid te kunnen garanderen in ons voedselsysteem. Robots nemen repeterende (productie)taken over. Analyses, data- en informatieverzameling en kwaliteitscontrole worden routinetaken uitgevoerd door slimme sensoren en ICT. De rol van de mens in een smart factory verandert en verschuift naar terreinen waarop het menselijk brein echt het verschil kan maken. De fabriek en het machinepark worden bovendien een integraal onderdeel van de gehele voedselketen, van boer tot consument.  Deze werkelijkheid creëert nieuwe mogelijkheden en vraagstukken. Wat is er nodig om de slimme levensmiddelenfabriek van de toekomst te kunnen realiseren?  

Kansen en barrières

Op verschillende vlakken zijn er kansen en barrières te onderscheiden die de ontwikkeling naar een smart food factory mogelijk maken of (nu nog) verhinderen.  Zo is het toenemende belang van het produceren van op maat gemaakt hoge kwaliteit (gezond) voedsel in combinatie met het efficiënter omgaan met grondstoffen een belangrijke stimulerende ontwikkeling. Ook maakt de automatisering van arbeid de weg vrij voor sterk geautomatiseerde en gerobotiseerde voedselverwerking, waardoor saai, vuil en gevaarlijke arbeid kan worden verminderd of geëlimineerd. Aan de andere kant gaan deze nieuwe technologische ontwikkelingen nu nog vaak gepaard met hoge investeringen met een te lange return on investments (ROI) voor voornamelijk het MKB. En zorgt de hoeveelheid data ook voor de nodige complexiteit en vraagstukken rondom veiligheid.

Next steps

OnePlanet Research Center, de WUR en FME/GMV zullen in samenwerking met het bedrijfsleven (onze leden) vervolg geven aan de geïdentificeerde kansen en barrières. Door middel van roadmapping zal het innovatieproces richting een gedeelde kijk op de toekomst van de smart food factory verder worden gestructureerd en zullen samenwerkingsprojecten worden gestart. Doe en denk je graag mee? Meld je dan bij Marcel van Haren of Maureen de Haan

 

 

 

Meer nieuws

Leden
Nieuws

05/01/2021

2 minuten lezen

Nieuw GMV-lid QING aan de slag met versnelling digitalisering

‘Meer dan de helft op opstartkosten besparen door virtual commissioning en een virtuele eiersorteermachine bouwen’. Met de ontwikkeling en toepassing van technologieën als Digital Twin, Simulatie, Data Acquisitie en Data Analytics wilt nieuw GMV-lid QING innovatie in de Nederlandse Agri & Food machinebouw versnellen en zo inspelen op de (toekomstige) uitdagingen van ons voedselsysteem.

Lees verder
GMV
Nieuws

30/11/2020

2 minuten lezen

Aan de slag binnen Fieldlab Fortissimo

‘Hoe zorgen we voor optimaal onderhoud & asset prestaties in de Nederlandse voedingsindustrie?’ Asset-owners, OEM'ers en serviceproviders actief in de Agri & Food gaan binnen Fieldlab Fortissimo aan de slag met specifieke uitdagingen en kennisproducten. Naast beter inzicht krijgen in de status van onderdelen of wanneer onderhoud nodig is de link met energie efficiency ook belangrijk voor een future-proof voedselsysteem.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/11/2020

1 minuut lezen

Oproep voor Kennis op Maat-projecten

De Topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agri & Food roepen roepen partijen op projecten in te dienen binnen het nieuwe programma Kennis op Maat. Wageningen Research reserveert voor dit programma jaarlijks 2,5 miljoen euro (exclusief BTW) voor de vertaling van bestaande kennis uit onderzoek en praktijk naar handelingsperspectief voor de (toekomstige) MKB-ers. Het betreft nadrukkelijk geen onderzoek.

Lees verder