Smart Processing focus van nieuwe ZAP Groningen

2015, 23 oktober

2 minuten lezen

ZAPGroningenSmart Processing is het thema waarmee de Zernike Advanced Processing (ZAP) faciliteit in Groningen van start gaat. Hiermee worden bedrijven in (noord) Nederland voorzien in hun innovatie- en educatiebehoefte. ZAP Groningen is een fysieke faciliteit met educatie- en innovatieprogramma’s en faciliteiten op het gebied van procestechnologie/biomassa.

GMV is heel blij met deze nieuwe educatie en innovatie faciliteit in noord Nederland, goed voor het aantal beschikbare goed opgeleide mensen en goed voor de innovatie en samenwerking om Nederland in de top van de wereld te houden in dit vakgebied.

Er zijn twee speerpunten voor deze nieuwe ZAP Groningen faciliteit:

  1. de opleiding van procestechnologen om agrarische grondstoffen en organische reststromen te verwaarden tot halffabrikaten voor toepassing in food en biomaterialen.
  2. de opschaling van procestechnologie, innovatie en pilotfaciliteit rondom de onderwerpen Bioconversie, Bioraffinage en Smart Processing.

Met de bouw van de Educatiehal op het Zernikecomplex hebben de instellingen de eerste stap gezet in de realisatie van ZAP Groningen. Inmiddels hebben bedrijven zitting genomen in de commissies om sturing te geven aan de voorliggende programma’s.

Een volgende stap is de bouw van de Innovatiehal, waarmee bedrijven en instellingen gaan samenwerken in innovatieprojecten. Provincie Groningen is voornemens dit mede te financieren, onder de voorwaarde dat bedrijven en instellingen gaan deelnemen.

Nu er zicht is op financiering is het nodig dat bedrijven zich gaan groeperen rond Bioconversie, Bioraffinage en Smart Processing. En dat ze aan de slag willen gaan door een in-kind en/of in-cash commitment af te geven. Meer info is te vinden op: www.nnaf.eu of in het position paper van ZAP Groningen.

Meer nieuws

Ontdek hoe handelsmissies bedrijven helpen de wereld te veroveren! Uit onderzoek van het CBS blijkt dat deelname aan handelsmissies de kans vergroot dat bedrijven gaan handelen met of investeren in het bezochte land.

Lees verder

Op 18 & 19 juni 2024 zal Food Waste Free United (met belangrijke partners) de internationale conferentie 'Op weg naar halvering van voedselverspilling in Europa' organiseren bij CHV Noordkade Veghel.

Lees verder

Op 15 en 16 mei vindt het Food Tech Event plaats in de Brabantballen, 's-Hertogenbosch. Dé vakbeurs waar je de nieuwste technieken, innovaties en technologische ontwikkelingen voor voedselproductie en verwerking ontdekt. Met het thema Techniek voedt de toekomst van de voedingsindustrie, staat kennisdeling over onderwerpen als machinebouw, voedselveiligheid, kwaliteitsmanagement en techniek voor productie- en verwerkingslijnen centraal.

Lees verder