Lancering Snapshot 2018: de sector in één oogopslag

2018, 30 mei

3 minuten lezen

Wist je dat de Nederlandse agrarische sector relatief de laagste impact heeft op het milieu van alle landen in de wereld én dat de verspilling van vast voedsel bij huishoudens maar liefst 41,2 kilo per persoon per jaar is? De agrifood sector is een dynamische sector en dat zie je terug in de cijfers. Het AgriFoodTech Platform heeft ook dit jaar weer alle feiten en cijfers van de sector in kaart gebracht in de Snapshot 2018: de sector in één oogopslag. Deze jaarlijkse uitgave is op 24 mei beschikbaar gesteld, zowel in print als online.

Insights in de sector

In de Snapshot komen uiteenlopende maatschappelijke thema’s met betrekking tot de agri, food & tech aan bod. Voedselverspilling is dit jaar nieuw opgenomen in de publicatie. Brood, zuivel en groente staan in de top drie meest verspild vast voedsel. Maar ook het antibioticagebruik in de veehouderij, de broeikasgasemissie en het energiegebruik komen aan bod in deze uitgave. Zo was de Nederlandse land- en tuinbouw (en visserij) in 2017 verantwoordelijk voor ruim 7 procent van het totale energieverbruik in Nederland. De land- en tuinbouw was dat jaar ook verantwoordelijk voor 44% van de landelijke productie van duurzame energie (incl. biomassa levering).

Het belang van agrifood

De agrifood sector gaat hand in hand met technologische innovatie. De totale omzet van agri, food & tech bleek in 2016 goed voor 157 miljard. Dat betekent dat de sector zijn positie op het wereldtoneel wederom heeft verstevigd. Kan dat de consument iets schelen? Zij beoordeelden de sector in zijn geheel met een 4,7 op een schaal van 7. Nederlanders staan over het algemeen niet negatief tegenover de agrifood sector, maar ze zijn ook niet uitgesproken positief.

Overwinnen van maatschappelijke uitdagingen

Noord-Brabant, Zuid-Holland en Gelderland hebben een sterke aantrekkingskracht op ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie. In die regio’s zijn circa 65.000 arbeidsplaatsen in de voedingsmiddelenindustrie. In Flevoland, Utrecht en Friesland is de voedingsmiddelenindustrie een belangrijke werkgever in de industriële sector. Ook zien we in de voedselverwerkende industrie een sterke toename van kleine bedrijven, namelijk een groei van 5,7% per jaar. De investeringen in R&D van de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie is een van de hoogste van Europa, echter zijn deze investeringen nog erg laag in vergelijking met andere sectoren. Ook hier geldt dat er maatschappelijke uitdagingen moeten worden overwonnen, innovatie kan hier oplossingen voor bieden.

Over de Snapshot 2018

Middels deze Snapshot geeft het AgriFoodTech Platform inzicht in feiten en cijfers rondom de land- en tuinbouw, voedingsmiddelenindustrie, retail en de toeleverende technologische industrie. AgriFoodTech Platform wil de dialoog over de toekomst van ons eten graag op gang helpen en houden, de Snapshot 2018 helpt om insights uit de sector altijd paraat te hebben. Download het hele boekje hier.

Meer nieuws

Het doel van het evenement is om te verbinden en kennis te delen tussen producenten, gebruikers en service verleners op het gebied van (industrieel) Additive Manufacturing of enige andere vorm van innovatieve productie. 

Lees verder

Het doel van deze bijeenkomst is een gezamenlijke agenda te ontwikkelen hoe we de continuïteit en verdere verduurzaming van internationale agrofood handelsketens waarborgen, inclusief de daarvoor benodigde ondersteuning vanuit de overheid. 

Lees verder
Nieuws

30/07/2024

2 minuten lezen

3-5 september | AI Food & Tech Summit

Wat gaat Artificial Intelligence in Food Processing betekenen? Het AI Food & Tech Summit is een 3-daags evenement, van 3-5 september 2024 in Amsterdam.

Lees verder