Onderzoek van het CBS: Handelsmissies helpen bedrijven internationaal op weg

GMV

2024, 05 mei

2 minuten lezen

Ontdek hoe handelsmissies bedrijven helpen de wereld te veroveren! Uit onderzoek van het CBS blijkt dat deelname aan handelsmissies de kans vergroot dat bedrijven gaan handelen met of investeren in het bezochte land. Deze missies, geleid door bewindspersonen, bieden waardevolle kansen om contacten te leggen en nieuwe markten te verkennen. Het effect is blijvend: bedrijven blijven net zo actief op buitenlandse markten als niet-ondersteunde bedrijven.

Lees het volledige onderzoek en ontdek hoe ruim 4 duizend Nederlandse bedrijven in de periode 2008-2022 hebben geprofiteerd van 192 handelsmissies. Het onderzoek toont aan dat missiedeelname de kans op handel met het bestemmingsland met ruim 7 procent verhoogt en de kans op investeringen met 2 procent.

Handelsmissies niet alleen voor grote bedrijven

Niet alleen grote bedrijven, maar ook zelfstandige mkb’ers hebben veel te winnen bij deelname aan handelsmissies. Twee derde van alle deelnemers waren zelfstandige midden- of kleinbedrijven. Vooral voor hen is de kans op handelen na een missie groot.

BRICS-landen meest succesvol

Leer meer over de meest bezochte bestemmingen, zoals China, India en Vietnam, en ontdek waarom missies naar BRICS-landen het meest succesvol zijn. Voor bedrijven is de stap over de grens essentieel, gezien Nederland’s kleine binnenlandse markt en de afhankelijkheid van export voor ongeveer een derde van het bbp.

Effect van missiedeelname

Naast dit onderzoek naar het effect van missiedeelname op bedrijven die beginnen met handelen met of investeren in het buitenland is ook onderzocht wat het effect van missiedeelname is op bedrijven die al actief zijn in het bestemmingsland. Bovendien is onderzocht in welke mate de effectiviteit van economische missies samenhangt met de vraag of het deelnemende bedrijf een man of een vrouw op handelsmissie stuurt.

Klik hier om het volledige artikel op het CBS te lezen en ontdek hoe handelsmissies uw bedrijf kunnen helpen bloeien op de internationale markt.

Image by rawpixel.com on Freepik

Meer nieuws

GMV
Nieuws

05/05/2024

1 minuut lezen

26 juni | GMP in de voedingsmiddelen industrie, Nieuwegein

Op woensdag 26 juni organiseert HDN een training Good Manufacturing Practices (GMP) in de voedingsmiddelenindustrie.

Lees verder

Op 18 & 19 juni 2024 zal Food Waste Free United (met belangrijke partners) de internationale conferentie 'Op weg naar halvering van voedselverspilling in Europa' organiseren bij CHV Noordkade Veghel.

Lees verder

Op 15 en 16 mei vindt het Food Tech Event plaats in de Brabantballen, 's-Hertogenbosch. Dé vakbeurs waar je de nieuwste technieken, innovaties en technologische ontwikkelingen voor voedselproductie en verwerking ontdekt. Met het thema Techniek voedt de toekomst van de voedingsindustrie, staat kennisdeling over onderwerpen als machinebouw, voedselveiligheid, kwaliteitsmanagement en techniek voor productie- en verwerkingslijnen centraal.

Lees verder