Hoe worden – en blijven – we de beste machinebouwers van de wereld?
Ook GMV-leden kunnen het niet alleen. Reden om in de keten te speuren naar gelijkgestemden. Bij de Federatie Paneelbouw bijvoorbeeld.
De complexiteit in de machines neemt steeds verder toe en de flexibiliteit die van de markt wordt verwacht wordt ook steeds groter. Dit betekent dat je moet gaan nadenken hoe je in de toeleverketen veel slimmer met elkaar kunt gaan samenwerken. Op 20 september had daarom bij paneelbouwer Aqualectra in Heerhugowaard een eerste verkennende bijeenkomst plaats met leden van GMV en de Federatie Paneelbouw.
Delen en herkennen
Zowel de vertegenwoordigers uit de paneelbouw als de machinebouwers uit de food – in totaal kende de rondetafel 19 deelnemers – bleken op deze eerste verkennende bijeenkomt in elk geval de nodige zorgen te delen en te herkennen. Zowel voor de machinebouwers als de paneelbouwers zijn het vinden van personeel en het op peil houden van kennis belangrijke gedeelde aandachtspunten. Digitalisering, Smart Industry, Industrie 4.0, Big Data – ook daarmee wordt in meer of minder mate geworsteld door beide ‘partijen’. Veel meer dan in het verleden zullen IT en software het succes van machines, installaties en businessmodellen bepalen en niet de paneel- of machinebouw als elektrotechnische of werktuigbouwkundige discipline.
Personeel
Op personeelsvlak wordt door sommige paneelbouwers over de grens gekeken. Toch wordt ook geopperd dat meer en betere samenwerking met opleiders die verbanden kunnen leggen tussen de paneelbouw en machinebouw en de vijver op die manier groter maken – voor de opleiders én de potentiële werknemers en werkgevers. Regionaal kan die drie-eenheid ook wellicht krachten bundelen.
Veel berust uiteraard op onderling vertrouwen maar dan is ook het nodige mogelijk. Binnen de paneelbouwclub is inmiddels al het nodige onderling vertrouwen opgebouwd. In werkgroepen zijn de leden van de Federatie Paneelbouw reeds gezamenlijk actief op het gebied van kwaliteit, opleiding, innovatie en het delen van incourante voorraden.
Interactie
De vraag is of je inde toekomst ook alles zelf moet blijven doen. Kan je overal goed in blijven? Hierbij wordt door paneelbouwers enerzijds ook vanuit personeelsoogpunt gekeken naar automatisering om standaard kasten te blijven maken met lager geschoold personeel om meer capaciteit vrij te hebben voor specials en zo toch voldoende waarde te houden. Maar ook interactie tussen machinebouwer en paneelbouwer is her en der al realiteit. Met de paneelbouwer die bijvoorbeeld relevante wet- en regelgeving in de gaten houdt.
Smart Industry
Een andere grote gemene deler kan je digitalisering of Smart Industry noemen. Verscheidene machinebouwers krijgen al vragen of afrekenen op output of uptime een optie zou kunnen zijn en machines ‘as a service’ of in leaseconstructies kunnen worden aangeboden. Of het groeiend belang van software en data nieuwe businessmodellen voor de machinebouwer en paneelbouwer afzonderlijk of gezamenlijk gaat opleveren, ligt in de toekomst. De verwachting dat daar een gezamenlijk component bij kan zitten wordt na deze eerste bijeenkomst in elk geval breed gedeeld.
In navolging van de voorgaande, succesvolle Normen-dag organiseren brancheverenigingen Dutch Machinery for the Food Industry (DMFI-NBT), GMV Dutch Food Systems en Machevo & Bulk Vereniging in samenwerking met Hygienic Design Network (HDN) op 2 oktober 2023 bij Wageningen University & Research een nieuwe kennissessie.
Lees verderIn de chique ambiance van de ‘Next Level’ congreszaal van de Evenementenhal Gorinchem genoten veertig directieleden en managers van een voortreffelijk Captains of Processing Dinner, georganiseerd door de Machevo & Bulk Vereniging, Easyfairs en Vakblad BULK.
Lees verderSMC Nederland heeft vestigingen in Amsterdam en Eindhoven. Het bedrijf biedt oplossingen voor de automatisering van productieprocessen in de industriesector. Daarnaast verzorgt het ook technische opleidingen en trainingen voor klanten, distributeurs en techniekdocenten.
Lees verder