De varkenshouderij staat voor een enorme transitie. Het aantal varkens gaat de komende jaren flink verminderen. Daarnaast zijn er innovaties noodzakelijk om bestaande stallen toekomstbestendig te maken of vernieuwende stalconcepten te introduceren. De stal van de toekomst houdt rekening met het klimaat, natuur, dierenwelzijn en de omgeving.
Op 12 september staat er een kennissessie op de agenda over dit thema.
De varkenshouderij is voor Nederland – en Brabant in het bijzonder – een belangrijke sector. Vernieuwing is daarom niet alleen in het belang van de veehouderij, maar voor de gehele economie. Daarom is het noodzakelijk dat we alle kennis en ervaring uit andere branches en sectoren gaan inzetten om de stallen te moderniseren. Provincie Brabant gaat samen met FME, ZLTO en VNO-NCW Brabant Zeeland op zoek naar creatieve innovaties en oplossingen die de varkenshouderij kunnen helpen om toekomstbestendig te worden.
Om de aanwezige kennis en ervaring van bedrijven en kennisinstellingen te verbinden en te kijken hoe door samenwerking en het benutten van (branche)vreemde oplossingen er innovaties tot stand kunnen worden gebracht, organiseren wij op 12 september van 10.00 uur tot 17.00 uur een kennissessie bij varkenshouder Kees van der Meijden in Oirschot. Tijdens deze sessie willen wij creatieve ondernemers samen brengen met boeren en vertegenwoordigers van kennisinstellingen en NGO’s om samen na te denken over concrete en pragmatische oplossingen voor de uitdagingen die er zijn.
Waar liggen de kansen?
Samen met een aantal koplopers in de varkenshouderij hebben we gekeken welke ‘bouwstenen’ er zijn. Dit zijn:
DATUM | TIJD | LOCATIE:
12 september 2018 | 09:30 tot 17:00 | Oirschot | Varkenshouder Kees van der Meijden, Langendonksedijk 5
Programma
09.30 uur | Ontvangst en registratie |
10.00 uur | Wat is een Toekomstbestendige stal – Kees van der Meijden, varkenshouder |
10.30 uur | Brainstormronde 1 Drie rondetafels Aan iedere ronde tafel zoeken we een gelijkwaardige vertegenwoordiging van: boeren, ngo’s, overheid, kennisinstellingen, technologie ondernemingen en studenten. a. mest b. gezondheid voor mens en omgeving c. brandveiligheid |
12.30 uur | Lunch |
13.00 uur | Innovatiepitches deel 1 |
13.30 uur | Brainstormronde 2 d. dier (gezondheid- en welzijn) e. energie (besparing en opwekking) f. werkomstandigheden |
16.00 uur | Borrel en netwerk |
17.00 uur | Afsluiting |
Het doel van het evenement is om te verbinden en kennis te delen tussen producenten, gebruikers en service verleners op het gebied van (industrieel) Additive Manufacturing of enige andere vorm van innovatieve productie.
Lees verderHet doel van deze bijeenkomst is een gezamenlijke agenda te ontwikkelen hoe we de continuïteit en verdere verduurzaming van internationale agrofood handelsketens waarborgen, inclusief de daarvoor benodigde ondersteuning vanuit de overheid.
Lees verderWat gaat Artificial Intelligence in Food Processing betekenen? Het AI Food & Tech Summit is een 3-daags evenement, van 3-5 september 2024 in Amsterdam.
Lees verder