De varkenshouderij staat voor een enorme transitie. Het aantal varkens gaat de komende jaren flink verminderen. Daarnaast zijn er innovaties noodzakelijk om bestaande stallen toekomstbestendig te maken of vernieuwende stalconcepten te introduceren. De stal van de toekomst houdt rekening met het klimaat, natuur, dierenwelzijn en de omgeving.
Op 12 september staat er een kennissessie op de agenda over dit thema.
De varkenshouderij is voor Nederland – en Brabant in het bijzonder – een belangrijke sector. Vernieuwing is daarom niet alleen in het belang van de veehouderij, maar voor de gehele economie. Daarom is het noodzakelijk dat we alle kennis en ervaring uit andere branches en sectoren gaan inzetten om de stallen te moderniseren. Provincie Brabant gaat samen met FME, ZLTO en VNO-NCW Brabant Zeeland op zoek naar creatieve innovaties en oplossingen die de varkenshouderij kunnen helpen om toekomstbestendig te worden.
Om de aanwezige kennis en ervaring van bedrijven en kennisinstellingen te verbinden en te kijken hoe door samenwerking en het benutten van (branche)vreemde oplossingen er innovaties tot stand kunnen worden gebracht, organiseren wij op 12 september van 10.00 uur tot 17.00 uur een kennissessie bij varkenshouder Kees van der Meijden in Oirschot. Tijdens deze sessie willen wij creatieve ondernemers samen brengen met boeren en vertegenwoordigers van kennisinstellingen en NGO’s om samen na te denken over concrete en pragmatische oplossingen voor de uitdagingen die er zijn.
Waar liggen de kansen?
Samen met een aantal koplopers in de varkenshouderij hebben we gekeken welke ‘bouwstenen’ er zijn. Dit zijn:
DATUM | TIJD | LOCATIE:
12 september 2018 | 09:30 tot 17:00 | Oirschot | Varkenshouder Kees van der Meijden, Langendonksedijk 5
Programma
09.30 uur | Ontvangst en registratie |
10.00 uur | Wat is een Toekomstbestendige stal – Kees van der Meijden, varkenshouder |
10.30 uur | Brainstormronde 1 Drie rondetafels Aan iedere ronde tafel zoeken we een gelijkwaardige vertegenwoordiging van: boeren, ngo’s, overheid, kennisinstellingen, technologie ondernemingen en studenten. a. mest b. gezondheid voor mens en omgeving c. brandveiligheid |
12.30 uur | Lunch |
13.00 uur | Innovatiepitches deel 1 |
13.30 uur | Brainstormronde 2 d. dier (gezondheid- en welzijn) e. energie (besparing en opwekking) f. werkomstandigheden |
16.00 uur | Borrel en netwerk |
17.00 uur | Afsluiting |
Vanaf deze maand verwelkomen wij ZTI Smart Machines als nieuw lid van GMV. Als brancheorganisatie zetten we ons in voor een toekomstbestendige, slimme en duurzame agrofoodketen – en daar past ZTI perfect bij. Hun innovatieve oplossingen op het snijvlak van techniek en voedselverwerking dragen bij aan efficiëntere en mensvriendelijkere processen in de keten.
Lees verderWil je als mkb’er profiteren van de nieuwste inzichten en technologieën in food processing? En ben je benieuwd hoe jouw bedrijf kan meedoen aan een project binnen Kennis op Maat (KoM)? Meld je dan aan voor dit gratis webinar!
Lees verderGMV heeft veel aandacht voor (digitale) veiligheid. Samen met publieke en private experts en samenwerkingspartners helpen we bij bewustwording, kennisdeling, het in kaart brengen van kwetsbaarheden, aan de slag te gaan met verbeteringen en het oefenen van beveiligingsincidenten.
Lees verder