GMV Bijeenkomst met HAS over apparatuur in het onderwijsprogramma

2015, 02 juli

2 minuten lezen

ALV-17-nov-2010-afb2Tijdens de GMV ledenvergadering op 23 april bij de HAS in Den Bosch was vanuit hen al een vraag gesteld aan GMV over samenwerking op gebied van apparatuur. Om goed onderwijs te kunnen verzorgen is moderne apparatuur essentieel om de studenten wegwijs te maken in de praktijk van vandaag. Op 1 juli hebben een aantal GMV leden, HAS en andere belangstellenden gekeken naar de mogelijkheden om dit te realiseren.

In een presentatie licht Hans Hilbrands van de HAS zijn vraag nog even concreet toe, waarbij hij een overzicht geeft van de apparaten die hij graag in de HAS zou installeren. Als tegenprestatie heeft de HAS een aantal diensten die zij aan de toeleverende bedrijven zouden kunnen aanbieden. Tevens stelt hij dat dit ‘boodschappenlijstje’ ter discussie staat met de vraag: wat heeft een student op dit moment nodig om zich voor te bereiden op het bedrijfsleven?

Deelnemers uit het bedrijfsleven stellen daarbij dat het voor studenten belangrijk is om het totale plaatje van de foodprocessing te zien. Dit is iets dat binnen een Hogeschool, of MBO organisatie niet is te realiseren. Gesteld wordt dat het voor studenten beter is om een kijkje kunnen nemen in bedrijven en testcentra waar de machines op werkelijke schaal ook werkzaam zijn en het gehele verwerkingsproces zichtbaar is. Vanuit de aanwezige bedrijven stelt men een viertraps raket voor:

  • Basisapparatuur bij HAS (of andere hogescholen)
  • Apparatuur bij machinebouwers
  • Testcentra of demofabrieken
  • Complete lijnen bij de levensmiddelenfabrikant

Dit zou eventueel gecombineerd kunnen worden met een concrete onderzoeksopdracht vanuit het bedrijfsleven.

Actie
Omdat bovenstaande een wezenlijke aanpassing is in het onderwijssysteem bij de HAS en andere scholen, zal dit veel vragen van docenten en andere betrokkenen binnen de scholen. Hans Hilbrands gaat na wat de mogelijke gevolgen zijn voor het onderwijs curriculum om op een andere wijze te gaan werken met de 4 stappen. Desondanks worden er direct afspraken gemaakt voor een pilotproject in de Dairy sector om te kijken of een dergelijke werkwijze haalbaar en succesvol is. Anton Ooijen (FNLI) geeft aan contact te leggen met FrieslandCampina en Nizo, en vervolgens te onderzoeken wie de machinebouwers zijn waar zij gebruik van maken. Op 24 september is er een volgende bijeenkomst gepland waarbij de tussenliggende resultaten gepresenteerd worden door Hans Hilbrands en Anton Ooijen.

Meer nieuws

Nieuws

25/06/2024

1 minuut lezen

MKB Innovatieregeling MIT 2024 open voor aanvragen

Goed nieuws voor innovatieve bedrijven! De MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) regeling is weer open voor aanvragen.

Lees verder

Op woensdag 26 juni organiseert HDN een training Good Manufacturing Practices (GMP) in de voedingsmiddelenindustrie.

Lees verder

Op donderdag 6 juni organiseert HDN, in samenwerking met Hemmink en Draka, een kennissessie over ‘hygiëne en EMC in de elektrotechniek’. Deze beide thema’s, food en EMC, hebben veel raakvlakken maar ook hun eigen, specifieke aandachtspunten.

Lees verder