MoU verbindt Nederlandse technologie met Canadese voedselindustrie

2015, 02 juni

2 minuten lezen

20150528 MoUOp donderdag 28 mei heeft GMV in Toronto een Memorandum of Understanding (MoU) getekend met de Canadese voedselverwerkende industrie. Andere Nederlandse ondertekenaars waren Wageningen Universiteit en het FME Cluster Agri & Food. Canada werd vertegenwoordigd door FOODTECH Canada en Canadian Food Innovators, organisaties die voor de Canadese levensmiddelenindustrie belangrijke rollen in toegepast onderzoek en innovatie vervullen.

Minister Ploumen onderstreepte in haar speech de kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven in Canada in het licht van het CETA vrijhandelsakkoord tussen Canada en Europa, dat in 2016 van kracht moet worden. De MoU is een mooie stap om tot intensieve samenwerking in de AgriFood sector te komen, via kennisuitwisseling en leveren van technologische oplossingen.

Canada heeft dankzij haar enorme oppervlakte van 240 keer Nederland een enorm groeipotentieel in de agrifood sector, dit is ook een speerpunt van de Canadese overheid. Naast de positie als 2e agri-exporteur ter wereld excelleert Nederland in machines, apparaten en oplossingen voor landbouw, tuinbouw en voedselproductie, universiteiten als Wageningen UR en drie Technische Universiteiten spelen hier een belangrijke rol in.

Het doel van de MoU is een nauwe samenwerking tussen de partijen tot stand te brengen om op die manier vraag en aanbod beter te kunnen matchen, de ketens te verbeteren, technologische kennis te delen en nieuwe processen, technologieën, machines en producten te ontwikkelen. Gezien de vooraanstaande posities van beide landen is dit cruciaal om een groot maatschappelijk vraagstuk op te lossen: de komende veertig jaar is er wereldwijd evenveel voedsel nodig als er in de afgelopen 8.000 jaar in totaal is geproduceerd.

De Nederlandse ondertekenaars van de MoU, GMV, FME Cluster Agri & Food en Wageningen UR, hebben wereldwijde voedselvoorziening ook als belangrijk speerpunt op de agenda staan. Om deze maatschappelijke ambitie te kunnen realiseren, moeten de krachten gebundeld worden. Niet alleen binnen de voedselproductieketen en tussen technologiebedrijven onderling, maar ook met andere stakeholders zoals overheden, kennisinstellingen en consumenten.

Het Memorandum of Understanding is onderdeel van de economische missie die de minister Ploumen van 26 tot en met 29 augustus aanvoert. De missie in Toronto biedt vooral kansen voor de sectoren water, bodem, stadsplanning en agri & food en tuinbouw.

Meer nieuws

In een branche waar technische kennis hoogtij viert, blijft communicatie en marketing vaak een ondergeschoven kindje. Maar juist het vertellen van verhalen kan een bedrijf onderscheiden in de markt. Daarom sloegen GMV, MACHEVO en DMFI de handen ineen met Alea Publishers van het vakblad EVMI voor een verhelderende kennissessie.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/02/2024

3 minuten lezen

Samenwerken voor een groter dynamisch netwerk!

Het afgelopen jaar heeft het bestuur zich hard gemaakt om de interne organisatie op de rit te krijgen.

Lees verder

Uitnodiging | Kennissessie Marketing en Communicatie, donderdag 29 februari 2024

Lees verder