Suikerbieten als duurzame energiebron voor de toekomst

Leden

2021, 29 januari

2 minuten lezen

Dutch Sustainable Development (DSD) ontwikkelden het Betaprocess, een innovatieve techniek waarmee suikerbieten rechtstreeks kunnen worden omgezet in o.a. bio-ethanol. Oorspronkelijk richtte DSD zich op het ondersteunen van suikerfabrieken bij het ontwikkelen van nieuwe activiteiten, iets wat voortkwam uit de herstructurering van de suikersector in de Europese Unie. Vanwege hun jarenlange ervaring in de suikerindustrie zagen zij al langer de enorme potentie van de suikerbiet.

In een driejarig project samen met Acrres, een landelijk praktijkcentrum voor duurzame energie en groene grondstoffen (initiatief van Wageningen Universiteit) zetten zij een proeffabriek op in Lelystad, waarmee middels het Betaprocess op kleine schaal bio-ethanol kon worden geproduceerd. Hierbij wordt suikerbiet via fermentatie direct omgezet in bio-ethanol, zonder dat je er eerst suiker van hoeft te maken en dan vanuit de bijproducten bio-ethanol gaat produceren.

Het Betaprocess

“Het is eigenlijk een heel simpel proces”, vertelt Hans van Klink van DSD. “In de voorbehandelingsfase worden de bieten gewassen en gesneden. Vervolgens wordt de resulterende bieten brij verhit tot ongeveer 65 graden en in een vacuümvat gedaan. Dit heeft tot gevolg dat de cellen worden opengereten, waarmee de suikers beschikbaar komen. Dat is feitelijk het effect van het Betaprocess. De suikers gaan samen met de gist het fermentatievat in en na ongeveer 36 uur is de brij gereed voor distillatie. Na de distillatie houd je bio-ethanol en een waterige reststroom, ideaal voor vergisting, over. Het grote voordeel van het Betaprocess is dat er veel minder processtappen nodig zijn dan bij andere technieken. De opbrengst is ook nog eens tot 15 procent hoger. Daarnaast zijn de investeringskosten in een nieuwe fabriek lager en heb je lagere operationele kosten.”

Trials bij Bodec

Om tot de gewenste opschaling te komen van het Betaprocess, deed DSD een beroep op GMV-lid Bodec. In hun productiehal kon worden uitgeprobeerd of het lukt om dit ook op grotere schaal toe te passen en of het mogelijk was het proces nog verder te optimaliseren. Lees het bericht verder

 

Bron: Bodec (2021)

 

Meer nieuws

Leden
Nieuws

19/04/2021

1 minuut lezen

Aanvraagperiodes MIT 2021 van start

Met de MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) stimuleren het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincies innovatie bij het midden- en kleinbedrijf over regiogrenzen heen. Morgen openen de eerste aanvraagperiodes van verschillende instrumenten. Wil je als mkb-ondernemer samen met anderen aan de slag met innovatieprojecten gericht op gezond, veilig en duurzaam voedsel? Dan is de MIT-regeling mogelijk iets voor jou!

Lees verder
GMV
Nieuws

12/04/2021

1 minuut lezen

Resultaten 6e COVID-19 enquête GMV

De zesde uitvraag van de COVID-19 enquête is van 11 tot en met 22 maart uitgezet onder de GMV achterban. Benieuwd naar de omzetontwikkeling, liquiditeit (maatregelen) en oorzaken van de omzetverandering in onze sector? Bekijk de Infographic

Lees verder
GMV
Nieuws

06/04/2021

1 minuut lezen

Oproep voor PPS-projecten geopend

De topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Water & Maritiem hebben op 1 april 2021 hun gezamenlijke oproep voor PPS-projecten die invulling geven aan de Kennis- en Innovatieagenda Landbouw, Water, Voedsel. De nieuwe projecten starten in 2022. Het beschikbare budget is ca. € 15 miljoen per jaar.

Lees verder