Voedselverspilling & technologie

2016, 30 september

2 minuten lezen

Themamiddag: Technologie als oplossing voor Voedselverspilling
En hoe gaan consumenten daar mee om?

20 oktober, 13.00 -18.00 uur
FoodTech Park Brainport, adres: Scheepsboulevard 3, Helmond

Het AgriFoodTech Platform nodigt u samen met Food Tech Park Brainport uit voor een themamiddag op 20 oktober bij FoodTech Park Brainport. Deze middag staan nieuwe innovaties centraal die een bijdrage leveren aan het tegengaan van voedselverspilling.

Voedselverspilling
In 2050 dreigt er een voedseltekort voor de 9 miljard inwoners die we dan op de wereld hebben. Wist je dat er  al voldoende voedsel wordt geproduceerd, maar dat we (te) veel weggooien? Eén van de oplossingen is om dan te kijken hoe we efficiënter en beter met ons voedsel om kunnen gaan. Aan de andere kant is er steeds meer vraag naar vers voedsel. Met de toename van vers voedsel moeten we er wel voor waken dat er niet meer voedsel weggegooid wordt.

Technologie
Er zijn allerlei technologische oplossingen om minder voedsel te verspillen. Vandaag praten we je bij en laten we de nieuwste ontwikkelingen zien. Naast nieuwe technologische innovaties komt ook de communicatie aan de orde. Wat doet een consument met deze nieuwe technologische ontwikkelingen en hoe zorgen we ervoor dat deze ook begrepen en gebruikt worden?

Deelnemen?
Deelname is gratis. Je kunt je direct aanmelden.

Programma

13.00 uur        Ontvangst & registratie
13.30 uur        AgriFood Monitor, de dialoog over voedsel.
13.45 uur        Wageningen UR, Ben Langelaan, Voedselverspilling, hoe kan technologie bijdragen aan een oplossing?
14.15 uur        4 vernieuwende technologieën:

  • Lazy Foods, Ron van de Vloed, High Pressure Processing: een nieuwe manier van conserveren.
  • Sensorspot, Mark Giesbers, Dynamisch houdbaar.
  • Q-point B.V., Mark Bos, Voedselverspilling in de keten: conflict of synergie?
  • Phytonext, met technologie extracten uit reststromen gebruiken voor hoogwaardige voedingsmiddelen

15.00 uur        Koffiepauze
15.30 uur        Top B.V., Wouter de Heij, de drie koningen – zonder slim zakelijk model tussen ketenspelers geen nieuwe technologie
15.55 uur        Gelderse Proeftuin Milde Conservering, René KosterDe brug naar de consument – hoe zorg je voor een market pull?

16.20 uur        Discussie
16.30 uur        Rondleiding FoodTech Park Brainport
17.30 uur        Borrel

Meer nieuws

In deze visie zet minister Schouten (LNV) uiteen welke kansen en risico's er zijn, en aan welke randvoorwaarden op hoofdlijnen moet worden voldaan om digitalisering in te kunnen zetten voor de maatschappelijke opgaven in landbouw, natuur en voedselkwaliteit.

Lees verder
Nieuws

09/09/2021

2 minuten lezen

Track – Foodprocessing & materiaalpaspoorten

Hoe circulair is een product? Dat is nog vaak lastig om objectief vast te stellen. Het is nog niet voor iedereen duidelijk wat circulariteit nu precies inhoudt. Tegelijkertijd komen er al veel nieuwe meetinstrumenten op de markt. Producenten en afnemers in de maakindustrie hebben behoefte aan eenduidige en uniforme meetmethode om circulaire data van een product vast te leggen.

Lees verder
Leden
Nieuws

02/08/2021

1 minuut lezen

Op weg naar duurzame verpakkingen

'Minder, dunner en innovatiever' dat is de aanpak van GMV-lid Syntegon als het gaat om de (voedsel) verpakkingen van morgen. Samen met verpakkingsontwerpers, materiaalspecialisten en voedselproducenten zetten zij in op een transitie naar duurzaam verpakken. Lees meer over deze aanpak

Lees verder