Nieuw Platform AgriFoodTech stimuleert duurzame technologische innovatie

2015, 11 april

2 minuten lezen

Platform AgriFoodTechOp 9 april werd het eindrapport van de STT-toekomstverkenning Van autonome robots tot zilte aardappels, over de toekomst van technologie in de agrifoodsector gepresenteerd. Deze toekomstverkenning is uitgevoerd door STT onder leiding van een stuurgroep en in samenwerking met een groot aantal stakeholders. Uit het rapport van de verkenning blijkt dat we aan de vooravond staan van grootse technologische ontwikkelingen. Deze zullen een revolutie in de landbouw- en voedselsector (agrifood) veroorzaken. Om in 2050 negen miljard mensen van voedsel te kunnen voorzien en een duurzame toekomst voor de sector te garanderen, is samenwerking bij technologische en sociale innovatie cruciaal, zo stelt het rapport.

Oprichting platform
Voortvloeiend uit de verkenning namen vier leden van de stuurgroep (LTO Nederland, FME en de federatie van de technische universiteiten, en de WUR) het initiatief een platform AgriFoodTech op te richten. Tijdens de conferentie overhandigden zij de initiatiefverklaring aan mr.dr. Hans Hoogeveen Directeur-Generaal Agro bij het ministerie van Economische Zaken (tweede van rechts op de foto). Dit nieuwe platform zal aan de slag gaan op basis van de uitkomsten van de verkenning.

Follow up belangrijk
Hoogeveen meldde dat de follow up van de toekomstverkenning belangrijk is. Nederland is een klein land maar een wereldspeler wat betreft kennis van land- en tuinbouw en tevens het tweede exportland van agrofoodproducten. Ons land is in staat om oplossingen te vinden voor wereldwijde uitdagingen. Negen miljard mensen voeden kan niet zonder technologie, maar het maatschappelijk draagvlak hierbij is noodzakelijk. Het eindrapport is een opdracht aan de wetenschap, het bedrijfsleven en de samenleving. Het platform AgriFoodTech moet een ontmoetingsplek voor hen worden. Hoogeveen zegde toe dat de bewindslieden van EZ de opdracht uit de verkenning zullen oppakken en het platform te zullen faciliteren. EZ neemt er zelf ook zitting in.

Meer nieuws

Leden
Nieuws

04/10/2021

1 minuut lezen

Nieuwe innovatie’s X-ray technologie

GMV-lid Marel houdt zich bezig met duurzaamheid. In hun innovatiecentrum in Boxmeer gebruiken zij speciale Xray technologie en doen microbiologisch onderzoek als onderdeel van hun missie om biologische verontreiniging in primaire en secundaire processen te verminderen. Door innovatieve, eenvoudig te reinigen oplossingen te ontwerpen, proberen hun ingenieurs niet alleen voedselverontreiniging en -verspilling te verminderen, maar ook om de arbeid, het water en de energie die nodig zijn voor bediening en reiniging te minimaliseren.

Lees verder

De Koning Willem I Prijs is de meest prestigieuze bekroning voor moedig, veerkrachtig en duurzaam ondernemerschap. Tweejaarlijks wordt er een prijs uitgereikt in de categorie Grootbedrijf, MKB en een Plaquette voor ondernemingen die uitblinken in duurzaam ondernemerschap.

Lees verder
GMV
Nieuws

04/10/2021

1 minuut lezen

Food Technology 1 en 2 december 2021, Den Bosch

Vakblad EVMI en Mikrocentrum organiseren op 1 en 2 december het nieuwe evenement Food Technology. De locatie is de Brabanthallen in Den Bosch. Tijdens Food Technology 2021 komen food en hightech samen met als doel de voedingsmiddelenindustrie op weg te helpen naar 2050.

Lees verder