Afgelopen donderdag 8 december vond de GMV themabijeenkomst: de effectiviteit van het Topsectoren beleid plaats bij de FME in Zoetermeer. Vanuit het FME Cluster Agri & Food werd door Theo Bruinsma, voorzitter van de GMV, een ‘Statement Topsectoren Cluster AgriFood’ overhandigd aan David Pappie, Directeur Topsectoren en Industriebeleid bij EZ. Met dit statement als vertrekpunt werd vervolgens met alle aanwezigen de discussie gevoerd over de zorgen en aandachtspunten van het huidige topsectoren beleid.
De aftrap werd die middag gedaan door Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter van de FME. Ze blikte in haar presentatie terug op de FME Agri & Food clustervorming.’ Na bijna 4 jaar kunnen we spreken van een succes; 15 branches werken intensief samen om het agrifoodtech domein te verbeteren en te versnellen. Dit wordt gerealiseerd door regelmatige onderlinge afstemming en het opstarten van gezamenlijke projecten rondom innovatie met PPS constructies, via fieldlabs en ook ontremt (internationale) business kansen’.
Daarna was het woord aan David Pappie. Hij gaf een goed beeld van het huidige generieke bedrijvenbeleid en het specifieke Topsectoren beleid en hoe vanuit de overheid ingezet wordt op het Verdienvermogen van Nederland, het Verduurzamen van de economie en het nationale Vestigingsklimaat. Hij stond ook stil bij de kritiekpunten van het huidige Topsectoren beleid 5 jaar na de introductie hiervan. ‘Niet genoeg aandacht aan het MKB’, ‘Niet voldoende aandacht voor de maakindustrie’ zijn hier enkele voorbeelden van.
Om ook de zorgen en aandachtspunten vanuit het FME Agri Food cluster kenbaar te maken werd vervolgens de ‘Statement Topsectoren Cluster AgriFood’ overhandigd aan David Pappie en vond gelijktijdig een discussie over het de effectiviteit van het huidige beleid plaats onder de aanwezigen. Daaruit zijn de volgende punten naar voren gekomen waar vanuit het FME Agri Food cluster aandacht voor wordt gevraagd om het huidige Topsectoren beleid nog ’topper’ te maken:
Het gehele document is hier te vinden.
Op 15 en 16 mei vindt het Food Tech Event plaats in de Brabantballen, 's-Hertogenbosch. Dé vakbeurs waar je de nieuwste technieken, innovaties en technologische ontwikkelingen voor voedselproductie en verwerking ontdekt. Met het thema Techniek voedt de toekomst van de voedingsindustrie, staat kennisdeling over onderwerpen als machinebouw, voedselveiligheid, kwaliteitsmanagement en techniek voor productie- en verwerkingslijnen centraal.
Lees verderIn 2025 vindt de World Expo plaats in Osaka, Japan. De World Expo wordt eens in de 5 jaar georganiseerd en heeft in 2025 als thema 'Designing future society for our lives'. GMV, als branchevereniging van de producenten van machinerieën voor de voedingsmiddelenindustrie, volgt de ontwikkelingen van deze World EXPO nauwlettend.
Lees verderIn een branche waar technische kennis hoogtij viert, blijft communicatie en marketing vaak een ondergeschoven kindje. Maar juist het vertellen van verhalen kan een bedrijf onderscheiden in de markt. Daarom sloegen GMV, MACHEVO en DMFI de handen ineen met Alea Publishers van het vakblad EVMI voor een verhelderende kennissessie.
Lees verder