Rondetafelsessie “Make or buy: wat doe jij?”

GMV

2019, 31 januari

5 minuten lezen

Aanleiding

Sanovo Technology Netherlands zoekt continu naar slimme, kostentechnisch interessante en (lever)betrouwbare manieren om (nieuwe) machines aan te sturen. Op dit moment staan Jan Willem Pennings (R&D manager) en Gerben Heinen (teamleider Software) voor een concrete ‘Make or Buy’ beslissing. Sparring met andere bedrijven uit het FME en GMV netwerk kan tot een scherpere afweging leiden. Sanovo Technology Group B.V. zet graag haar deuren open voor ervaringsdeskundige vakgenoten werkzaam in de machinebouw, zoals GMV leden.

Thema: Slimme ‘Make or Buy’ beslissing

Wat doe jij? Koop jij een geïntegreerde oplossing (plug and play aandrijving van een machine) of ga je voor een eenvoudige motor en laat je de aansturing ontwikkelen bij een dedicated partner? Wat zijn de voor- en nadelen? Waar let je op? Welke risico’s en kansen bieden de varianten? Wat is nog meer mogelijk? Wat zou je de volgende keer anders doen? Aan de hand van de casus van Sanovo gaan we deze middag met elkaar op zoek naar de do’s en don’ts en tips om slimme ‘Make or Buy’ beslissingen te nemen.

Casus Sanovo Technology Netherlands B.V.

Sanovo Technology Netherlands B.V. is onderdeel van Deense moeder organisatie Thornico. Sanovo is wereldwijd actief in egg grading en egg processing, waarbij de R&D voor de egg grading plaatsvindt in Nederland (Aalten). Sanovo zoekt naar een slimme, kostentechnisch op systeemniveau interessante en tevens (lever)betrouwbare manier om de egg grading machines aan te drijven. Eén machine bevat meerdere aandrijvingen in de vorm van verpakkingslijnen, waardoor slimmer inkopen/ontwikkelen van aandrijvingen werkt als hefboom in de integrale kosten.
Sanovo wil een goede afweging maken tussen twee varianten:
– Geïntegreerde oplossing inkopen (plug and play-aandrijving, integrated drive en communicatie bus voor fast time to market);
– Of een eenvoudige motor inkopen en daarvoor de aansturing laten ontwikkelen bij een dedicated partner.

1. Wat zijn de voor- en nadelen van de varianten? Waar moeten we op letten?
2. Welke optie is slimmer/verstandiger, mede gezien ontwikkeltijd, complexiteit en systeemkosten. Noot: de machines van Sanovo gaan zo’n 15 jaar mee.
3. Op welke andere aspecten moeten we letten en wat zijn de ervaringen met onder andere levertijd, betrouwbaarheid, service, etc.? Welke specifieke ervaringen zijn er in/met China?

Halen & brengen, rondkijken en delen

Aan de hand van deze casus gaan we met elkaar in gesprek en sparren we over bovenstaande vragen. Wat zijn de keuzes waar anderen voor hebben gestaan? Wat zijn/waren afwegingen? Wat zijn de learnings? Welke tips, do’s and don’ts en conclusies kunnen we trekken uit alle ervaringen met betrekking tot het thema ‘Make or Buy’? Kenmerk van deze Rondetafel, die FME in samenwerking met GMV, de club voor agrifood machinebouwers, organiseert, is delen in openheid en vertrouwen, rondkijken en ‘halen & brengen’. Vanuit laatstgenoemde principe wordt in het programma expliciet tijd ingeruimd voor alle deelnemers om eigen vragen en uitdagingen rondom dit thema te bespreken met de groep.

Uitgangspunten Rondetafel:
– Diversiteit: ten minste 6 ervaringsdeelnemers aan tafel van verschillende bedrijven die in de machinebouw/seriematig actief zijn.
– Dialoog: FME faciliteert de sessie en verzorgt de gespreksleiding. Vanuit het idee van ‘halen en brengen’ wordt in het programma ook ruimte ingebouwd voor vragen van tafelgenoten rondom het thema.
– Delen: Een rondleiding in de fabriek en een gezamenlijke lunch geven alle gelegenheid om nieuwe kennis en contacten op te doen.

Programma

Wij richten ons momenteel op 11, 12 of 18 feb 2019 maar stemmen dit af met alle deelnemers (met alternatieven mochten deze datums niet uitkomen).

12.00 – 12.30 Inlooplunch
12.30 – 12.55 Welkom bij Sanovo door Gerben en Jan Willem + voorstelronde
12.55 – 13.00 Wat gaan we doen vanmiddag? door facilitator FME
13:00 – 14:00 Setting the scene:
– Make or Buy: Wat doe jij?
– Sanovo’s casus door Gerben/Jan Willem (’15 á ‘30)
– Rondleiding (’30 á ‘45)
14:00 – 16:15 Sparring rondom casus (zie hierbovren)
16:15 – 16.30 Voorlopige conclusies Sanovo en vervolgstappen
16.30 – 17:00 Collegiale sparring: vragen van tafelgenoten rondom het thema
17:00 Afsluiting

Gedurende het programma lassen we een of meer pauzes in op passende momenten.

Voor wie?

Deelname aan de Rondetafel is bedoeld voor ervaringsdeskundige machinebouwers die voor een soortgelijke keuze staan of hebben gestaan en die hun ervaringen willen delen. Kenmerken:
– Seriematig produceren > 100 stuks per jaar. (Dus geen enkelstuks productie).
– Werken met 200-400 Watt range motoren (bij voorkeur).
– Kostengedreven zijn. Bekend zijn met afwegingen maken in termen van systeemkosten, investeringen, terugverdientijd en het creëren van waarde.

We willen zoveel mogelijk diversiteit aan tafel brengen. Zowel bedrijven in de food als non-food sector zijn van harte welkom deel te nemen.

 

Wil jij sparren met vakgenoten op niveau?

Meld je direct aan als je eindverantwoordelijke bent voor R&D, Innovatie, Operations, Product Development en/of een sturende rol hebt in het balanceren van integrale systeemkostprijs en creëren van waarde. Er is voor maximaal 8 personen plaats, dus reageer snel! FME checkt op concurrentiegevoeligheid bij de samenstelling van de groep.

Aanmelden kan bij Sigrid Westenburg

Graag tot ziens in februari bij de Rondetafelsessie!

 

Meer nieuws

Het doel van het evenement is om te verbinden en kennis te delen tussen producenten, gebruikers en service verleners op het gebied van (industrieel) Additive Manufacturing of enige andere vorm van innovatieve productie. 

Lees verder

Het doel van deze bijeenkomst is een gezamenlijke agenda te ontwikkelen hoe we de continuïteit en verdere verduurzaming van internationale agrofood handelsketens waarborgen, inclusief de daarvoor benodigde ondersteuning vanuit de overheid. 

Lees verder
GMV
Nieuws

30/07/2024

2 minuten lezen

3-5 september | AI Food & Tech Summit

Wat gaat Artificial Intelligence in Food Processing betekenen? Het AI Food & Tech Summit is een 3-daags evenement, van 3-5 september 2024 in Amsterdam.

Lees verder