Next Gen High Tech

FME

2021, 30 juli

2 minuten lezen

Het Nationaal Groeifonds is bedoeld om de toekomstige vergroening en verdienkracht van Nederland een boost te geven. Een van de voorstellen is het het ‘NxtGen Higtech’ Nationaal Groeifonds voorstel, met het thema ‘Handsfree Voedselproductie’ binnen het AgriFood programma. Sinds medio 2020 wordt al gewerkt aan dit voorstel.

Na een recente positieve beoordeling en de steun van zowel ministerie van EZK als het ministerie van LNV, zijn FME, Wageningen UR, TNO, Holland HighTech en partners momenteel hard bezig met de voorbereidingen en aanpassingen voor de definitieve indiening in oktober. Hiervoor werken verschillende bedrijven en kennisinstellingen met elkaar aan het samenstellen en uitwerken van zogenoemde Use Cases en Flagship projecten. Beiden zijn projecten van consortia van bedrijven die met elkaar een concreet project willen realiseren met de potentie daar een toekomstige OEM-activiteit van te maken met internationale allure. Ook is er aandacht voor fundamentele kennisvragen die samen met deskundigen worden beschreven in verdiepingsprogramma’s. Uniek is dat dit sinds lange tijd weer een regeling is waarmee bedrijven voor  R&D en innovatie een directe subsidie kunnen krijgen.

Nederland heeft een sterke Hightech Equipment industrie en toelevering, maar niet alle sectoren maken optimaal gebruik hiervan. Omgekeerd kan de kennis in de agrifood ook andere sectoren inspireren en versterken. In alle projectvoorstellen ligt de nadruk op kruisbestuiving van technieken tussen verschillende projecten, sectoren, en toepassingsdomeinen, zowel binnen het agrifood domein als naar andere sectoren, zoals semiconductor, composieten, biomedisch, etc.

Zo focust een van de pakketten op autonome, veilige, schaalbare en betrouwbare voedselverwerking om de groeiende diversiteit en daarmee toenemende complexiteit in de sector te beheersen door inzet van robotisering, data en AI.

Het Nationaal Groeifonds biedt een kans op de systeemsprong die zowel de technologische sector als de voedingssector kan gebruiken. Maar ook zeker een momentum voor het ontstaan van niet eerder verkende samenwerkingen.

Ben je benieuwd naar dit initiatief en wil je graag meer informatie? Neem dan contact op met Lisanne van Oosterhoud (lisanne.van.oosterhoud@fme.nl) of Marcel van Haren (marcel.van.haren@fme.nl)

Meer nieuws

In een branche waar technische kennis hoogtij viert, blijft communicatie en marketing vaak een ondergeschoven kindje. Maar juist het vertellen van verhalen kan een bedrijf onderscheiden in de markt. Daarom sloegen GMV, MACHEVO en DMFI de handen ineen met Alea Publishers van het vakblad EVMI voor een verhelderende kennissessie.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/02/2024

3 minuten lezen

Samenwerken voor een groter dynamisch netwerk!

Het afgelopen jaar heeft het bestuur zich hard gemaakt om de interne organisatie op de rit te krijgen.

Lees verder

Uitnodiging | Kennissessie Marketing en Communicatie, donderdag 29 februari 2024

Lees verder