Van mest naar ons witte pareltje

2015, 21 oktober

2 minuten lezen

foto NonaEven voorstellen..’

Als eerst zou ik mee graag even willen voorstellen. Ik ben Nona Speur en sinds 1 september werkzaam bij FME als stagiaire bij het cluster Agri en food. Binnen dit cluster zal ik een onderzoek uitvoeren en verschillende werkzaamheden verrichten.

Graag wil ik jullie op de hoogte houden van mijn eerste en bijzondere ervaringen in mijn onderzoek naar de bijdrage van de technologische industrie in de champignonsector. Om meer feeling te krijgen met de sector heb ik onder leiding van Erik Polman (Adviseur champignonteelt DLV plant) een aantal bedrijfsbezoeken gedaan. Door deze bijzondere ervaring heeft de champignon voor mij de naam ons Nederlandse witte Pareltje gekregen.

Mest‘Uit mest?”

Na het bezoeken van het Compost bedrijf CNC in Moerdijk werd dit snel duidelijk. De Compost is de belangrijkste voedingsbodem voor de champignon om te groeien. De basis grondstoffen van gevormd uit kippenmest, paardenmest, stro en gips. Bij CNC Vind een geheel productie proces plaats waar vanuit deze grondstoffen uiteindelijk complete compost wordt gevormd met daarin de champignonschimmel.

‘En nu?’

Toen kwam voor mij de grote vraag: ‘En NU’? Na het bezoeken van twee grote teeltbedrijven kon ik pas echt geloven dat uit compost een mooie witte champignon kan ontstaan. Een voor een werden verschillende warme ruimtes geopend met grote stellingen waar champignons in worden gekweekt. Per ruimte werden verschillende veranderingen zichtbaar en de ruimtes werden koeler. De laatste ruimte waren witte stellingen vol met hoedjes van champignons.

‘En de Technologie ?’Champions

Dit was snel duidelijk, wij doen het goed in Nederland. Mijn bedrijfsbezoeken deed ik met verschillende telers uit Zuid-Afrika, India en Nieuw-Zeeland. Tijdens de excursie werden verschillende sproeitechnieken en een vulmachine om de compost in de stellingen te vullen gedemonstreerd. Daarbij werden mooie technieken gebruikt om het arbeidsintensieve werk van de plukkers te reduceren. De buitenlandse telers waren verrast over verschillende technieken, efficiënte en snelheid die wij hanteren. Ik merkte snel dat we hier trots op mogen zijn, ons Nederlandse witte Pareltje uit mest.

Meer nieuws

Leden
Nieuws

01/06/2021

1 minuut lezen

Samen werken aan de wereld van morgen

In 2050 wil Europa klimaatneutraal zijn. GMV-lid GEA committeert zich aan die ambitie door het bedenken en ontwikkelen van slimme en duurzame technologieën om daarmee een positieve impact op de wereld te hebben. Met hun verhalen proberen ze anderen te inspireren om hetzelfde te doen. Bekijk de verhalen in GEA's IMPACT magazine

Lees verder

Duurzamer, sneller en daarbij ook vooral slimmer produceren. Digitalisering biedt veel voordelen voor Agri & Food machinebouwers om nieuwe verdienmodellen op te zetten, vernieuwde servicemodellen te introduceren én innovatieve producten te ontwikkelen. Vorige week dinsdag vond een kleinschalige inspiratiesessie plaats waarin samen met een aantal GMV-leden de kansen en bedreigingen van digitalisering voor de Agri & Food machinebouwers verder in kaart zijn gebracht.

Lees verder
GMV
Nieuws

31/05/2021

1 minuut lezen

ING thema update Food & Agri – Technologie

Technologie als drijvende kracht achter groei en verduurzaming, welke keuzes worden er gemaakt in de sector?

Lees verder