Hoe krijgen we het huidige Topsectoren beleid nog ’topper?’

2016, 16 december

3 minuten lezen

Afgelopen donderdag 8 december vond de GMV themabijeenkomst: de effectiviteit van het Topsectoren beleid plaats bij de FME in Zoetermeer. Vanuit het FME Cluster Agri & Food werd door Theo Bruinsma, voorzitter van de GMV, een ‘Statement Topsectoren Cluster AgriFood’ overhandigd aan David Pappie, Directeur Topsectoren en Industriebeleid bij EZ. Met dit statement als vertrekpunt werd vervolgens met alle aanwezigen de discussie gevoerd over de zorgen en aandachtspunten van het huidige topsectoren beleid.

De aftrap werd die middag gedaan door Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter van de FME. Ze blikte in haar presentatie terug op de FME Agri & Food clustervorming.’ Na bijna 4 jaar kunnen we spreken van een succes; 15 branches werken intensief samen om het agrifoodtech domein te verbeteren en te versnellen. Dit wordt gerealiseerd door regelmatige onderlinge afstemming en het opstarten van gezamenlijke projecten rondom innovatie met PPS constructies, via fieldlabs en ook ontremt (internationale) business kansen’.

Daarna was het woord aan David Pappie. Hij gaf een goed beeld van het huidige generieke bedrijvenbeleid en het specifieke Topsectoren beleid en hoe vanuit de overheid ingezet wordt op het Verdienvermogen van Nederland, het Verduurzamen van de economie en het nationale Vestigingsklimaat. Hij stond ook stil bij de kritiekpunten van het huidige Topsectoren beleid 5 jaar na de introductie hiervan. ‘Niet genoeg aandacht aan het MKB’, ‘Niet voldoende aandacht voor de maakindustrie’ zijn hier enkele voorbeelden van.

Om ook de zorgen en aandachtspunten vanuit het FME Agri Food cluster kenbaar te maken werd vervolgens de ‘Statement Topsectoren Cluster AgriFood’ overhandigd aan David Pappie en vond gelijktijdig een discussie over het de effectiviteit van het huidige beleid plaats onder de aanwezigen. Daaruit zijn de volgende punten naar voren gekomen waar vanuit het FME Agri Food cluster aandacht voor wordt gevraagd om het huidige Topsectoren beleid nog ’topper’ te maken:

  1. Integrale afstemming van beleid tussen de meest betrokken ministeries EZ, VWS, BuZa en I&M.
  2. Een substantieel bedrag voor gerichte investeringen in (toegepast) onderzoek van AgriFoodTech
  3. Inzetten op een brede inzet en betrokkenheid bij de hoogste kwaliteitsnormen en standaarden
  4. Meer integrale aandacht voor technisch personeel
  5. Laagdrempelige MKB-middelen voor innovatie en toepassing van nieuwe technologie (valley of death overbruggen) zonder gedwongen (PPS) winkelnering bij slechts enkele kennisinstellingen en universiteiten.
  6. Innovatie initiatieven van lokale overheden, provincies en landelijke overheid dienen beter afgestemd te worden.
  7. Integrale Internationale positionering van Nederland via grote AgriFoodTech icoonprojecten

Het gehele document is hier te vinden.

 

Statement overhandiging

Theo Bruinsma overhandigt ‘Statement Topsectoren AgriFood aan David Pappie’

 

Meer nieuws

Nieuws

25/06/2024

1 minuut lezen

MKB Innovatieregeling MIT 2024 open voor aanvragen

Goed nieuws voor innovatieve bedrijven! De MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) regeling is weer open voor aanvragen.

Lees verder

Op woensdag 26 juni organiseert HDN een training Good Manufacturing Practices (GMP) in de voedingsmiddelenindustrie.

Lees verder

Op donderdag 6 juni organiseert HDN, in samenwerking met Hemmink en Draka, een kennissessie over ‘hygiëne en EMC in de elektrotechniek’. Deze beide thema’s, food en EMC, hebben veel raakvlakken maar ook hun eigen, specifieke aandachtspunten.

Lees verder