Onderzoek van het CBS: Handelsmissies helpen bedrijven internationaal op weg

GMV

2024, 05 mei

2 minuten lezen

Ontdek hoe handelsmissies bedrijven helpen de wereld te veroveren! Uit onderzoek van het CBS blijkt dat deelname aan handelsmissies de kans vergroot dat bedrijven gaan handelen met of investeren in het bezochte land. Deze missies, geleid door bewindspersonen, bieden waardevolle kansen om contacten te leggen en nieuwe markten te verkennen. Het effect is blijvend: bedrijven blijven net zo actief op buitenlandse markten als niet-ondersteunde bedrijven.

Lees het volledige onderzoek en ontdek hoe ruim 4 duizend Nederlandse bedrijven in de periode 2008-2022 hebben geprofiteerd van 192 handelsmissies. Het onderzoek toont aan dat missiedeelname de kans op handel met het bestemmingsland met ruim 7 procent verhoogt en de kans op investeringen met 2 procent.

Handelsmissies niet alleen voor grote bedrijven

Niet alleen grote bedrijven, maar ook zelfstandige mkb’ers hebben veel te winnen bij deelname aan handelsmissies. Twee derde van alle deelnemers waren zelfstandige midden- of kleinbedrijven. Vooral voor hen is de kans op handelen na een missie groot.

BRICS-landen meest succesvol

Leer meer over de meest bezochte bestemmingen, zoals China, India en Vietnam, en ontdek waarom missies naar BRICS-landen het meest succesvol zijn. Voor bedrijven is de stap over de grens essentieel, gezien Nederland’s kleine binnenlandse markt en de afhankelijkheid van export voor ongeveer een derde van het bbp.

Effect van missiedeelname

Naast dit onderzoek naar het effect van missiedeelname op bedrijven die beginnen met handelen met of investeren in het buitenland is ook onderzocht wat het effect van missiedeelname is op bedrijven die al actief zijn in het bestemmingsland. Bovendien is onderzocht in welke mate de effectiviteit van economische missies samenhangt met de vraag of het deelnemende bedrijf een man of een vrouw op handelsmissie stuurt.

Klik hier om het volledige artikel op het CBS te lezen en ontdek hoe handelsmissies uw bedrijf kunnen helpen bloeien op de internationale markt.

Image by rawpixel.com on Freepik

Meer nieuws

GMV
Nieuws

25/06/2024

1 minuut lezen

MKB Innovatieregeling MIT 2024 open voor aanvragen

Goed nieuws voor innovatieve bedrijven! De MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) regeling is weer open voor aanvragen.

Lees verder
GMV
Nieuws

05/06/2024

1 minuut lezen

26 juni | GMP in de voedingsmiddelen industrie, Nieuwegein

Op woensdag 26 juni organiseert HDN een training Good Manufacturing Practices (GMP) in de voedingsmiddelenindustrie.

Lees verder

Op donderdag 6 juni organiseert HDN, in samenwerking met Hemmink en Draka, een kennissessie over ‘hygiëne en EMC in de elektrotechniek’. Deze beide thema’s, food en EMC, hebben veel raakvlakken maar ook hun eigen, specifieke aandachtspunten.

Lees verder