GMV Workshop Innovatieversnelling: ‘out of the box’ handelen

2016, 20 oktober

2 minuten lezen

Op donderdag 13 oktober vond de workshop Innovatieversnelling voor GMV leden plaats in Papendal. Gedurende de ochtend werd ingegaan op hoe je als MKB’er kunt innoveren en opereren als een start-up en stond vooral het doen en het tonen van innoveren centraal.

Na een welkomstwoordje van Marcel van Haren (GMV) trapte André Knol van Innomics af met een introductie op de The Lean Startup, een meer klantgerichte benadering en vernieuwde business modellen, wat ook toepasbaar is de food processing industrie. Vervolgens gingen de deelnemers in groepjes aan de slag met de ‘marshmallow challenge’:  20 stukjes spaghetti, 1 meter tape, 1 meter touw, een marsmallow en 18 minuten om samen met je team een zo hoog mogelijke toren te bouwen – die stevig genoeg moet zijn om de marshmallow bovenop te dragen. Met veel enthousiasme en ideeën werd er gebouwd, alleen alle torens storten na die 18 minuten weer in. De boodschap na afloop was: “er wordt te veel nagedacht over een zo hoog mogelijke constructie, maar niet tussentijds overwogen of de toren sterk genoeg zou zijn om de marshmallow te dragen.” Oftewel vertaald naar innovatie: bouwen, meten, leren is heel belangrijk voor het testen van je business plan.

IMG_3387 IMG_3388

Na de pauze werd deze interactieve ochtend voorgezet door Annemarie Mulder, managementcoach bij de FME Adviesgroep. Met een ‘proeverij’ brainstormen technieken werden de deelnemers aan het werk gezet om vanuit verschillende inspiratiebronnen zoals via de bril van een kind en elementen van een sport een nieuwe ladder te ontwerpen. Tot slot gaf Annemarie concrete tips voor het tonen van houding en voorbeeldgedrag om innovatie te stimuleren.

IMG_0123 IMG_0128

Na afloop werd er nagepraat over de inspirerende ochtend en namen een aantal deelnemers nog een insect ‘snoepje’ in plaats van een koekje bij de koffie om zo het out of the box handelen maar gelijk in praktijk te brengen.

Meer nieuws

FME
Nieuws

30/11/2020

2 minuten lezen

Waarom (g)een Smart Food Factory?

De levensmiddelenfabriek digitaliseert en wordt steeds slimmer. Het toenemende belang van het produceren van hoge kwaliteit (gezond) voedsel in combinatie met het efficiënter omgaan met grondstoffen in het proces beweegt deze ontwikkeling o.a. voorwaarts. Aan de andere kant zijn er ook barrières die nog overwonnen moeten worden om een slimme fabriek mogelijk te maken. Welke zijn dit? En hoe gaan we daar verder mee aan de slag?

Lees verder
GMV
Nieuws

30/11/2020

2 minuten lezen

Aan de slag binnen Fieldlab Fortissimo

‘Hoe zorgen we voor optimaal onderhoud & asset prestaties in de Nederlandse voedingsindustrie?’ Asset-owners, OEM'ers en serviceproviders actief in de Agri & Food gaan binnen Fieldlab Fortissimo aan de slag met specifieke uitdagingen en kennisproducten. Naast beter inzicht krijgen in de status van onderdelen of wanneer onderhoud nodig is de link met energie efficiency ook belangrijk voor een future-proof voedselsysteem.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/11/2020

1 minuut lezen

Oproep voor Kennis op Maat-projecten

De Topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agri & Food roepen roepen partijen op projecten in te dienen binnen het nieuwe programma Kennis op Maat. Wageningen Research reserveert voor dit programma jaarlijks 2,5 miljoen euro (exclusief BTW) voor de vertaling van bestaande kennis uit onderzoek en praktijk naar handelingsperspectief voor de (toekomstige) MKB-ers. Het betreft nadrukkelijk geen onderzoek.

Lees verder