Suikerbieten als duurzame energiebron voor de toekomst

Leden

2021, 29 januari

2 minuten lezen

Dutch Sustainable Development (DSD) ontwikkelden het Betaprocess, een innovatieve techniek waarmee suikerbieten rechtstreeks kunnen worden omgezet in o.a. bio-ethanol. Oorspronkelijk richtte DSD zich op het ondersteunen van suikerfabrieken bij het ontwikkelen van nieuwe activiteiten, iets wat voortkwam uit de herstructurering van de suikersector in de Europese Unie. Vanwege hun jarenlange ervaring in de suikerindustrie zagen zij al langer de enorme potentie van de suikerbiet.

In een driejarig project samen met Acrres, een landelijk praktijkcentrum voor duurzame energie en groene grondstoffen (initiatief van Wageningen Universiteit) zetten zij een proeffabriek op in Lelystad, waarmee middels het Betaprocess op kleine schaal bio-ethanol kon worden geproduceerd. Hierbij wordt suikerbiet via fermentatie direct omgezet in bio-ethanol, zonder dat je er eerst suiker van hoeft te maken en dan vanuit de bijproducten bio-ethanol gaat produceren.

Het Betaprocess

“Het is eigenlijk een heel simpel proces”, vertelt Hans van Klink van DSD. “In de voorbehandelingsfase worden de bieten gewassen en gesneden. Vervolgens wordt de resulterende bieten brij verhit tot ongeveer 65 graden en in een vacuümvat gedaan. Dit heeft tot gevolg dat de cellen worden opengereten, waarmee de suikers beschikbaar komen. Dat is feitelijk het effect van het Betaprocess. De suikers gaan samen met de gist het fermentatievat in en na ongeveer 36 uur is de brij gereed voor distillatie. Na de distillatie houd je bio-ethanol en een waterige reststroom, ideaal voor vergisting, over. Het grote voordeel van het Betaprocess is dat er veel minder processtappen nodig zijn dan bij andere technieken. De opbrengst is ook nog eens tot 15 procent hoger. Daarnaast zijn de investeringskosten in een nieuwe fabriek lager en heb je lagere operationele kosten.”

Trials bij Bodec

Om tot de gewenste opschaling te komen van het Betaprocess, deed DSD een beroep op GMV-lid Bodec. In hun productiehal kon worden uitgeprobeerd of het lukt om dit ook op grotere schaal toe te passen en of het mogelijk was het proces nog verder te optimaliseren. Lees het bericht verder

 

Bron: Bodec (2021)

 

Meer nieuws

Leden
Nieuws

04/10/2021

1 minuut lezen

Nieuwe innovatie’s X-ray technologie

GMV-lid Marel houdt zich bezig met duurzaamheid. In hun innovatiecentrum in Boxmeer gebruiken zij speciale Xray technologie en doen microbiologisch onderzoek als onderdeel van hun missie om biologische verontreiniging in primaire en secundaire processen te verminderen. Door innovatieve, eenvoudig te reinigen oplossingen te ontwerpen, proberen hun ingenieurs niet alleen voedselverontreiniging en -verspilling te verminderen, maar ook om de arbeid, het water en de energie die nodig zijn voor bediening en reiniging te minimaliseren.

Lees verder

De Koning Willem I Prijs is de meest prestigieuze bekroning voor moedig, veerkrachtig en duurzaam ondernemerschap. Tweejaarlijks wordt er een prijs uitgereikt in de categorie Grootbedrijf, MKB en een Plaquette voor ondernemingen die uitblinken in duurzaam ondernemerschap.

Lees verder
GMV
Nieuws

04/10/2021

1 minuut lezen

Food Technology 1 en 2 december 2021, Den Bosch

Vakblad EVMI en Mikrocentrum organiseren op 1 en 2 december het nieuwe evenement Food Technology. De locatie is de Brabanthallen in Den Bosch. Tijdens Food Technology 2021 komen food en hightech samen met als doel de voedingsmiddelenindustrie op weg te helpen naar 2050.

Lees verder