Innovaties gezocht voor toekomstbestendige varkensstallen

FME

2018, 16 juli

3 minuten lezen

De varkenshouderij staat voor een enorme transitie. Het aantal varkens gaat de komende jaren flink verminderen. Daarnaast zijn er innovaties noodzakelijk om bestaande stallen toekomstbestendig te maken of vernieuwende stalconcepten te introduceren. De stal van de toekomst houdt rekening met het klimaat, natuur, dierenwelzijn en de omgeving.
Op 12 september staat er een kennissessie op de agenda over dit thema.

De varkenshouderij is voor Nederland – en Brabant in het bijzonder – een belangrijke sector. Vernieuwing is daarom niet alleen in het belang van de veehouderij, maar voor de gehele economie. Daarom is het noodzakelijk dat we alle kennis en ervaring uit andere branches en sectoren gaan inzetten om de stallen te moderniseren. Provincie Brabant gaat samen met FME, ZLTO en VNO-NCW Brabant Zeeland op zoek naar creatieve innovaties en oplossingen die de varkenshouderij kunnen helpen om toekomstbestendig te worden.

Om de aanwezige kennis en ervaring van bedrijven en kennisinstellingen te verbinden en te kijken hoe door samenwerking en het benutten van (branche)vreemde oplossingen er innovaties tot stand kunnen worden gebracht, organiseren wij op 12 september van 10.00 uur tot 17.00 uur een kennissessie bij varkenshouder Kees van der Meijden in Oirschot. Tijdens deze sessie willen wij creatieve ondernemers samen brengen met boeren en vertegenwoordigers van kennisinstellingen en NGO’s om samen na te denken over concrete en pragmatische oplossingen voor de uitdagingen die er zijn.

Waar liggen de kansen?

Samen met een aantal koplopers in de varkenshouderij hebben we gekeken welke ‘bouwstenen’ er zijn. Dit zijn:

  • Dier | Iedere boer wil graag gezonde en blije dieren. Tenslotte is dat de drijfveer voor alle boeren. Een goed stalklimaat/stalontwerp draagt bij aan verlaging van antibioticagebruik en biedt een omgeving die goed past bij natuurlijk gedrag.
  • Mest | Mest is een belangrijke bron van ammoniak en slechte geur in de stal en een grote kostenpost voor de boer. Kansen liggen er in het meten van ammoniak in de stal met sensoren, scheiden van dikke en dunne fractie, en kijken hoe van mest een grondstof gemaakt en dus een nieuw verdienmodel kan worden voor de boer.
  • Energie | Er wordt veel energie gebruikt in en rondom een stal. Hoe kunnen we energie besparen, of zelfs opwekken waardoor het boeren bedrijf zelfvoorzienend word?
  • Brandveiligheid | Er is in stallen veel brandgevaar door fijnstof, ammoniak en corrosieve stoffen. Situaties waar ook andere industrieën veel ervaring hebben. We zoeken mensen en organisaties die hun kennis hierin willen delen.
  • Gezondheid en werkomstandigheden | Veel boeren worden zeven dagen in de week blootgesteld aan gezondheids- en arbeidsrisico’s. Fijnstof en mestgassen kunnen longproblemen veroorzaken voor de boer. Er wordt met lucht- en combiwassers ook al veel gedaan richting de omgeving. We zoeken oplossingen die dicht(er) bij de bron zitten.

DATUM | TIJD | LOCATIE:

12 september 2018 | 09:30 tot 17:00 | Oirschot | Varkenshouder Kees van der Meijden, Langendonksedijk 5

Programma

09.30 uur Ontvangst en registratie
10.00 uur Wat is een Toekomstbestendige stal – Kees van der Meijden, varkenshouder
10.30 uur Brainstormronde 1
Drie rondetafels
Aan iedere ronde tafel zoeken we een gelijkwaardige vertegenwoordiging van: boeren, ngo’s, overheid, kennisinstellingen, technologie ondernemingen en studenten.
a. mest
b. gezondheid voor mens en omgeving
c. brandveiligheid
12.30 uur Lunch
13.00 uur Innovatiepitches deel 1
13.30 uur Brainstormronde 2
d. dier (gezondheid- en welzijn)
e. energie (besparing en opwekking)
f. werkomstandigheden
16.00 uur Borrel en netwerk
17.00 uur Afsluiting

Meld je nu aan!

Meer nieuws

In een branche waar technische kennis hoogtij viert, blijft communicatie en marketing vaak een ondergeschoven kindje. Maar juist het vertellen van verhalen kan een bedrijf onderscheiden in de markt. Daarom sloegen GMV, MACHEVO en DMFI de handen ineen met Alea Publishers van het vakblad EVMI voor een verhelderende kennissessie.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/02/2024

3 minuten lezen

Samenwerken voor een groter dynamisch netwerk!

Het afgelopen jaar heeft het bestuur zich hard gemaakt om de interne organisatie op de rit te krijgen.

Lees verder

Uitnodiging | Kennissessie Marketing en Communicatie, donderdag 29 februari 2024

Lees verder