Slimme technologie belangrijk thema in de nieuwe Kennis-en Innovatieagenda Topsector Agri & Food

2018, 22 januari

3 minuten lezen

Landbouw en voeding is wereldwijd een groeisector met grote maatschappelijke uitdagingen en belangrijke economische kansen. In 2050 moeten 9 miljard mensen worden gevoed. Tegelijkertijd neemt de beschikbare hoeveelheid landbouwgrond af, worden grondstoffen als water en energie steeds schaarser en moet de uitstoot aan broeikasgassen omlaag. De Topsector Agri & Food wil de vooraanstaande positie die Nederland wereldwijd op dit terrein inneemt verder uitbouwen en versterken. De Kennis- en Innovatieagenda 2018-2021 geeft richting aan de inzet van middelen voor onderzoek en innovatie in de komende jaren. Vijf kernthema’s staan daarbij centraal: (1) gezond en veilig voedsel, (2) klimaatneutraal geproduceerd, (3) in circulaire systemen, (4) met inzet van slimme technologie en (5) aangestuurd door consument en maatschappij. Op basis van deze agenda kunnen partijen projectvoorstellen indienen voor financiering.

Meer focus en samenhang
De agenda is tot stand gekomen met brede input vanuit de ‘gouden driehoek’ van overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Daarbij is ingezet op meer focus om de krachten te bundelen en de beperkt beschikbare middelen aan te wenden voor zaken, waarvan we met elkaar inschatten dat die er echt toe gaan doen. De grote uitdaging is om de groeiende wereldbevolking te voorzien van voldoende, lekker, gezond en veilig voedsel. Dat staat dan ook centraal in de agenda. Daarbij is het nodig de invloed van de productie op klimaat, milieu, water en natuur te minimaliseren. Daartoe is extra inzet nodig op het beter benutten van de beschikbare grond en grondstoffen met nieuwe kennis en moderne technologie. Tevens dienen bijproducten en reststromen, zoals dierlijke mest, beter te worden benut en omgezet in waardevolle grondstoffen voor een circulaire economie.

Aalt Dijkhuizen, voorzitter Topsector Agri & Food: “De Nederlandse sector is toonaangevend in de wereld. Met nieuwe kennis en slimme technologie zijn verdere verbeteringen mogelijk en ook nodig. Daarbij leggen we de meetlat hoog door te streven naar klimaatneutrale productie en circulaire systemen. Daarmee sluiten we naadloos aan op de ambities in het Regeerakkoord van Rutte III”.

Budget en projecten
De Topsector organiseert jaarlijks (in maart) een oproep voor het indienen van publiek-private projecten met een toegepast karakter, die invulling geven aan de Kennis- en Innovatieagenda. Hiervoor is in totaal rond 35 miljoen euro beschikbaar van de overheid (voornamelijk in de vorm van onderzoekscapaciteit bij Wageningen Research), wat in de projecten minimaal verdubbeld moet worden door het bedrijfsleven. Daarnaast kan de Topsector meedingen met projecten naar ruim 50 miljoen euro die de overheid specifiek beschikbaar stelt voor het MKB. Tot slot is er – via NWO – 100 miljoen euro beschikbaar voor fundamenteel onderzoek binnen de Topsectoren. Gezien de prioriteiten in het Regeerakkoord is de verwachting, dat deze financiële middelen voor de Topsector Agri & Food de komende jaren zullen toenemen.

 

Meer informatie
Voor meer informatie over de Topsector Agri & Food op www.topsectoragrifood.nl.

Bekijk de volledige Kennis- en Innovatieagenda.

Bron: Topsector Agri & Food (2018)

Meer nieuws

Nieuws

25/06/2024

1 minuut lezen

MKB Innovatieregeling MIT 2024 open voor aanvragen

Goed nieuws voor innovatieve bedrijven! De MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) regeling is weer open voor aanvragen.

Lees verder

Op woensdag 26 juni organiseert HDN een training Good Manufacturing Practices (GMP) in de voedingsmiddelenindustrie.

Lees verder

Op donderdag 6 juni organiseert HDN, in samenwerking met Hemmink en Draka, een kennissessie over ‘hygiëne en EMC in de elektrotechniek’. Deze beide thema’s, food en EMC, hebben veel raakvlakken maar ook hun eigen, specifieke aandachtspunten.

Lees verder