Van mest naar ons witte pareltje

2015, 21 oktober

2 minuten lezen

foto NonaEven voorstellen..’

Als eerst zou ik mee graag even willen voorstellen. Ik ben Nona Speur en sinds 1 september werkzaam bij FME als stagiaire bij het cluster Agri en food. Binnen dit cluster zal ik een onderzoek uitvoeren en verschillende werkzaamheden verrichten.

Graag wil ik jullie op de hoogte houden van mijn eerste en bijzondere ervaringen in mijn onderzoek naar de bijdrage van de technologische industrie in de champignonsector. Om meer feeling te krijgen met de sector heb ik onder leiding van Erik Polman (Adviseur champignonteelt DLV plant) een aantal bedrijfsbezoeken gedaan. Door deze bijzondere ervaring heeft de champignon voor mij de naam ons Nederlandse witte Pareltje gekregen.

Mest‘Uit mest?”

Na het bezoeken van het Compost bedrijf CNC in Moerdijk werd dit snel duidelijk. De Compost is de belangrijkste voedingsbodem voor de champignon om te groeien. De basis grondstoffen van gevormd uit kippenmest, paardenmest, stro en gips. Bij CNC Vind een geheel productie proces plaats waar vanuit deze grondstoffen uiteindelijk complete compost wordt gevormd met daarin de champignonschimmel.

‘En nu?’

Toen kwam voor mij de grote vraag: ‘En NU’? Na het bezoeken van twee grote teeltbedrijven kon ik pas echt geloven dat uit compost een mooie witte champignon kan ontstaan. Een voor een werden verschillende warme ruimtes geopend met grote stellingen waar champignons in worden gekweekt. Per ruimte werden verschillende veranderingen zichtbaar en de ruimtes werden koeler. De laatste ruimte waren witte stellingen vol met hoedjes van champignons.

‘En de Technologie ?’Champions

Dit was snel duidelijk, wij doen het goed in Nederland. Mijn bedrijfsbezoeken deed ik met verschillende telers uit Zuid-Afrika, India en Nieuw-Zeeland. Tijdens de excursie werden verschillende sproeitechnieken en een vulmachine om de compost in de stellingen te vullen gedemonstreerd. Daarbij werden mooie technieken gebruikt om het arbeidsintensieve werk van de plukkers te reduceren. De buitenlandse telers waren verrast over verschillende technieken, efficiënte en snelheid die wij hanteren. Ik merkte snel dat we hier trots op mogen zijn, ons Nederlandse witte Pareltje uit mest.

Meer nieuws

Hoe ziet de voedselverwerkende industrie in Rusland eruit en welke kansen biedt dat aan Nederlandse bedrijven? De Russische voedingsmiddelenindustrie ontwikkelt zich in hoog tempo. Verwacht wordt dat de voedselproductie richting 2030 zal toenemen met ruim 133%, en dat de voedselexport in 2035 US$ 28,5 miljard zal bedragen.

Lees verder

Levert of werkt jouw bedrijf aan sleuteltechnologie innovaties voor de voedsel(verwerkende) sector? Dan kun je kosteloos worden opgenomen in de NL Smart Food Manufacturing special. Hierin worden vele hoogwaardige Nederlandse bedrijven van industrie tot aan MKB en startups uit de food tech sector voorgesteld. Het beste dat Nederland te bieden heeft! 

Lees verder
Nieuws

01/11/2021

2 minuten lezen

FNLI-jaarbijeenkomst 2021

Op donderdag 14 oktober vond de FNLI-Jaarbijeenkomst 2021 plaats. Voor veel van de circa 200 aanwezigen een bijzondere bijeenkomst. Naast een inhoudelijk programma was er namelijk ruimte voor FNLI-leden en genodigden om elkaar na een lange periode weer eens te ontmoeten en te spreken. “Elkaar na zo’n lange tijd in levenden lijve te spreken, daar was ik echt aan toe” was een veelgehoorde reactie.

Lees verder