Kabinet breidt ondersteuning voor ondernemers vanwege coronavirus uit

FME

2020, 08 april

2 minuten lezen

Het kabinet heeft dinsdag 7 april aanvullende maatregelen gepresenteerd om ondernemers te ondersteunen vanwege de economische gevolgen van het coronavirus.

Het gaat onder andere om:

  • Extra financiering via de Garantie Ondernemersfinanciering (GO-regeling).
    Ondernemingen die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties kunnen gebruik maken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). De garantieregeling voor grotere kredieten tot 150 miljoen euro (GO/c-regeling) wordt verruimd. De overheid staat vanaf nu garant voor een hoger percentage. Dit was 50% en wordt 80% voor grootbedrijf met omzet vanaf 50 miljoen euro en 90% voor mkb-bedrijven met omzet tot 50 miljoen euro.
  • Specifieke kredietmogelijkheden voor start- en scale-ups en andere innovatieve bedrijven
    Startups, scale-ups en andere innovatieve bedrijven kunnen een overbruggingskrediet aanvragen. De Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) gaan deze kredieten gaan verstrekken. Het kabinet stelt hiervoor in eerste instantie 100 miljoen euro ter beschikking. De verwachting is dat deze regeling in de vierde week van april toegankelijk zal zijn.
  • De premie voor de verruimde regeling Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB) wordt verlaagd.
    De premie wordt verlaagd van 3,9% naar 2%. Het garantiebudget wordt verhoogd naar 1,5 miljard euro. Het garantiepercentage gaat van 90% naar 100% voor kredieten tot 100.000 euro. Ook kunnen non-bancaire financiers zich nu accrediteren om hun bestaande klanten te financieren onder de coronamodule van de BMKB.
  • Ook gaat de overheid leverancierskrediet herverzekeren tot een bedrag van 12 miljard euro.
    Tienduizenden bedrijven maken gebruik van deze kredieten om betalingsrisico’s te verlagen. Lees de reactie van FME hierop.
  • Meer bedrijven kunnen een eenmalige tegemoetkoming van € 4.000,- aanvragen.
    Gestreefd wordt om deze uitbreiding van de TOGS-regeling per 15 april 2020 open te stellen. Bekijk de lijst SBI-codes

Lees ook dit bericht van de Rijksoverheid

Bron: FME (2020)

Meer nieuws

In een branche waar technische kennis hoogtij viert, blijft communicatie en marketing vaak een ondergeschoven kindje. Maar juist het vertellen van verhalen kan een bedrijf onderscheiden in de markt. Daarom sloegen GMV, MACHEVO en DMFI de handen ineen met Alea Publishers van het vakblad EVMI voor een verhelderende kennissessie.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/02/2024

3 minuten lezen

Samenwerken voor een groter dynamisch netwerk!

Het afgelopen jaar heeft het bestuur zich hard gemaakt om de interne organisatie op de rit te krijgen.

Lees verder

Uitnodiging | Kennissessie Marketing en Communicatie, donderdag 29 februari 2024

Lees verder