Next Gen High Tech

FME

2021, 30 juli

2 minuten lezen

Het Nationaal Groeifonds is bedoeld om de toekomstige vergroening en verdienkracht van Nederland een boost te geven. Een van de voorstellen is het het ‘NxtGen Higtech’ Nationaal Groeifonds voorstel, met het thema ‘Handsfree Voedselproductie’ binnen het AgriFood programma. Sinds medio 2020 wordt al gewerkt aan dit voorstel.

Na een recente positieve beoordeling en de steun van zowel ministerie van EZK als het ministerie van LNV, zijn FME, Wageningen UR, TNO, Holland HighTech en partners momenteel hard bezig met de voorbereidingen en aanpassingen voor de definitieve indiening in oktober. Hiervoor werken verschillende bedrijven en kennisinstellingen met elkaar aan het samenstellen en uitwerken van zogenoemde Use Cases en Flagship projecten. Beiden zijn projecten van consortia van bedrijven die met elkaar een concreet project willen realiseren met de potentie daar een toekomstige OEM-activiteit van te maken met internationale allure. Ook is er aandacht voor fundamentele kennisvragen die samen met deskundigen worden beschreven in verdiepingsprogramma’s. Uniek is dat dit sinds lange tijd weer een regeling is waarmee bedrijven voor  R&D en innovatie een directe subsidie kunnen krijgen.

Nederland heeft een sterke Hightech Equipment industrie en toelevering, maar niet alle sectoren maken optimaal gebruik hiervan. Omgekeerd kan de kennis in de agrifood ook andere sectoren inspireren en versterken. In alle projectvoorstellen ligt de nadruk op kruisbestuiving van technieken tussen verschillende projecten, sectoren, en toepassingsdomeinen, zowel binnen het agrifood domein als naar andere sectoren, zoals semiconductor, composieten, biomedisch, etc.

Zo focust een van de pakketten op autonome, veilige, schaalbare en betrouwbare voedselverwerking om de groeiende diversiteit en daarmee toenemende complexiteit in de sector te beheersen door inzet van robotisering, data en AI.

Het Nationaal Groeifonds biedt een kans op de systeemsprong die zowel de technologische sector als de voedingssector kan gebruiken. Maar ook zeker een momentum voor het ontstaan van niet eerder verkende samenwerkingen.

Ben je benieuwd naar dit initiatief en wil je graag meer informatie? Neem dan contact op met Lisanne van Oosterhoud (lisanne.van.oosterhoud@fme.nl) of Marcel van Haren (marcel.van.haren@fme.nl)

Meer nieuws

Hoe ziet de voedselverwerkende industrie in Rusland eruit en welke kansen biedt dat aan Nederlandse bedrijven? De Russische voedingsmiddelenindustrie ontwikkelt zich in hoog tempo. Verwacht wordt dat de voedselproductie richting 2030 zal toenemen met ruim 133%, en dat de voedselexport in 2035 US$ 28,5 miljard zal bedragen.

Lees verder

Levert of werkt jouw bedrijf aan sleuteltechnologie innovaties voor de voedsel(verwerkende) sector? Dan kun je kosteloos worden opgenomen in de NL Smart Food Manufacturing special. Hierin worden vele hoogwaardige Nederlandse bedrijven van industrie tot aan MKB en startups uit de food tech sector voorgesteld. Het beste dat Nederland te bieden heeft! 

Lees verder
FME
Nieuws

01/11/2021

2 minuten lezen

FNLI-jaarbijeenkomst 2021

Op donderdag 14 oktober vond de FNLI-Jaarbijeenkomst 2021 plaats. Voor veel van de circa 200 aanwezigen een bijzondere bijeenkomst. Naast een inhoudelijk programma was er namelijk ruimte voor FNLI-leden en genodigden om elkaar na een lange periode weer eens te ontmoeten en te spreken. “Elkaar na zo’n lange tijd in levenden lijve te spreken, daar was ik echt aan toe” was een veelgehoorde reactie.

Lees verder