ABN-AMRO heeft in nauwe samenwerking met GMV en FME in kaart gebracht wat de kansen en aanjagers voor Nederland zijn voor een wereldwijde prominente positie in de ontwikkeling, productie en verkoop van agrarische robots. “Nederland is wereldwijd gezien een heel sterk in het ontwikkelen en integreren van hele complexe onderdelen naar een gebruiksvriendelijk geïntegreerde totaaloplossing. Deze competentie komt heel goed van pas in een domein als agrarische robotoplossingen. Nederland heeft daarom alles in huis om een sterke positie in de wereld te verwerven”, zegt Marcel van Haren, clustermanager Agri & Food bij FME. “Er is echter een aantal belangrijke randvoorwaarden om deze positie te benutten en ook economisch te verzilveren”, vervolgt hij. FME komt als vervolg op dit gezamenlijk opgestelde ABN-AMRO rapport op korte termijn met een position paper met aanbevelingen om de kansen voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in het agrarische robot domein ook werkelijk te kunnen verzilveren.
De groei van de wereldbevolking, schaarste aan personeel en landbouwgrond en de verduurzaming van de voedselketen gaan zorgen voor een doorbraak van de robotisering in de landbouw. ABN AMRO schat de omzet in de internationale agritech-markt nu op ruim 6 miljard euro. Hieronder vallen fabrikanten van veldrobots, drones, melk- en voerrobots en aanverwante hardware en software om data-analyses uit te voeren. Nederlandse fabrikanten hebben hierin een marktaandeel van ruim 11 procent, vooral dankzij de zeer sterke positie in melk- en voerrobots. Zij zetten nu 715 miljoen om in de agritech-markt en dat kan volgens ABN AMRO zelfs stijgen naar 2,5 miljard euro in 2030. Dit komt overeen met een groei van gemiddeld maar liefst 13 procent per jaar.
Het tekort aan personeel is een belangrijke aanjager van de groei van agritech. Zo is vooral aan seizoenarbeiders vaak een tekort, zoals de coronacrisis extra duidelijk heeft gemaakt. “De oogst van verschillende producten stokte toen arbeidsmigranten vanwege het virus naar het land van herkomst terugkeerden”, stelt Jan de Ruyter, Sector Banker Plantaardige Sectoren van ABN AMRO, in het rapport. De kosten van arbeid in de agrarische sector zijn ook in de afgelopen jaren mede door schaarste toegenomen, wat het interessant maakt voor agrariërs om te investeren in technologie. Een andere aanjager van de agritech-markt is het toegenomen belang van duurzaamheid. De sector staat daarbij voor een uitdagende opdracht. De Europese Commissie heeft ambitieuze doelstellingen voor onder meer biologische teelt en de vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De druk op het schaarse landbouwareaal neemt mede door de groei van de wereldbevolking toe, terwijl duurzaam telen nu vaak om een hogere arbeidsinzet vraagt.
De robotisering van de Nederlandse landbouw zal hierdoor naar verwachting in een stroomversnelling komen. “Robots worden grootschaliger ingezet, zoals drones, oogstrobots en grondsensoren die de bodemkwaliteit en luchtvochtigheid meten. Een mooi voorbeeld is een net ontwikkelde aspergerobot, die met behulp van een ondergrondse detectiemethode asperges oogst nog voor deze boven de grond komen en daardoor tot 25 handstekers vervangt”, legt David Kemps, Sector Banker Industrie van ABN AMRO, uit. Fabrikanten in de agritech-markt kunnen profiteren van de groei, maar dit zal niet vanzelf gaan. Ook andere landen zien de groeipotentie van deze markt. Tegelijkertijd is het belangrijk bestaande knelpunten het hoofd te bieden. Kemps: “Zo is sprake van fragmentatie van kennis in de markt en kan de verbinding met het bedrijfsleven verbeterd worden. Zo is het van belang dat medewerkers in de agrarische sector en nieuwe studenten worden opgeleid om agritech in de praktijk te kunnen toepassen.”
Download het rapport: ‘Strijd om agrarische robots barst los’
Foto: Naio Technologies
Wil je als mkb’er profiteren van de nieuwste inzichten en technologieën in food processing? En ben je benieuwd hoe jouw bedrijf kan meedoen aan een project binnen Kennis op Maat (KoM)? Meld je dan aan voor dit gratis webinar!
Lees verderGMV heeft veel aandacht voor (digitale) veiligheid. Samen met publieke en private experts en samenwerkingspartners helpen we bij bewustwording, kennisdeling, het in kaart brengen van kwetsbaarheden, aan de slag te gaan met verbeteringen en het oefenen van beveiligingsincidenten.
Lees verderWil jij leren hoe je apparatuur en processen kwalificeert en valideert volgens GMP-normen? Of werk je al met commissioning-, kwalificatie- en validatieprotocollen en wil je je kennis verdiepen? Dan is deze praktijkgerichte training precies wat je zoekt!
Lees verder