Samenbrengen van onderwijs in Voedingsmiddelentechnologie & Techniek

2015, 08 juli

4 minuten lezen

GMV heeft op 1 juli een discussiebijeenkomst georganiseerd over het onderwijs in de cartoonfebruari2012voedingsmiddelentechnologie en het onderwijs in de techniek. Aanleiding waren reacties van GMV leden die op zoek zijn naar techneuten die kennis hebben van de voedingsmiddelen branche en deze niet kunnen vinden. Dit is nodig om begrip te krijgen ‘waarom’ apparaten of toepassingen op een bepaalde manier ontwikkeld dienen te worden.

Vertegenwoordigers vanuit onderwijs, voedingsmiddelenindustrie en technologiebedrijven stelden de vraag of een bedrijf behoefte heeft aan een breed opgeleid persoon, of een studenten die een diep inhoudelijke kennis hebben. Dit bleek verschillend per type bedrijf.

Eric van Oorschot van Kiremko geeft een toelichting over de ervaringen van Kiremko op dit gebied. Kiremko ontwikkelt zelf voor 85-90{79a1d8301988f39a8c3c8f67223bbd83ba5671ad737bd97a5fd6a78f8aad5391} van hun machines. Om een goed product af te kunnen leveren, moet je het (voedselverwerkende-)proces goed kennen om er iets voor te ontwikkelen. De huidige technische werknemers hebben hun kennis over de voedingsindustrie door de jaren heen opgebouwd. De huidige generatie wordt ouder, de nieuwe generatie is teveel gericht op de techniek. Met het afvloeien van de oudere generatie verdwijnt de werkervaring. Het bedrijf is te klein om een levensmiddelentechnoloog in dienst te nemen, die zou niet voortdurend aan het werk zijn.

Daarnaast is het heel moeilijk om technisch geschoolde mensen (MBO) te vinden, daarom is Kiremko ook actief om studenten bij basisscholen en VMBO’s en ROC’s te inspireren voor het werk in een MKB bedrijf als Kiremko

Tijdens de discussie die ontstaat, wordt duidelijk dat het belangrijk is dat beide vakgebieden specialisten moeten blijven in hun eigen vak, maar een stukje kennis moeten krijgen van elkaar. Hierbij is het wel belangrijk dat een student niet te breed opgeleid wordt en het schaap met de vijf poten gecreëerd wordt. Er is een mogelijkheid om tijdens de minor uitwisseling te doen van groen en grijze sector (in technologie opleiding stuk levensmiddelentechnologie en vv). Dit zou tot stand moeten komen in een samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs. Dit is een extra uitdaging omdat bedrijfsleven met de waan van de dag bezig is en het onderwijs inflexibel.

Verschillende deelnemers van vanmiddag hebben ervaren dat communicatie met het onderwijs moeilijk is. In relatie hiermee zijn nog een aantal punten genoemd:

  • Problematieken in grote bedrijven zijn anders dan binnen MKB
  • Er is behoefte aan meer technici, aantal HBO groeit gestaag, MBO blijft achter
  • Meer behoefte aan universitair opgeleide mensen ivm complexiteit
  • Voor koeltechniek wordt geen opleiding gegeven, dit wordt nu privaat opgepakt
  • Scholen zien de studenten als klanten. Zij zouden het bedrijfsleven als klant moeten zien en de student het product.
  • Bedrijfsleven en onderwijs weten elkaar slecht te vinden

Anton geeft aan dat in de levensmiddelen een weg is gevonden om de communicatie tussen bedrijfsleven en onderwijs op gang te brengen en houden. Belangrijk is om de diepgang in een opleiding te behouden

Conclusies:
HAS en Avans hebben al een stap gezet om uitwisseling tussen docenten op gang te krijgen. In de kern gaat het erom dat er meer samen gewerkt moet worden tussen onderwijs en bedrijfsleven.

  1. In regio’s bedrijfsleven en onderwijs bijeen te brengen
  2. Werkveldadviesraad, dit zouden alle opleidingen moeten hebben
  3. Het organiseren van promotie events zoals het Agri Food & Technology Congres, en nodig daar ook studenten voor uit). Het is belangrijk dat er een etalage komt waarmee duidelijk wordt in wel werkveld de student gaat werken (en dat is leuk!).

Anton Ooijen (FNLI) nodigt GMV uit om aan te haken op het initiatief in Noord Nederland waar levensmiddelenbedrijven en onderwijs al met elkaar in gesprek zijn. Hij nodigt de toeleveranciers uit hierbij aan te schuiven.

Meer nieuws

GMV
Nieuws

01/09/2020

2 minuten lezen

Het belang van FoodSwitch

Om de economie post-COVID-19 te stimuleren lanceert het kabinet op Prinsjesdag waarschijnlijk een nieuw initiatief: het Groeifonds. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het programma FoodSwitch dat goede kans maakt hieruit te worden gefinancierd. FoodSwitch genereert nieuw verdienvermogen uit de noodzakelijk verduurzaming van de wereldwijde voedselproductie. Deze duurzaamheidsswitch biedt een unieke kans voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Lees verder
Leden
Nieuws

27/08/2020

2 minuten lezen

Reintjes Systems ontwikkelt automatische kratten uitvouwmachine

Een automatische kratten uitvouwmachine als arbeids- en tijdsvriendelijke oplossing voor het openvouwen van allerlei soorten kratten. Dat was het idee van Joost Reintjes, eigenaar van start-up onderneming Reintjes Systems. Eind juni 2019 startte Joost met de ontwikkeling van dit zelfbedachte plan. 1 jaar later is Reintjes Systems druk bezig met de realisatie van de eerste verkochte machine aan een gerenommeerde groenteteler.

Lees verder
Leden
Nieuws

26/08/2020

2 minuten lezen

Mki-subsidie om leren en ontwikkelen te stimuleren

Jouw medewerkers zijn de sleutel van het succes van je bedrijf. Daarom is het belangrijk dat zij zich blijven ontwikkelen. Zo blijf je als werkgever aantrekkelijk en blijven jouw medewerkers voorop als de vakmensen van de toekomst. Maar leren is niet altijd makkelijk: onvoldoende tijd, te weinig capaciteit of een gebrek aan geld staat een leven lang ontwikkelen soms in de weg.

Lees verder