Na een succesvolle eerste verkiezing van 4 Nationale Iconen in 2014 is het kabinet weer op zoek naar de innovatieve helden van Nederland. Het nodigt bedrijven en kennisinstellingen uit om de aanstormende innovaties van Nederland met een groot maatschappelijk en economisch potentieel aan te melden. Minister Kamp van Economische Zaken opent de Nationale Iconen-competitie op de innovatie-expo op 14 april a.s..
De Nationale Iconen illustreren de Nederlandse ambities om technologische oplossingen te ontwikkelen voor maatschappelijke opgaven. Innovaties waar we nu en in de toekomst trots op kunnen zijn. Van de Nederlandse baanbrekende iconische uitvindingen uit het verleden zoals de Deltawerken, de kunstnier en bluetooth, tot de toekomstige uitvindingen: Nederland heeft een grote staat van dienst.
Wat voor projecten zoekt het kabinet?
Alle projecten moeten bijdragen aan de oplossingen van maatschappelijke doelstellingen zoals die staan omschreven in het Europese onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020, zowel op internationaal als technisch vlak hoog in aanzien staan en op korte of langere termijn zorgen voor grote economische impact.
Er zijn drie verschillende categorieën benoemd:
Past uw project binnen bovenstaande omschrijving, meld u dan vanaf 14 april aan via www.rvo.nl/nationaalicoon. De competitie sluit op 13 juni om 24.00 uur. Medio oktober/november maakt het kabinet – bijgestaan door een jury onder leiding van Hans Wijers – de drie winnaars bekend.
Voor wie?
Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en overheden – ook consortia – kunnen hun innovaties aanmelden om kans te maken op de benoeming tot icoon. De voorwaarden voor deelname zijn vanaf 14 april te vinden op www.rvo.nl/nationaalicoon.
De beloning
De uitverkoren icoonprojecten krijgen gedurende drie jaar een eigen ambassadeur op ministerieel niveau. Dit biedt toegang tot een groot netwerk bij aanboren van nieuwe mogelijkheden in binnen- en buitenland. De overheid zet zich in om het icoonproject zoveel mogelijk exposure te geven, via bijvoorbeeld handelsmissies, -beurzen, agenderen op de Europese agenda en PR. De exacte invulling stemmen we in samenspraak af.
Meedoen
Om mee te dingen naar de titel ‘nationaal icoon’ kunt u zich aanmelden via www.rvo.nl/nationaalicoon. De aanmeldingsperiode voor 2016 sluit op maandag 13 juni om 24.00 uur. Uit de inzendingen worden circa twaalf projecten genomineerd die hun innovatie voor de jury, onder leiding van Hans Wijers, mogen pitchen. Medio oktober/november 2016 benoemt het kabinet drie excellente innovatieve projecten tot nationaal icoon.
De Nationale Iconen-competitie is een kabinetsbreed initiatief. Het ministerie van Economische Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de competitie.
Contact
Houd voor meer informatie en ontwikkelingen rondom de competitie www.rvo.nl/nationaalicoon in de gaten. Neem voor vragen contact op via nationaalicoon@rvo.nl.
Wil jij de basis van Good Manufacturing Practices (GMP) onder de knie krijgen? Werk je of wil je aan de slag in de voedingsmiddelen- of de aanverwante technische industrie? Dan is deze training GMP Basis Voeding & Techniek wat je zoekt.
Lees verderOp dinsdag 22 oktober 2024 organiseerden wij in samenwerking met Machevo en DMFI/HDN, een inspirerend werkbezoek bij GMV-lidbedrijf Marel Poultry in Boxmeer. De bijeenkomst bood een unieke blik achter de schermen van dit innovatieve bedrijf in de voedingsverwerkingsindustrie.
Lees verderVorig jaar oktober organiseerden de verenigingen GMV, DMFI, Machevo & Bulk, en het Hygienic Design Network (HDN) met succes de tweede editie van de “Normendag”. Tijdens deze bijeenkomst stond de focus op enkele belangrijke verordeningen, normen en trends voor machines en installaties in de voedingsmiddelenindustrie. De grote opkomst bevestigde dat er in de markt een duidelijke behoefte is aan meer inzicht in regelgeving en praktische toepassingen daarvan.
Lees verder