De varkenshouderij staat voor een enorme transitie. Het aantal varkens gaat de komende jaren flink verminderen. Daarnaast zijn er innovaties noodzakelijk om bestaande stallen toekomstbestendig te maken of vernieuwende stalconcepten te introduceren. De stal van de toekomst houdt rekening met het klimaat, natuur, dierenwelzijn en de omgeving.
Op 12 september staat er een kennissessie op de agenda over dit thema.
De varkenshouderij is voor Nederland – en Brabant in het bijzonder – een belangrijke sector. Vernieuwing is daarom niet alleen in het belang van de veehouderij, maar voor de gehele economie. Daarom is het noodzakelijk dat we alle kennis en ervaring uit andere branches en sectoren gaan inzetten om de stallen te moderniseren. Provincie Brabant gaat samen met FME, ZLTO en VNO-NCW Brabant Zeeland op zoek naar creatieve innovaties en oplossingen die de varkenshouderij kunnen helpen om toekomstbestendig te worden.
Om de aanwezige kennis en ervaring van bedrijven en kennisinstellingen te verbinden en te kijken hoe door samenwerking en het benutten van (branche)vreemde oplossingen er innovaties tot stand kunnen worden gebracht, organiseren wij op 12 september van 10.00 uur tot 17.00 uur een kennissessie bij varkenshouder Kees van der Meijden in Oirschot. Tijdens deze sessie willen wij creatieve ondernemers samen brengen met boeren en vertegenwoordigers van kennisinstellingen en NGO’s om samen na te denken over concrete en pragmatische oplossingen voor de uitdagingen die er zijn.
Waar liggen de kansen?
Samen met een aantal koplopers in de varkenshouderij hebben we gekeken welke ‘bouwstenen’ er zijn. Dit zijn:
DATUM | TIJD | LOCATIE:
12 september 2018 | 09:30 tot 17:00 | Oirschot | Varkenshouder Kees van der Meijden, Langendonksedijk 5
Programma
09.30 uur | Ontvangst en registratie |
10.00 uur | Wat is een Toekomstbestendige stal – Kees van der Meijden, varkenshouder |
10.30 uur | Brainstormronde 1 Drie rondetafels Aan iedere ronde tafel zoeken we een gelijkwaardige vertegenwoordiging van: boeren, ngo’s, overheid, kennisinstellingen, technologie ondernemingen en studenten. a. mest b. gezondheid voor mens en omgeving c. brandveiligheid |
12.30 uur | Lunch |
13.00 uur | Innovatiepitches deel 1 |
13.30 uur | Brainstormronde 2 d. dier (gezondheid- en welzijn) e. energie (besparing en opwekking) f. werkomstandigheden |
16.00 uur | Borrel en netwerk |
17.00 uur | Afsluiting |
GMV is gestart met online werkgroepsessies gericht op de thema’s: verduurzaamt de sector, gewaardeerd werkgeverschap en verbindt de keten.
Lees verderHoe draag je als machinebouwer bij aan een betere en duurzamere wereld? Naast het ontwikkelen van slimme technologie om productie zo effectief mogelijk te maken en verspilling te minimaliseren zet GMV-lid JBT zich breder in om verduurzaming van de industrie mogelijk te maken.
Lees verderEr is een tekort aan jonge technische professionals die direct inzetbaar zijn in de agri & food machinebouw. Hogeschool InHolland biedt opleidingen op het grensvlak van techniek en agri & food en inventariseert via een enquête om de juiste invulling te geven aan het profiel Food Process Engineer. Welke kennis en skills moeten jouw toekomstige medewerkers hebben?
Lees verder