Terugblik Rondetafel 3 juli 2015 Innovatie in de aardappelketen

2015, 28 juli

3 minuten lezen

AardappelDe parel van AgriFood Nederland is de primaire productie met support van up-to-date uitgangsmaterialen en technologie. Markten en maatschappij evolueren. Duurzaam produceren en ‘local for local’ zijn enkele thema’s die bepalen of én hoe we in Nederland van de parel een groeidiamant kunnen maken. De agrifood branches van FME en Metaalunie herkennen en erkennen het belang van innovatie en dan met name innovatie in de keten. Verder bouwen met, en zo mogelijk op de succesvolle bouwstenen die Nederland rijk is.

Keten concurrender
Peter Kooman, lector Aardappelketen en sectorinnovatie van CAH Vilentum, verzorgde de inleiding. Na een schets van de huidige aardappelketen zoomde hij in op de mogelijkheden om de keten meer concurrerend te maken. Eén van de sleutels is data verwaarden tot kennis én data en kennis delen tussen de schakels, in de gehele keten. Nederland heeft een unieke positie in uitgangsmaterialen, productie, opslag en markt. Echter met de huidige werkwijze en de schaal waarop de schakels opereren is anticiperen op de snelle veranderingen in de internationale markt een grote uitdaging.

Rondetafels
In vier ronde tafels is o.a. gesproken over “knelpunten/uitdagingen voor de sector”, “de gemeenschappelijke ambitie” en “het behouden/versterken van onze koppositie”. In de plenaire sessie zijn de resultaten met elkaar gedeeld.

De kernpunten zijn samengevat:
Knelpunten/uitdagingen

  • Weten wat de consument wenst
  • Zet alle schakels aan tafel (vandaag geen retailer aan tafel)
  • Bereidheid om kennis te delen
  • Bereidheid om de marktwaarde van de aardappel(producten) te delen
  • EU regelgeving m.b.t. GMO
  • Bodemgezondheid; teeltintensiteit in NL
  • De waarde van data expliciteren; tussen schakels, in de gehele keten; ontwikkel een ‘data business model’
  • De relatieve complexiteit van teelt en technologie; gebrek aan kennis bij jongeren is een groeiend knelpunt
  • Ketenregie; let op , de structuur/markt van de aardappel(producten) verschilt van de zuivel en de suiker
  • Internationaal verliezen we marktpositie
  • Visie op de toekomst én zicht op de internationale markt- en ketenstructuur, t.b.v. foresight – insigt – action
  • De ‘need of urgency’ is nog onvoldoende/niet aanwezig

Gemeenschappelijke ambitie

  • Behouden/versterken van het huidige NL aardappelcluster; alle schakels actief in NL
  • Internationaal verder bouwen aan het imago van de aardappel en het exporteren van het zgn. NL-model; let op, het NL-model afstemmen op de lokale behoefte/mogelijkheden
  • NL, de beste ondernemers en technologie voor de aardappelketen

Behouden/versterken van onze internationale positie

  • Ketenregie voeren
  • Keten samenwerking optimaliseren; bouwen aan onderling vertrouwen
  • Ontwikkelen van een visie op 2025/2035 en aansluitend een agenda. Breng hiervoor de kopstukken (ca. 10 keyplayers in de keten) bijeen
  • Internationaal als cluster opereren; om business naar Nederland te halen
  • Pioniers koesteren
  • Zelf het initiatief nemen

Het Agrofood Cluster Emmeloord richt zich prominent op de (poot)aardappel en ambieert een rol om nationaal de voortrekker te zijn in het gezamenlijk bouwen aan een innovatieve, internationaal toonaangevende en concurrerende aardappelketen. FME/GMV en Metaalunie/Fedecom zijn bereid om vervolgacties gezamenlijk te initiëren en te faciliteren.

Meer nieuws

Tijdens de internationale conferentie ‘Data Driven Agrifood Future’ hebben diverse regionale, landelijke en internationale partijen de eerste stap gezet naar een wereldwijde samenwerking en een alliantie op het gebied van een data gedreven Agrifoodsector. Een initiatief van de provincie Noord-Brabant, samen met AgriFood Capital, FME, gemeente 's-Hertogenbosch en JADS-TU/e.

Lees verder

Een machine volledig installeren op afstand? Geen probleem! GMV-lid Kiremko is het gelukt om een nieuwe frietlijn met behulp van augmented reality opgestart te krijgen bij een klant in Marokko.

Lees verder
Leden
Nieuws

29/10/2020

2 minuten lezen

Klimaatplannen voor de levensmiddelenindustrie gepubliceerd

Donderdag 22 oktober zijn de Koplopersprogramma’s van de zes industriële clusters in ontvangst genomen door minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. In deze programma’s presenteren de clusters hun plannen om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Binnen het zesde cluster zijn ook de plannen van de levensmiddelenindustrie opgenomen die naar 2030 toe 1,6 Mton CO2 moeten besparen. Techniek speelt daarin een belangrijke rol.

Lees verder