‘Lang leve(n) samenwerken & leren’ terugblik bijeenkomst ‘Capital Humans in de AgriFoodTech sector’

2016, 19 september

3 minuten lezen

Op woensdag 14 september vond de GMV Themabijeenkomst ‘Capital Humans in de AgriFoodTech sector’ plaats bij Van Hall Larenstein in Leeuwarden. In een prachtig omgebouwde kerk kwam het bedrijfsleven en onderwijs bijeen om elkaar te inspireren en samen te leren en werken aan een sterke sector. Aan de hand van een aantal aansprekende voorbeelden vanuit verschillende invalshoeken werd deze middag duidelijk dat de verbinding tussen het onderwijs en bedrijfsleven steeds belangrijker wordt. Echter, samenwerking en van elkaar (blijven) leren is niet altijd even voor de hand liggend en blijft nog steeds een belangrijke uitdaging.

Bart Wezeman verwelkomde iedereen op locatie

Adjunct directeur Food & Dairy bij Van Hall Larenstein Bart Wezeman verwelkomde iedereen op locatie. Van Hall Larenstein heeft de missie om bij te dragen aan een duurzame en betere wereld. Dit doen ze door studenten op te leiden tot hoogwaardige, ambitieuze en innovatieve professionals en door in te spelen op de beroepen van de toekomst. Meer aansluiting met het bedrijfsleven blijkt echter nog wel een ontwikkelpunt.

Vervolgens lichtte Kees Lokhorst in zijn presentatie over de Dairy Campus toe dat samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven ook een ‘must’ is en een belangrijke uitdaging vormt voor een gezonde en duurzame ontwikkeling van de melkveehouderij. De Dairy Campus, dat sinds eind 2015 geconcentreerd is in Leeuwarden, biedt nieuwe faciliteiten aan voor onder andere onderzoek en scholing met als doel samenwerking en samen leren verder te stimuleren.

Na de koffiepauze was Paul VisscIMG_0015hedijk van Innexus aan het woord en vertelde hij hoe vanuit Innexus geprobeerd wordt de samenwerking tussen het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen te verstevigen. Het grote cultuurverschil tussen hogescholen en het MKB bedrijfsleven maakt samenwerking in de praktijk vaak lastig. Een nieuw project Food Challenge zal binnenkort van start gaan om met behulp van ‘design thinking’ dit knelpunt aan te pakken.

Het belang van het behoud van buitenlandse kenniswerkers met een bèta achtergrond in het Nederlandse bedrijfsleven kwam die middag ook aanbod. Davey Sebo en Leon Sleurink, inmiddels afgestudeerde economisch geografen, presenteerden de uitkomsten van hun onderzoek. Zij onderzochten de factoren die de aantrekkelijkheid en behoud van kenniswerkers in Nederland beïnvloeden. Hieruit kwam onder andere naar voren dat het MKB nog vaak terughoudend is in het aannemen van buitenlandse kenniswerkers.

Voordat de warme maar vooral ook inspirerende middag werd afgesloten tussen de studenten in het Grand Café bracht Jos van Erp, Programma Director High Tech NL, het belang van een leven lang leren nog onder de aandacht. ‘In een wereld die snel verandert is de toekomst niet wat het geweest is’ aldus Jos. Om mensen zich voortdurend te laten ontwikkelen is ook hier weer de samenwerking tussen het bedrijfsleven en onderwijs essentieel.

Kortom de belangrijkste boodschap van deze middag moge duidelijk zijn: ‘lang leve(n) samenwerken & leren’

Meer nieuws

GMV
Nieuws

01/03/2021

1 minuut lezen

GMV bouwt verder

GMV is gestart met online werkgroepsessies gericht op de thema’s: verduurzaamt de sector, gewaardeerd werkgeverschap en verbindt de keten.

Lees verder
Leden
Nieuws

26/02/2021

1 minuut lezen

JBT zet in op een duurzamere en betere wereld

Hoe draag je als machinebouwer bij aan een betere en duurzamere wereld? Naast het ontwikkelen van slimme technologie om productie zo effectief mogelijk te maken en verspilling te minimaliseren zet GMV-lid JBT zich breder in om verduurzaming van de industrie mogelijk te maken. 

Lees verder
GMV
Nieuws

26/02/2021

2 minuten lezen

Food Process Engineers van de toekomst

Er is een tekort aan jonge technische professionals die direct inzetbaar zijn in de agri & food machinebouw. Hogeschool InHolland biedt opleidingen op het grensvlak van techniek en agri & food en inventariseert via een enquête om de juiste invulling te geven aan het profiel Food Process Engineer. Welke kennis en skills moeten jouw toekomstige medewerkers hebben? 

Lees verder