Terugblik bijeenkomst nieuwe businessmodellen machinebouw

2016, 13 juli

2 minuten lezen

Op woensdag 6 juli vond de GMV Themabijeenkomst ‘Nieuwe businessmodellen voor de machinebouw, flexibel en servicegericht’ plaats bij Robert Bosch Packaging Technology B.V. in Weert. Dat dit onderwerp leeft bij de machinebouwers bleek uit de zeer grote opkomst en de discussies.

Sebastiaan Schreijen van Rabobank presenteerde een aantal resultaten uit het door Rabobank uitgevoerde trendonderzoek. In de snel veranderende food industrie hebben de factoren ‘Klanten’, ‘Concurrentie’ en ‘Technology’ de meeste impact op de toekomst van de Nederlandse food industry. Klanten worden steeds professioneler, concurrentie uit andere landen wordt steeds groter en de technologie is steeds sneller aan verandering onderhevig. Volgens Rabobank zou het businessmodel Pay-for-production een businessmodel kunnen zijn voor bepaalde bedrijven en sectoren in de levensmiddelenbranche. De financiering van dit model is in veel gevallen nog lastig, dus het onderzoek van de Rabobank was ook aanleiding voor een oproep van de aanwezigen aan de bank om met passende financieringsopties te komen.

In het rapport van de Rabobank stonden nog veel meer conclusies, lees het zeker even door.

Bas Groeneweg, directeur/oprichter van PerfoTec, vertelde op bevlogen wijze welke (verkoop)methoden zij hebben gebruikt om in de markt te komen en anno 2016 zelfs het potentieel hebben om uit te groeien tot een nieuwe wereldstandaard. Ook de vaak grote risico’s die werden genomen om bewijs te leveren aan klanten en prospects voordat tot aanschaf werd overgegaan, kwamen aan de orde. Het PerfoTec systeem is een slim systeem waarmee verpakkers van verse groente en fruit producten de houdbaarheid kunnen verlengen.

Na de presentaties volgde een rondleiding bij Robert Bosch Packaging Technology, tijdens de rondleiding en de netwerkborrel was de aanpak van PerfoTec en de analyse van Rabobank het onderwerp van gesprek. Iedereen voelt wel aan dat er wat verandert, maar het is ook sterk afhankelijk in welke markt je zit. Verpakken leent zich wat meer voor het businessmodel Pay-for-production, dan een specifiek levensmiddelenproduct waarvoor het IP bij de levensmiddelenfabrikant ligt. Maar vroeg of laat zullen we er steeds meer mee te maken krijgen.

 

Meer nieuws

Ontdek hoe handelsmissies bedrijven helpen de wereld te veroveren! Uit onderzoek van het CBS blijkt dat deelname aan handelsmissies de kans vergroot dat bedrijven gaan handelen met of investeren in het bezochte land.

Lees verder

Op 18 & 19 juni 2024 zal Food Waste Free United (met belangrijke partners) de internationale conferentie 'Op weg naar halvering van voedselverspilling in Europa' organiseren bij CHV Noordkade Veghel.

Lees verder

Op 15 en 16 mei vindt het Food Tech Event plaats in de Brabantballen, 's-Hertogenbosch. Dé vakbeurs waar je de nieuwste technieken, innovaties en technologische ontwikkelingen voor voedselproductie en verwerking ontdekt. Met het thema Techniek voedt de toekomst van de voedingsindustrie, staat kennisdeling over onderwerpen als machinebouw, voedselveiligheid, kwaliteitsmanagement en techniek voor productie- en verwerkingslijnen centraal.

Lees verder