GMV Bijeenkomst met HAS over apparatuur in het onderwijsprogramma

2015, 02 juli

2 minuten lezen

ALV-17-nov-2010-afb2Tijdens de GMV ledenvergadering op 23 april bij de HAS in Den Bosch was vanuit hen al een vraag gesteld aan GMV over samenwerking op gebied van apparatuur. Om goed onderwijs te kunnen verzorgen is moderne apparatuur essentieel om de studenten wegwijs te maken in de praktijk van vandaag. Op 1 juli hebben een aantal GMV leden, HAS en andere belangstellenden gekeken naar de mogelijkheden om dit te realiseren.

In een presentatie licht Hans Hilbrands van de HAS zijn vraag nog even concreet toe, waarbij hij een overzicht geeft van de apparaten die hij graag in de HAS zou installeren. Als tegenprestatie heeft de HAS een aantal diensten die zij aan de toeleverende bedrijven zouden kunnen aanbieden. Tevens stelt hij dat dit ‘boodschappenlijstje’ ter discussie staat met de vraag: wat heeft een student op dit moment nodig om zich voor te bereiden op het bedrijfsleven?

Deelnemers uit het bedrijfsleven stellen daarbij dat het voor studenten belangrijk is om het totale plaatje van de foodprocessing te zien. Dit is iets dat binnen een Hogeschool, of MBO organisatie niet is te realiseren. Gesteld wordt dat het voor studenten beter is om een kijkje kunnen nemen in bedrijven en testcentra waar de machines op werkelijke schaal ook werkzaam zijn en het gehele verwerkingsproces zichtbaar is. Vanuit de aanwezige bedrijven stelt men een viertraps raket voor:

  • Basisapparatuur bij HAS (of andere hogescholen)
  • Apparatuur bij machinebouwers
  • Testcentra of demofabrieken
  • Complete lijnen bij de levensmiddelenfabrikant

Dit zou eventueel gecombineerd kunnen worden met een concrete onderzoeksopdracht vanuit het bedrijfsleven.

Actie
Omdat bovenstaande een wezenlijke aanpassing is in het onderwijssysteem bij de HAS en andere scholen, zal dit veel vragen van docenten en andere betrokkenen binnen de scholen. Hans Hilbrands gaat na wat de mogelijke gevolgen zijn voor het onderwijs curriculum om op een andere wijze te gaan werken met de 4 stappen. Desondanks worden er direct afspraken gemaakt voor een pilotproject in de Dairy sector om te kijken of een dergelijke werkwijze haalbaar en succesvol is. Anton Ooijen (FNLI) geeft aan contact te leggen met FrieslandCampina en Nizo, en vervolgens te onderzoeken wie de machinebouwers zijn waar zij gebruik van maken. Op 24 september is er een volgende bijeenkomst gepland waarbij de tussenliggende resultaten gepresenteerd worden door Hans Hilbrands en Anton Ooijen.

Meer nieuws

In een branche waar technische kennis hoogtij viert, blijft communicatie en marketing vaak een ondergeschoven kindje. Maar juist het vertellen van verhalen kan een bedrijf onderscheiden in de markt. Daarom sloegen GMV, MACHEVO en DMFI de handen ineen met Alea Publishers van het vakblad EVMI voor een verhelderende kennissessie.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/02/2024

3 minuten lezen

Samenwerken voor een groter dynamisch netwerk!

Het afgelopen jaar heeft het bestuur zich hard gemaakt om de interne organisatie op de rit te krijgen.

Lees verder

Uitnodiging | Kennissessie Marketing en Communicatie, donderdag 29 februari 2024

Lees verder