Innovatie uitdagingen bij agri & food machinebouwers

2015, 30 oktober

2 minuten lezen

HT2FtWWellicht heb je gezien dat de technologie roadmap High Tech to Feed the World (HT2FtW) is opgenomen in de kennis- en innovatieagenda’s van 4 topsectoren, High Tech Systemen & Materialen, Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en ICT. Een eerste succesvolle stap die we mede met de inspanningen vanuit FME en GMV hebben bereikt.

Opname in de innovatieagenda’s van de topsectoren betekent ook dat er geld en middelen beschikbaar kunnen komen voor innovatie. Om dit zo goed mogelijk ten goede te laten komen van de machinebouwers in de agri & food sector, zijn we een actie gestart om in kaart te brengen wat de innovatie uitdagingen bij de machinebouwers zijn. Hieruit is tot dusver een lijst met 5 hoofdthema’s gekomen, een lijst met onderwerpen waarbij we graag in contact komen met meer bedrijven die hier mee aan de slag zijn of willen gaan. Doel is om clusters van bedrijven en kennisinstellingen te vormen rondom deze thema’s.

De vraagstukken die uit de gesprekken met machinebouwers tot nu toe het meest prominent naar boven komen zijn:
1. Datamanagement & smart systems
– Anti-counterfeiting, tracking/tracing, big data, remote diagnostics
2. Automatisering (robotica, detecteren, registreren, traceren)
– Pick-Place (robotica, overzetters, inpakkers), measuring & sensoring (in-line kerntemperatuur, detectie productvreemde delen), vision (kwaliteitsmanagement, automatisering etc.)
3. Energie (reductie)
– Koelen, vriezen, drogen, efficiëntere machines, nieuwe technologieën
4. Homogeniteit van product
– Mengen, scheiden, textuur
5. Materialen en bewerking
– 3D (staal) printen, complexe structuren en vormen, nieuwe materialen en composieten

Meer nieuws

Ontdek hoe handelsmissies bedrijven helpen de wereld te veroveren! Uit onderzoek van het CBS blijkt dat deelname aan handelsmissies de kans vergroot dat bedrijven gaan handelen met of investeren in het bezochte land.

Lees verder
GMV
Nieuws

05/05/2024

1 minuut lezen

26 juni | GMP in de voedingsmiddelen industrie, Nieuwegein

Op woensdag 26 juni organiseert HDN een training Good Manufacturing Practices (GMP) in de voedingsmiddelenindustrie.

Lees verder

Op 18 & 19 juni 2024 zal Food Waste Free United (met belangrijke partners) de internationale conferentie 'Op weg naar halvering van voedselverspilling in Europa' organiseren bij CHV Noordkade Veghel.

Lees verder