Next Gen High Tech

FME

2021, 30 juli

2 minuten lezen

Het Nationaal Groeifonds is bedoeld om de toekomstige vergroening en verdienkracht van Nederland een boost te geven. Een van de voorstellen is het het ‘NxtGen Higtech’ Nationaal Groeifonds voorstel, met het thema ‘Handsfree Voedselproductie’ binnen het AgriFood programma. Sinds medio 2020 wordt al gewerkt aan dit voorstel.

Na een recente positieve beoordeling en de steun van zowel ministerie van EZK als het ministerie van LNV, zijn FME, Wageningen UR, TNO, Holland HighTech en partners momenteel hard bezig met de voorbereidingen en aanpassingen voor de definitieve indiening in oktober. Hiervoor werken verschillende bedrijven en kennisinstellingen met elkaar aan het samenstellen en uitwerken van zogenoemde Use Cases en Flagship projecten. Beiden zijn projecten van consortia van bedrijven die met elkaar een concreet project willen realiseren met de potentie daar een toekomstige OEM-activiteit van te maken met internationale allure. Ook is er aandacht voor fundamentele kennisvragen die samen met deskundigen worden beschreven in verdiepingsprogramma’s. Uniek is dat dit sinds lange tijd weer een regeling is waarmee bedrijven voor  R&D en innovatie een directe subsidie kunnen krijgen.

Nederland heeft een sterke Hightech Equipment industrie en toelevering, maar niet alle sectoren maken optimaal gebruik hiervan. Omgekeerd kan de kennis in de agrifood ook andere sectoren inspireren en versterken. In alle projectvoorstellen ligt de nadruk op kruisbestuiving van technieken tussen verschillende projecten, sectoren, en toepassingsdomeinen, zowel binnen het agrifood domein als naar andere sectoren, zoals semiconductor, composieten, biomedisch, etc.

Zo focust een van de pakketten op autonome, veilige, schaalbare en betrouwbare voedselverwerking om de groeiende diversiteit en daarmee toenemende complexiteit in de sector te beheersen door inzet van robotisering, data en AI.

Het Nationaal Groeifonds biedt een kans op de systeemsprong die zowel de technologische sector als de voedingssector kan gebruiken. Maar ook zeker een momentum voor het ontstaan van niet eerder verkende samenwerkingen.

Ben je benieuwd naar dit initiatief en wil je graag meer informatie? Neem dan contact op met Lisanne van Oosterhoud (lisanne.van.oosterhoud@fme.nl) of Marcel van Haren (marcel.van.haren@fme.nl)

Meer nieuws

GMV
Nieuws

25/07/2023

1 minuut lezen

Save The Date | 2 oktober 2023 Normen-Dag 2.0: Hygiëne

In navolging van de voorgaande, succesvolle Normen-dag organiseren brancheverenigingen Dutch Machinery for the Food Industry (DMFI-NBT), GMV Dutch Food Systems en Machevo & Bulk Vereniging in samenwerking met Hygienic Design Network (HDN) op 2 oktober 2023 bij Wageningen University & Research een nieuwe kennissessie.

Lees verder
GMV
Nieuws

14/06/2022

1 minuut lezen

Terugblik Captains of Processing Dinner 12 mei 2022

In de chique ambiance van de ‘Next Level’ congreszaal van de Evenementenhal Gorinchem genoten veertig directieleden en managers van een voortreffelijk Captains of Processing Dinner, georganiseerd door de Machevo & Bulk Vereniging, Easyfairs en Vakblad BULK.

Lees verder
GMV
Nieuws

05/04/2022

2 minuten lezen

Nieuw lid: SMC

SMC Nederland heeft vestigingen in Amsterdam en Eindhoven. Het bedrijf biedt oplossingen voor de automatisering van productieprocessen in de industriesector. Daarnaast verzorgt het ook technische opleidingen en trainingen voor klanten, distributeurs  en techniekdocenten.

Lees verder