Tijdens de GMV ledenvergadering op 23 april bij de HAS in Den Bosch was vanuit hen al een vraag gesteld aan GMV over samenwerking op gebied van apparatuur. Om goed onderwijs te kunnen verzorgen is moderne apparatuur essentieel om de studenten wegwijs te maken in de praktijk van vandaag. Op 1 juli hebben een aantal GMV leden, HAS en andere belangstellenden gekeken naar de mogelijkheden om dit te realiseren.
In een presentatie licht Hans Hilbrands van de HAS zijn vraag nog even concreet toe, waarbij hij een overzicht geeft van de apparaten die hij graag in de HAS zou installeren. Als tegenprestatie heeft de HAS een aantal diensten die zij aan de toeleverende bedrijven zouden kunnen aanbieden. Tevens stelt hij dat dit ‘boodschappenlijstje’ ter discussie staat met de vraag: wat heeft een student op dit moment nodig om zich voor te bereiden op het bedrijfsleven?
Deelnemers uit het bedrijfsleven stellen daarbij dat het voor studenten belangrijk is om het totale plaatje van de foodprocessing te zien. Dit is iets dat binnen een Hogeschool, of MBO organisatie niet is te realiseren. Gesteld wordt dat het voor studenten beter is om een kijkje kunnen nemen in bedrijven en testcentra waar de machines op werkelijke schaal ook werkzaam zijn en het gehele verwerkingsproces zichtbaar is. Vanuit de aanwezige bedrijven stelt men een viertraps raket voor:
Dit zou eventueel gecombineerd kunnen worden met een concrete onderzoeksopdracht vanuit het bedrijfsleven.
Actie
Omdat bovenstaande een wezenlijke aanpassing is in het onderwijssysteem bij de HAS en andere scholen, zal dit veel vragen van docenten en andere betrokkenen binnen de scholen. Hans Hilbrands gaat na wat de mogelijke gevolgen zijn voor het onderwijs curriculum om op een andere wijze te gaan werken met de 4 stappen. Desondanks worden er direct afspraken gemaakt voor een pilotproject in de Dairy sector om te kijken of een dergelijke werkwijze haalbaar en succesvol is. Anton Ooijen (FNLI) geeft aan contact te leggen met FrieslandCampina en Nizo, en vervolgens te onderzoeken wie de machinebouwers zijn waar zij gebruik van maken. Op 24 september is er een volgende bijeenkomst gepland waarbij de tussenliggende resultaten gepresenteerd worden door Hans Hilbrands en Anton Ooijen.
2024 was een jaar van belangrijke mijlpalen en waardevolle samenwerkingen voor de GMV. We kijken met voldoening terug op een jaar waarin we mooie stappen hebben gezet binnen de Nederlandse maakindustrie voor de voedselketen. Samen met onze leden en partners hebben we volop gewerkt aan deze groei en daarvoor willen we jullie hartelijk bedanken.
Lees verderWil jij de basis van Good Manufacturing Practices (GMP) onder de knie krijgen? Werk je of wil je aan de slag in de voedingsmiddelen- of de aanverwante technische industrie? Dan is deze training GMP Basis Voeding & Techniek wat je zoekt.
Lees verderOp dinsdag 22 oktober 2024 organiseerden wij in samenwerking met Machevo en DMFI/HDN, een inspirerend werkbezoek bij GMV-lidbedrijf Marel Poultry in Boxmeer. De bijeenkomst bood een unieke blik achter de schermen van dit innovatieve bedrijf in de voedingsverwerkingsindustrie.
Lees verder