Klimaatplannen voor de levensmiddelenindustrie gepubliceerd

Overige

2020, 29 oktober

2 minuten lezen

Donderdag 22 oktober zijn de Koplopersprogramma’s van de zes industriële clusters in ontvangst genomen door minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. In deze programma’s presenteren de clusters hun plannen om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Binnen het zesde cluster zijn ook de plannen van de levensmiddelenindustrie opgenomen.

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) onderschrijft de 49% CO2-reductie doelstelling uit het Klimaatakkoord volledig. ‘Om deze doelstelling in 2030 te realiseren zal de levensmiddelenindustrie naar 2030 toe 1,6 Mton CO2 moeten besparen. Deze klimaatopgave is derhalve dé grootste uitdaging voor de komende jaren waar onze industrie voor staat. In de agrofoodketens zal verduurzaming op CO2 in de gehele keten beschouwd moeten worden en hand in hand moeten gaan met het streven naar een circulaire landbouw. De sector heeft de juiste randvoorwaarden nodig om deze ambitie te behalen. Met name effectief overheidsbeleid en een uitstekende energie-infrastructuur’.

Het rapport laat zien dat de levensmiddelenindustrie zich al jaren succesvol inzet om energie te besparen en biedt tevens een overzicht van mogelijkheden voor de reductie van CO2-emissie. Techniek speelt daarin een belangrijke rol bijvoorbeeld voor de reductie van de warmtevraag, elektrificatie en proces efficiency. Om de beoogde verduurzaming tot kunnen verwezenlijken is er behoefte aan additionele technologie en kennis. GMV-leden kunnen met behulp van hun (nieuwe) technologie en kennis hierin een belangrijke rol vervullen.

Download het volledige Koplopersprogramma van het zesde cluster

Meer nieuws

GMV
Nieuws

25/01/2021

2 minuten lezen

Werken met de nieuwe coronamaatregelen

Afgelopen woensdag zijn er tijdens de persconferentie (20 januari) nieuwe maatregelen tegen het coronavirus aangekondigd. Ook is de Kamer akkoord gegaan met een avondklok. Verschillende standaard formulieren zijn opgesteld als werknemers noodzakelijk moeten reizen tijdens de avondklok.

Lees verder
Leden
Nieuws

05/01/2021

2 minuten lezen

Nieuw GMV-lid QING aan de slag met versnelling digitalisering

‘Meer dan de helft op opstartkosten besparen door virtual commissioning en een virtuele eiersorteermachine bouwen’. Met de ontwikkeling en toepassing van technologieën als Digital Twin, Simulatie, Data Acquisitie en Data Analytics wilt nieuw GMV-lid QING innovatie in de Nederlandse Agri & Food machinebouw versnellen en zo inspelen op de (toekomstige) uitdagingen van ons voedselsysteem.

Lees verder
FME
Nieuws

30/11/2020

2 minuten lezen

Waarom (g)een Smart Food Factory?

De levensmiddelenfabriek digitaliseert en wordt steeds slimmer. Het toenemende belang van het produceren van hoge kwaliteit (gezond) voedsel in combinatie met het efficiënter omgaan met grondstoffen in het proces beweegt deze ontwikkeling o.a. voorwaarts. Aan de andere kant zijn er ook barrières die nog overwonnen moeten worden om een slimme fabriek mogelijk te maken. Welke zijn dit? En hoe gaan we daar verder mee aan de slag?

Lees verder