Klimaatplannen voor de levensmiddelenindustrie gepubliceerd

Overige

2020, 29 oktober

2 minuten lezen

Donderdag 22 oktober zijn de Koplopersprogramma’s van de zes industriële clusters in ontvangst genomen door minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. In deze programma’s presenteren de clusters hun plannen om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Binnen het zesde cluster zijn ook de plannen van de levensmiddelenindustrie opgenomen.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) onderschrijft de 49% CO2-reductie doelstelling uit het Klimaatakkoord volledig. ‘Om deze doelstelling in 2030 te realiseren zal de levensmiddelenindustrie naar 2030 toe 1,6 Mton CO2 moeten besparen. Deze klimaatopgave is derhalve dé grootste uitdaging voor de komende jaren waar onze industrie voor staat. In de agrofoodketens zal verduurzaming op CO2 in de gehele keten beschouwd moeten worden en hand in hand moeten gaan met het streven naar een circulaire landbouw. De sector heeft de juiste randvoorwaarden nodig om deze ambitie te behalen. Met name effectief overheidsbeleid en een uitstekende energie-infrastructuur’.

Het rapport laat zien dat de levensmiddelenindustrie zich al jaren succesvol inzet om energie te besparen en biedt tevens een overzicht van mogelijkheden voor de reductie van CO2-emissie. Techniek speelt daarin een belangrijke rol bijvoorbeeld voor de reductie van de warmtevraag, elektrificatie en proces efficiency. Om de beoogde verduurzaming tot kunnen verwezenlijken is er behoefte aan additionele technologie en kennis. GMV-leden kunnen met behulp van hun (nieuwe) technologie en kennis hierin een belangrijke rol vervullen.

Download het volledige Koplopersprogramma van het zesde cluster

Meer nieuws

Leden
Nieuws

04/10/2021

1 minuut lezen

Nieuwe innovatie’s X-ray technologie

GMV-lid Marel houdt zich bezig met duurzaamheid. In hun innovatiecentrum in Boxmeer gebruiken zij speciale Xray technologie en doen microbiologisch onderzoek als onderdeel van hun missie om biologische verontreiniging in primaire en secundaire processen te verminderen. Door innovatieve, eenvoudig te reinigen oplossingen te ontwerpen, proberen hun ingenieurs niet alleen voedselverontreiniging en -verspilling te verminderen, maar ook om de arbeid, het water en de energie die nodig zijn voor bediening en reiniging te minimaliseren.

Lees verder

De Koning Willem I Prijs is de meest prestigieuze bekroning voor moedig, veerkrachtig en duurzaam ondernemerschap. Tweejaarlijks wordt er een prijs uitgereikt in de categorie Grootbedrijf, MKB en een Plaquette voor ondernemingen die uitblinken in duurzaam ondernemerschap.

Lees verder
GMV
Nieuws

04/10/2021

1 minuut lezen

Food Technology 1 en 2 december 2021, Den Bosch

Vakblad EVMI en Mikrocentrum organiseren op 1 en 2 december het nieuwe evenement Food Technology. De locatie is de Brabanthallen in Den Bosch. Tijdens Food Technology 2021 komen food en hightech samen met als doel de voedingsmiddelenindustrie op weg te helpen naar 2050.

Lees verder