Terugblik Rondetafel 3 juli 2015 Innovatie in de aardappelketen

2015, 28 juli

3 minuten lezen

AardappelDe parel van AgriFood Nederland is de primaire productie met support van up-to-date uitgangsmaterialen en technologie. Markten en maatschappij evolueren. Duurzaam produceren en ‘local for local’ zijn enkele thema’s die bepalen of én hoe we in Nederland van de parel een groeidiamant kunnen maken. De agrifood branches van FME en Metaalunie herkennen en erkennen het belang van innovatie en dan met name innovatie in de keten. Verder bouwen met, en zo mogelijk op de succesvolle bouwstenen die Nederland rijk is.

Keten concurrender
Peter Kooman, lector Aardappelketen en sectorinnovatie van CAH Vilentum, verzorgde de inleiding. Na een schets van de huidige aardappelketen zoomde hij in op de mogelijkheden om de keten meer concurrerend te maken. Eén van de sleutels is data verwaarden tot kennis én data en kennis delen tussen de schakels, in de gehele keten. Nederland heeft een unieke positie in uitgangsmaterialen, productie, opslag en markt. Echter met de huidige werkwijze en de schaal waarop de schakels opereren is anticiperen op de snelle veranderingen in de internationale markt een grote uitdaging.

Rondetafels
In vier ronde tafels is o.a. gesproken over “knelpunten/uitdagingen voor de sector”, “de gemeenschappelijke ambitie” en “het behouden/versterken van onze koppositie”. In de plenaire sessie zijn de resultaten met elkaar gedeeld.

De kernpunten zijn samengevat:
Knelpunten/uitdagingen

  • Weten wat de consument wenst
  • Zet alle schakels aan tafel (vandaag geen retailer aan tafel)
  • Bereidheid om kennis te delen
  • Bereidheid om de marktwaarde van de aardappel(producten) te delen
  • EU regelgeving m.b.t. GMO
  • Bodemgezondheid; teeltintensiteit in NL
  • De waarde van data expliciteren; tussen schakels, in de gehele keten; ontwikkel een ‘data business model’
  • De relatieve complexiteit van teelt en technologie; gebrek aan kennis bij jongeren is een groeiend knelpunt
  • Ketenregie; let op , de structuur/markt van de aardappel(producten) verschilt van de zuivel en de suiker
  • Internationaal verliezen we marktpositie
  • Visie op de toekomst én zicht op de internationale markt- en ketenstructuur, t.b.v. foresight – insigt – action
  • De ‘need of urgency’ is nog onvoldoende/niet aanwezig

Gemeenschappelijke ambitie

  • Behouden/versterken van het huidige NL aardappelcluster; alle schakels actief in NL
  • Internationaal verder bouwen aan het imago van de aardappel en het exporteren van het zgn. NL-model; let op, het NL-model afstemmen op de lokale behoefte/mogelijkheden
  • NL, de beste ondernemers en technologie voor de aardappelketen

Behouden/versterken van onze internationale positie

  • Ketenregie voeren
  • Keten samenwerking optimaliseren; bouwen aan onderling vertrouwen
  • Ontwikkelen van een visie op 2025/2035 en aansluitend een agenda. Breng hiervoor de kopstukken (ca. 10 keyplayers in de keten) bijeen
  • Internationaal als cluster opereren; om business naar Nederland te halen
  • Pioniers koesteren
  • Zelf het initiatief nemen

Het Agrofood Cluster Emmeloord richt zich prominent op de (poot)aardappel en ambieert een rol om nationaal de voortrekker te zijn in het gezamenlijk bouwen aan een innovatieve, internationaal toonaangevende en concurrerende aardappelketen. FME/GMV en Metaalunie/Fedecom zijn bereid om vervolgacties gezamenlijk te initiëren en te faciliteren.

Meer nieuws

GMV
Nieuws

01/03/2021

1 minuut lezen

GMV bouwt verder

GMV is gestart met online werkgroepsessies gericht op de thema’s: verduurzaamt de sector, gewaardeerd werkgeverschap en verbindt de keten.

Lees verder
Leden
Nieuws

26/02/2021

1 minuut lezen

JBT zet in op een duurzamere en betere wereld

Hoe draag je als machinebouwer bij aan een betere en duurzamere wereld? Naast het ontwikkelen van slimme technologie om productie zo effectief mogelijk te maken en verspilling te minimaliseren zet GMV-lid JBT zich breder in om verduurzaming van de industrie mogelijk te maken. 

Lees verder
GMV
Nieuws

26/02/2021

2 minuten lezen

Food Process Engineers van de toekomst

Er is een tekort aan jonge technische professionals die direct inzetbaar zijn in de agri & food machinebouw. Hogeschool InHolland biedt opleidingen op het grensvlak van techniek en agri & food en inventariseert via een enquête om de juiste invulling te geven aan het profiel Food Process Engineer. Welke kennis en skills moeten jouw toekomstige medewerkers hebben? 

Lees verder