The Netherlands Plant Eco-phenotyping Centre (NPEC) toegekend als grootschalige wetenschappelijke infrastructuur

2018, 18 april

1 minuut lezen

NPEC maakt nieuw onderzoek mogelijk om de relatie te begrijpen tussen de genen van een plant, het genotype, en de prestaties en het uiterlijk van een plant, het fenotype. Behalve door het genotype, wordt het fenotype bepaald door de omgeving. Dat is bijvoorbeeld de grond waar een plant in staat, het weer, de aanwezigheid van ziekten en plagen, maar ook de manier waarop planten opgekweekt worden.

Om de fenotypes goed te meten zijn zes modules ontworpen, elk met specifieke mogelijkheden om de plant-omgevingsinteractie te bestuderen, variërend van het moleculair niveau tot de groei van een gewas in het veld. Door NPEC kunnen nieuwe genen gevonden worden die door de plantenveredelingsbedrijven gebruikt kunnen worden om hun rassen te verbeteren, zodat ze beter aangepast zijn aan de veranderde klimaatomstandigheden en beter toegerust om tegemoet te komen aan de vraag naar hoger opbrengsten onder meer duurzame teeltomstandigheden.

Prof. Mark Aarts, hoofdaanvrager, en drs. Rick van de Zedde waren intensief betrokken bij de ontwikkeling van het voorstel NPEC is een samenwerking met de Universiteit Utrecht. Het toegekende bedrag is € 11.281.000.

Bron: WUR (2018)

 

Meer nieuws

GMV
Nieuws

26/02/2024

3 minuten lezen

Samenwerken voor een groter dynamisch netwerk!

Het afgelopen jaar heeft het bestuur zich hard gemaakt om de interne organisatie op de rit te krijgen.

Lees verder

Uitnodiging | Kennissessie Marketing en Communicatie, donderdag 29 februari 2024

Lees verder
GMV
Nieuws

25/07/2023

1 minuut lezen

Save The Date | 2 oktober 2023 Normen-Dag 2.0: Hygiëne

In navolging van de voorgaande, succesvolle Normen-dag organiseren brancheverenigingen Dutch Machinery for the Food Industry (DMFI-NBT), GMV Dutch Food Systems en Machevo & Bulk Vereniging in samenwerking met Hygienic Design Network (HDN) op 2 oktober 2023 bij Wageningen University & Research een nieuwe kennissessie.

Lees verder