Process Technology Café bij Vitablend in Wolvega

2017, 18 april

3 minuten lezen

Vorige week dinsdag waren wij als GMV te gast bij Vitablend/Vitasquare in Wolvega. In samenwerking met ISPT, het instituut voor sustainable process technology, organiseerden wij deze middag het Process Technology Café waarin de deelnemers op interactieve wijze in discussie gingen over de trends, kansen en uitdagingen in de Food Processing industrie.

Voordat de middag inhoudelijk van start ging trapte Marcel van Haren af met een kleine introductie van GMV voor de ISPT achterban gevolgd door een introductie van Lisa Groothuis van ISPT. Vervolgens heette directeur Rick Kirpestein iedereen van harte welkom en vertelde hij kort wat over het bedrijf dat gespecialiseerd is in ingrediënten voor verrijking (vitaminen en eiwitten), antioxidanten en oplossingen en concepten voor dieetvoeding.

Daarna was het tijd voor een rondleiding. De groep werd in tweeën gesplitst en in ruim 1,5 uur werd een kijkje in de keuken gegeven bij zowel Vitablend als Vitasquare.

Na het opdoen van veel nieuwe indrukken was het tijd voor actie! De zaal was omgetoverd tot een café en onder leiding van Frans van den Akker en Lisa Groothuis van ISPT kwam de groep onder het genot van een hapje en drankje in beweging. De ‘opwarmertjes’ als ‘hoe lang heb je moeten reizen om hier te komen’ en ‘hoe duurzaam ben jij’ verdeelde de groep al in verschillende hoeken (A,B,C,D). Bij de stelling: ‘leasing technology is the new ownership’ moesten de deelnemers langs een grote liniaal op de vloer gaan staan tussen de 0 en 10 afhankelijk van in hoeverre ze het eens waren met de stelling (0=totaal niet mee eens, 10=totaal mee eens). Hier kwam een leuke discussie op gang tussen de mensen die geloofden dat het leasen van producten dé toekomst is en diegene die er van overtuigd zijn dat leasen geen grote toepassing zal krijgen voor hele gespecialiseerde en hoogwaardige producten.

Ook bij de vraag: ‘food processing should focus at customization or standardization?’ was de groep verdeeld en stonden de voorstanders van customization voor en de voorstander van standardization achter. Zo waren er verschillende interactieve stellingen en vragen tijdens het café.

Het laatste onderdeel was de Food Processing Units Quiz. In twee groepen moesten de deelnemers machines omschrijven en raden, gevarieerd van een marshmallow machine tot aan een appelsnijder.

De onderstaande groep was de trotse winnaar van de Food Processing Cup!

Voor de volgende edities van het Process Technology Cafe check de Facebook pagina: https://www.facebook.com/processtechnologycafe/.

Meer nieuws

In deze visie zet minister Schouten (LNV) uiteen welke kansen en risico's er zijn, en aan welke randvoorwaarden op hoofdlijnen moet worden voldaan om digitalisering in te kunnen zetten voor de maatschappelijke opgaven in landbouw, natuur en voedselkwaliteit.

Lees verder
Nieuws

09/09/2021

2 minuten lezen

Track – Foodprocessing & materiaalpaspoorten

Hoe circulair is een product? Dat is nog vaak lastig om objectief vast te stellen. Het is nog niet voor iedereen duidelijk wat circulariteit nu precies inhoudt. Tegelijkertijd komen er al veel nieuwe meetinstrumenten op de markt. Producenten en afnemers in de maakindustrie hebben behoefte aan eenduidige en uniforme meetmethode om circulaire data van een product vast te leggen.

Lees verder
Leden
Nieuws

02/08/2021

1 minuut lezen

Op weg naar duurzame verpakkingen

'Minder, dunner en innovatiever' dat is de aanpak van GMV-lid Syntegon als het gaat om de (voedsel) verpakkingen van morgen. Samen met verpakkingsontwerpers, materiaalspecialisten en voedselproducenten zetten zij in op een transitie naar duurzaam verpakken. Lees meer over deze aanpak

Lees verder