De parel van AgriFood Nederland is de primaire productie met support van up-to-date uitgangsmaterialen en technologie. Markten en maatschappij evolueren. Duurzaam produceren en ‘local for local’ zijn enkele thema’s die bepalen of én hoe we in Nederland van de parel een groeidiamant kunnen maken. De agrifood branches van FME en Metaalunie herkennen en erkennen het belang van innovatie en dan met name innovatie in de keten. Verder bouwen met, en zo mogelijk op de succesvolle bouwstenen die Nederland rijk is.
Keten concurrender
Peter Kooman, lector Aardappelketen en sectorinnovatie van CAH Vilentum, verzorgde de inleiding. Na een schets van de huidige aardappelketen zoomde hij in op de mogelijkheden om de keten meer concurrerend te maken. Eén van de sleutels is data verwaarden tot kennis én data en kennis delen tussen de schakels, in de gehele keten. Nederland heeft een unieke positie in uitgangsmaterialen, productie, opslag en markt. Echter met de huidige werkwijze en de schaal waarop de schakels opereren is anticiperen op de snelle veranderingen in de internationale markt een grote uitdaging.
Rondetafels
In vier ronde tafels is o.a. gesproken over “knelpunten/uitdagingen voor de sector”, “de gemeenschappelijke ambitie” en “het behouden/versterken van onze koppositie”. In de plenaire sessie zijn de resultaten met elkaar gedeeld.
De kernpunten zijn samengevat:
Knelpunten/uitdagingen
Gemeenschappelijke ambitie
Behouden/versterken van onze internationale positie
Het Agrofood Cluster Emmeloord richt zich prominent op de (poot)aardappel en ambieert een rol om nationaal de voortrekker te zijn in het gezamenlijk bouwen aan een innovatieve, internationaal toonaangevende en concurrerende aardappelketen. FME/GMV en Metaalunie/Fedecom zijn bereid om vervolgacties gezamenlijk te initiëren en te faciliteren.
Wil je als mkb’er profiteren van de nieuwste inzichten en technologieën in food processing? En ben je benieuwd hoe jouw bedrijf kan meedoen aan een project binnen Kennis op Maat (KoM)? Meld je dan aan voor dit gratis webinar!
Lees verderGMV heeft veel aandacht voor (digitale) veiligheid. Samen met publieke en private experts en samenwerkingspartners helpen we bij bewustwording, kennisdeling, het in kaart brengen van kwetsbaarheden, aan de slag te gaan met verbeteringen en het oefenen van beveiligingsincidenten.
Lees verderWil jij leren hoe je apparatuur en processen kwalificeert en valideert volgens GMP-normen? Of werk je al met commissioning-, kwalificatie- en validatieprotocollen en wil je je kennis verdiepen? Dan is deze praktijkgerichte training precies wat je zoekt!
Lees verder