Kansrijk Oezbekistan, delegatie bezoekt Nederland 23-27 mei 2016

2016, 30 maart

3 minuten lezen

img_2813.jpgVan 16 tot 19 maart is GMV met een kleine delegatie naar Oezbekistan gegaan, dit op uitnodiging van vice-premier Rustam Azimov. Bij aankomst op de luchthaven van Tashkent werd de GMV delegatie als ware VIP’s ontvangen. Na afloop van de missie kan geconcludeerd worden dat er veel kansen voor GMV leden zijn in Oezbekistan. Oezbekistan heeft ruim 30 miljoen inwoners. Vanwege het goede klimaat voor de teelt van groente en fruit, hebben ze de ambitie om de regio Centraal Azië met ruim 300 miljoen inwoners van deze producten voorzien, een belangrijke export factor voor het land.

De eerste dag bestond uit gesprekken in Tashkent met ministers en de vice-premier. Ook hebben we met de Oezbeekse koepel van de levensmiddelenindustrie “Uzbekoziqovqatholding” (UOH) een MoU getekend. Dit in bijzijn van vice-premier Rustam Azimov en minister van buitenlandse economische betrekkingen Elyor Ganiev (beiden links op onderstaande foto). De tweede dag zijn we met de hogesnelheidstrein naar Samarkand gereisd en hebben daar een zuivelfabriek en een sap fabrikant bezocht.

IMG_2698In de MoU zijn 6 punten van samenwerking benoemd, maar nog belangrijker zijn de 10 prioriteiten die in samenspraak met UOH zijn opgesteld. Deze 10 prioriteiten zijn directe kansen voor de GMV leden, variërend van de bouw van koelhuizen, sorteer-, verwerkings- en verpakkingsfaciliteiten voor groente en fruit, productiefaciliteit voor chocoladeproducten, bakkerijen, slacht- en processing van vlees, opzetten van logistieke centra naar Nederlands voorbeeld, etc. etc.

UOH is een door de regering ingestelde koepel van levensmiddelenfabrikanten. In totaal zijn er ongeveer 10.000 levensmiddelenfabrikanten in Oezbekistan, waaronder veel kleine bedrijven. Slechts 200 bedrijven zijn aangesloten bij UOH, dit zijn de grotere fabrikanten, totaal goed voor ongeveer 75{79a1d8301988f39a8c3c8f67223bbd83ba5671ad737bd97a5fd6a78f8aad5391} omzet van de levensmiddelenindustrie in Oezbekistan. De toelating tot UOH wordt bepaald door de voorzitter (tevens minister) op basis van een aantal criteria. Leden van UOH hebben toegang tot financiering en buitenlandse valuta, iets wat t.b.v. de aankoop van Nederlandse apparatuur een belangrijk voordeel is.

Van 23-27 mei bezoekt een Oezbeekse delegatie Nederland, in samenspraak met hen wordt door GMV een programma voor die week opgesteld. Enkele GMV leden zijn hiervoor al benaderd, anderen volgen nog. Ook behoort een bezoek aan Wageningen UR tot het programma, dit is ingepland op vrijdag 27 mei. Uiteraard nemen we GMV leden die iets kunnen bieden m.b.t. de 10 speerpunten graag op in de tour door Nederland met onze Oezbeekse relaties. Meld je even bij het secretariaat hiervoor.

Van 31 mei tot 3 juni is de AgroMiniTech Expo in Tashkent Oezbekistan, tijdens het bezoek aan Oezbekistan is afgesproken dat de standruimte en standaard standbouw gratis is voor Nederlandse bedrijven (GMV leden). Ook is afgesproken dat er geen invoerrechten gelden voor apparatuur die op deze beurs getoond en verkocht wordt. GMV roept leden met interesse voor Oezbekistan op om van dit aanbod gebruik te maken, ook wordt overwogen om een GMV collectief te organiseren bij voldoende animo. Hierover op korte termijn meer, geïnteresseerden kunnen zich alvast melden bij het GMV secretariaat.

Meer nieuws

In een branche waar technische kennis hoogtij viert, blijft communicatie en marketing vaak een ondergeschoven kindje. Maar juist het vertellen van verhalen kan een bedrijf onderscheiden in de markt. Daarom sloegen GMV, MACHEVO en DMFI de handen ineen met Alea Publishers van het vakblad EVMI voor een verhelderende kennissessie.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/02/2024

3 minuten lezen

Samenwerken voor een groter dynamisch netwerk!

Het afgelopen jaar heeft het bestuur zich hard gemaakt om de interne organisatie op de rit te krijgen.

Lees verder

Uitnodiging | Kennissessie Marketing en Communicatie, donderdag 29 februari 2024

Lees verder