Dialoogbijeenkomt maatschappelijke organisaties, levensmiddelenbedrijven en technologie
Op 14 juni organiseert Alliantie verduurzaming voedsel samen met het AgriFoodTech Platform over de rol van technologie bij verduurzaming in de voedselketen.
De Nederlandse agrifoodketen is kennis- en technologie-intensief. In de agrifoodketen worden continu nieuwe technieken ingezet, om efficiënter, preciezer, flexibeler en klantgerichter te kunnen werken. Van zadenveredeling tot drones over de akker, van melkrobots tot dierwelzijnsscans, van robotisering tot bio-raffinage, van forecasting tot online shoppen. Technologische ontwikkelingen hebben vaak ook een duurzaamheidsimpact, soms is dit een primair doel en soms een is dit een bijkomend voordeel. Tegelijkertijd leidt het hoge technologische niveau van onze agrifoodsector tot een maatschappelijk debat waarin soms gepleit wordt voor minder technologie. Men maakt zich zorgen over bijvoorbeeld de ethische, nutritionele of ecologische impact van technologie en over de afstand die ontstaat tussen consument en voedselproducenten door grootschalige en industriële voedselproductie.
De Alliantie Verduurzaming Voedsel en het AgriFoodTech Platform organiseren deze bijeenkomst voor bedrijven en maatschappelijke partners om met elkaar te bespreken wat technologie voor bedrijven kan opleveren vanuit een verduurzamingsperspectief en wat de zorgen en impact van de technologische ontwikkelingen zijn in onze maatschappij.
Aanmelden
Aanmelden kan door een mail te sturen aan: secretariaat@verduurzamingvoedsel.nl
Programma
14:30 uur | Inloop |
15:00 uur | Welkom door Aalt Dijkhuizen, voorzitter Alliantie Verduurzaming Voedsel |
15:10 uur | Technologie in de agrifood keten, een actuele stand van zaken dr. Martin Scholten, Managing Director Animal Sciences Group & Imares |
15:30 uur | Pitches over maatschappelijke uitdagingen en de rol van technologie daarbij Nol Verdaasdonk, Milieufederatie Brabant Kees Kodde, Greenpeace Christiaan Kuipers, Urgenda |
16:00 uur | Technologie in de praktijkmet: Tim Joosten, Lely International Rob Hamer, Unilever |
16:45 uur | In discussie: stellingen over de ecologische, maatschappelijke en economische impact van technologie op voedselproductie |
17:15 uur | Wrap-up en conclusies |
17:30 uur | Netwerkborrel en gelegenheid bezichtiging Lely |
Op woensdag 4 juni 2025 kwamen de leden van de GMV samen voor een inspirerende middag tijdens de Algemene Ledenvergadering (ALV), die dit keer plaatsvond bij Rademaker BV in Culemborg.
Lees verderOp woensdag 4 juni ben je als GMV-lid van harte welkom bij onze Algemene Leden Vergadering op een wel heel interessante plek: Rademaker in Culemborg. We combineren het nuttige met het aangename – een korte ALV, een inspirerende keynote over AI in de praktijk, een exclusieve rondleiding én natuurlijk tijd om bij te praten tijdens de borrel. Mis het niet!
Lees verderVanaf deze maand verwelkomen wij ZTI Smart Machines als nieuw lid van GMV. Als brancheorganisatie zetten we ons in voor een toekomstbestendige, slimme en duurzame agrofoodketen – en daar past ZTI perfect bij. Hun innovatieve oplossingen op het snijvlak van techniek en voedselverwerking dragen bij aan efficiëntere en mensvriendelijkere processen in de keten.
Lees verder