Suikerbieten als duurzame energiebron voor de toekomst

Leden

2021, 29 januari

2 minuten lezen

Dutch Sustainable Development (DSD) ontwikkelden het Betaprocess, een innovatieve techniek waarmee suikerbieten rechtstreeks kunnen worden omgezet in o.a. bio-ethanol. Oorspronkelijk richtte DSD zich op het ondersteunen van suikerfabrieken bij het ontwikkelen van nieuwe activiteiten, iets wat voortkwam uit de herstructurering van de suikersector in de Europese Unie. Vanwege hun jarenlange ervaring in de suikerindustrie zagen zij al langer de enorme potentie van de suikerbiet.

In een driejarig project samen met Acrres, een landelijk praktijkcentrum voor duurzame energie en groene grondstoffen (initiatief van Wageningen Universiteit) zetten zij een proeffabriek op in Lelystad, waarmee middels het Betaprocess op kleine schaal bio-ethanol kon worden geproduceerd. Hierbij wordt suikerbiet via fermentatie direct omgezet in bio-ethanol, zonder dat je er eerst suiker van hoeft te maken en dan vanuit de bijproducten bio-ethanol gaat produceren.

Het Betaprocess

“Het is eigenlijk een heel simpel proces”, vertelt Hans van Klink van DSD. “In de voorbehandelingsfase worden de bieten gewassen en gesneden. Vervolgens wordt de resulterende bieten brij verhit tot ongeveer 65 graden en in een vacuümvat gedaan. Dit heeft tot gevolg dat de cellen worden opengereten, waarmee de suikers beschikbaar komen. Dat is feitelijk het effect van het Betaprocess. De suikers gaan samen met de gist het fermentatievat in en na ongeveer 36 uur is de brij gereed voor distillatie. Na de distillatie houd je bio-ethanol en een waterige reststroom, ideaal voor vergisting, over. Het grote voordeel van het Betaprocess is dat er veel minder processtappen nodig zijn dan bij andere technieken. De opbrengst is ook nog eens tot 15 procent hoger. Daarnaast zijn de investeringskosten in een nieuwe fabriek lager en heb je lagere operationele kosten.”

Trials bij Bodec

Om tot de gewenste opschaling te komen van het Betaprocess, deed DSD een beroep op GMV-lid Bodec. In hun productiehal kon worden uitgeprobeerd of het lukt om dit ook op grotere schaal toe te passen en of het mogelijk was het proces nog verder te optimaliseren. Lees het bericht verder

 

Bron: Bodec (2021)

 

Meer nieuws

In een branche waar technische kennis hoogtij viert, blijft communicatie en marketing vaak een ondergeschoven kindje. Maar juist het vertellen van verhalen kan een bedrijf onderscheiden in de markt. Daarom sloegen GMV, MACHEVO en DMFI de handen ineen met Alea Publishers van het vakblad EVMI voor een verhelderende kennissessie.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/02/2024

3 minuten lezen

Samenwerken voor een groter dynamisch netwerk!

Het afgelopen jaar heeft het bestuur zich hard gemaakt om de interne organisatie op de rit te krijgen.

Lees verder

Uitnodiging | Kennissessie Marketing en Communicatie, donderdag 29 februari 2024

Lees verder