NPEC maakt nieuw onderzoek mogelijk om de relatie te begrijpen tussen de genen van een plant, het genotype, en de prestaties en het uiterlijk van een plant, het fenotype. Behalve door het genotype, wordt het fenotype bepaald door de omgeving. Dat is bijvoorbeeld de grond waar een plant in staat, het weer, de aanwezigheid van ziekten en plagen, maar ook de manier waarop planten opgekweekt worden.
Om de fenotypes goed te meten zijn zes modules ontworpen, elk met specifieke mogelijkheden om de plant-omgevingsinteractie te bestuderen, variërend van het moleculair niveau tot de groei van een gewas in het veld. Door NPEC kunnen nieuwe genen gevonden worden die door de plantenveredelingsbedrijven gebruikt kunnen worden om hun rassen te verbeteren, zodat ze beter aangepast zijn aan de veranderde klimaatomstandigheden en beter toegerust om tegemoet te komen aan de vraag naar hoger opbrengsten onder meer duurzame teeltomstandigheden.
Prof. Mark Aarts, hoofdaanvrager, en drs. Rick van de Zedde waren intensief betrokken bij de ontwikkeling van het voorstel NPEC is een samenwerking met de Universiteit Utrecht. Het toegekende bedrag is € 11.281.000.
Bron: WUR (2018)
Het doel van het evenement is om te verbinden en kennis te delen tussen producenten, gebruikers en service verleners op het gebied van (industrieel) Additive Manufacturing of enige andere vorm van innovatieve productie.
Lees verderHet doel van deze bijeenkomst is een gezamenlijke agenda te ontwikkelen hoe we de continuïteit en verdere verduurzaming van internationale agrofood handelsketens waarborgen, inclusief de daarvoor benodigde ondersteuning vanuit de overheid.
Lees verderWat gaat Artificial Intelligence in Food Processing betekenen? Het AI Food & Tech Summit is een 3-daags evenement, van 3-5 september 2024 in Amsterdam.
Lees verder