Techniek in dialoog met Levensmiddelenindustrie over verduurzaming

2016, 31 mei

2 minuten lezen

Dialoogbijeenkomt maatschappelijke organisaties, levensmiddelenbedrijven en technologie

Op 14 juni organiseert Alliantie verduurzaming voedsel samen met het AgriFoodTech Platform over de rol van technologie bij verduurzaming in de voedselketen.

De Nederlandse agrifoodketen is kennis- en technologie-intensief. In de agrifoodketen worden continu nieuwe technieken ingezet, om efficiënter, preciezer, flexibeler en klantgerichter te kunnen werken. Van zadenveredeling tot drones over de akker, van melkrobots tot dierwelzijnsscans, van robotisering tot bio-raffinage, van forecasting tot online shoppen. Technologische ontwikkelingen hebben vaak ook een duurzaamheidsimpact, soms is dit een primair doel en soms een is dit een bijkomend voordeel. Tegelijkertijd leidt het hoge technologische niveau van onze agrifoodsector tot een maatschappelijk debat waarin soms gepleit wordt voor minder technologie. Men maakt zich zorgen over bijvoorbeeld de ethische, nutritionele of ecologische impact van technologie en over de afstand die ontstaat tussen consument en voedselproducenten  door grootschalige en industriële voedselproductie.
De Alliantie Verduurzaming Voedsel en het AgriFoodTech Platform organiseren deze bijeenkomst  voor bedrijven en maatschappelijke partners om met elkaar te bespreken wat technologie voor bedrijven kan opleveren vanuit een verduurzamingsperspectief en wat de zorgen en impact van de technologische ontwikkelingen zijn in onze maatschappij.

Aanmelden
Aanmelden kan door een mail te sturen aan: secretariaat@verduurzamingvoedsel.nl

 Programma

14:30 uur Inloop
15:00 uur  Welkom door Aalt Dijkhuizen, voorzitter Alliantie Verduurzaming Voedsel
15:10 uur Technologie in de agrifood keten, een actuele stand van zaken
dr. Martin Scholten, Managing Director Animal Sciences Group & Imares
15:30 uur Pitches over maatschappelijke uitdagingen en de rol van technologie daarbij
Nol Verdaasdonk, Milieufederatie Brabant
Kees Kodde, Greenpeace
Christiaan Kuipers, Urgenda
16:00 uur Technologie in de praktijkmet:
Tim Joosten, Lely International
Rob Hamer, Unilever
16:45 uur In discussie: stellingen over de ecologische, maatschappelijke en economische impact van technologie op voedselproductie
17:15 uur Wrap-up en conclusies
17:30 uur Netwerkborrel en gelegenheid bezichtiging Lely

 

Meer nieuws

FME
Nieuws

30/11/2020

2 minuten lezen

Waarom (g)een Smart Food Factory?

De levensmiddelenfabriek digitaliseert en wordt steeds slimmer. Het toenemende belang van het produceren van hoge kwaliteit (gezond) voedsel in combinatie met het efficiënter omgaan met grondstoffen in het proces beweegt deze ontwikkeling o.a. voorwaarts. Aan de andere kant zijn er ook barrières die nog overwonnen moeten worden om een slimme fabriek mogelijk te maken. Welke zijn dit? En hoe gaan we daar verder mee aan de slag?

Lees verder
GMV
Nieuws

30/11/2020

2 minuten lezen

Aan de slag binnen Fieldlab Fortissimo

‘Hoe zorgen we voor optimaal onderhoud & asset prestaties in de Nederlandse voedingsindustrie?’ Asset-owners, OEM'ers en serviceproviders actief in de Agri & Food gaan binnen Fieldlab Fortissimo aan de slag met specifieke uitdagingen en kennisproducten. Naast beter inzicht krijgen in de status van onderdelen of wanneer onderhoud nodig is de link met energie efficiency ook belangrijk voor een future-proof voedselsysteem.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/11/2020

1 minuut lezen

Oproep voor Kennis op Maat-projecten

De Topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agri & Food roepen roepen partijen op projecten in te dienen binnen het nieuwe programma Kennis op Maat. Wageningen Research reserveert voor dit programma jaarlijks 2,5 miljoen euro (exclusief BTW) voor de vertaling van bestaande kennis uit onderzoek en praktijk naar handelingsperspectief voor de (toekomstige) MKB-ers. Het betreft nadrukkelijk geen onderzoek.

Lees verder