Donderdag 22 oktober zijn de Koplopersprogramma’s van de zes industriële clusters in ontvangst genomen door minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. In deze programma’s presenteren de clusters hun plannen om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Binnen het zesde cluster zijn ook de plannen van de levensmiddelenindustrie opgenomen.
De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) onderschrijft de 49% CO2-reductie doelstelling uit het Klimaatakkoord volledig. ‘Om deze doelstelling in 2030 te realiseren zal de levensmiddelenindustrie naar 2030 toe 1,6 Mton CO2 moeten besparen. Deze klimaatopgave is derhalve dé grootste uitdaging voor de komende jaren waar onze industrie voor staat. In de agrofoodketens zal verduurzaming op CO2 in de gehele keten beschouwd moeten worden en hand in hand moeten gaan met het streven naar een circulaire landbouw. De sector heeft de juiste randvoorwaarden nodig om deze ambitie te behalen. Met name effectief overheidsbeleid en een uitstekende energie-infrastructuur’.
Het rapport laat zien dat de levensmiddelenindustrie zich al jaren succesvol inzet om energie te besparen en biedt tevens een overzicht van mogelijkheden voor de reductie van CO2-emissie. Techniek speelt daarin een belangrijke rol bijvoorbeeld voor de reductie van de warmtevraag, elektrificatie en proces efficiency. Om de beoogde verduurzaming tot kunnen verwezenlijken is er behoefte aan additionele technologie en kennis. GMV-leden kunnen met behulp van hun (nieuwe) technologie en kennis hierin een belangrijke rol vervullen.
Download het volledige Koplopersprogramma van het zesde cluster
Wil je als mkb’er profiteren van de nieuwste inzichten en technologieën in food processing? En ben je benieuwd hoe jouw bedrijf kan meedoen aan een project binnen Kennis op Maat (KoM)? Meld je dan aan voor dit gratis webinar!
Lees verderGMV heeft veel aandacht voor (digitale) veiligheid. Samen met publieke en private experts en samenwerkingspartners helpen we bij bewustwording, kennisdeling, het in kaart brengen van kwetsbaarheden, aan de slag te gaan met verbeteringen en het oefenen van beveiligingsincidenten.
Lees verderWil jij leren hoe je apparatuur en processen kwalificeert en valideert volgens GMP-normen? Of werk je al met commissioning-, kwalificatie- en validatieprotocollen en wil je je kennis verdiepen? Dan is deze praktijkgerichte training precies wat je zoekt!
Lees verder