Geslaagde bijeenkomst over automatisering in de hardfruit sector

2015, 24 juni

2 minuten lezen

Fruitteelt event 5 juniOp 5 juni heeft de FME samen met NFO en Fedecom een bijeenkomst georganiseerd over automatisering in de fruitteelt. De aanwezigen waren fruittelers en ondernemers uit de techniekbranche. Er zijn een aantal korte presentaties gegeven over de stand van de techniek in relatie tot automatisering en robotisering. Vanuit de kennisinstellingen hield Erik Pekkeriet (Wageningen UR) een presentatie over robotisering in de glasgroentensector en Eric Claesen (Ereac & KHLim, België) hield een presentatie over robotisering in de fruitteelt. Ondernemers Hein Buisman (KWH) en Rien van der Westen (Westtec) vertelden vervolgens over het autonoom spuiten en een (zelf)rijdend platform voor in de boomgaard.

Vervolgens gingen de aanwezigen uiteen in drie rondetafels om daar in een discussie tussen fruittelers en technologie bedrijven te komen tot een top 5 wensenlijst. Uiteraard werd hierbij ook ingegaan op de nut en noodzaak van automatisering. Centraal stond hierbij o.a. de vraag “Waar ligt een fruitteler ’s nachts wakker van?”.  Hieruit kwam de volgende wensenlijst, in volgorde van technologische ontwikkeling en haalbaarheid, naar voren:

  • Autonoom precisie spuiten i.v.m. aanscherpende milieuwetgeving
  • Managementdata, data scannen teeltechniek, productie, spuitgegevens, arbeidsprestatie, etc.
  • Volledig geautomatiseerd sorteren & verpakken
  • Zelflerende snoeirobot (teleoperatie) -> geautomatiseerd snoeien m.b.v. een operator
  • Doorontwikkelen van een snoeirobot naar een autonoom werkende plukrobot

Meer inhoudelijke informatie komt binnenkort beschikbaar voor leden van FME, NFO & Fedecom.

Over de rondetafels van het FME Cluster Agri & Food
Het FME Cluster Agri & Food organiseert in 2015 meerdere rondetafels voor specifieke takken binnen Agri& Food. Te denken valt aan de fruitteelt, bakkerij en de aardappelsector. Het doel van deze rondetafels is ketensamenwerking te verbeteren en vraaggestuurde oplossingen voor maatschappelijke issues te bewerkstelligen. Door FME-leden direct in contact te brengen met o.a. haar eindklanten, tracht FME meer onderlig begrip te stimuleren wat moet zorgen voor optimaal werkende ketens.

Meer nieuws

Nieuws

25/06/2024

1 minuut lezen

MKB Innovatieregeling MIT 2024 open voor aanvragen

Goed nieuws voor innovatieve bedrijven! De MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) regeling is weer open voor aanvragen.

Lees verder

Op woensdag 26 juni organiseert HDN een training Good Manufacturing Practices (GMP) in de voedingsmiddelenindustrie.

Lees verder

Op donderdag 6 juni organiseert HDN, in samenwerking met Hemmink en Draka, een kennissessie over ‘hygiëne en EMC in de elektrotechniek’. Deze beide thema’s, food en EMC, hebben veel raakvlakken maar ook hun eigen, specifieke aandachtspunten.

Lees verder