Fruit 4.0 is genomineerd voor de Computable Awards 2018. Het project is in 2017 mede op initiatief van de NFO gestart. Vorige week werd de nominatie bekend gemaakt. De Computable Awards zijn dé belangrijkste ICT-prijzen van Nederland. Dit jaar wordt de award voor de 13e keer toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich in het afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden op ICT-vlak.
Fruit 4.0
Het doel van het project Fruit 4.0 is het verhogen van kwaliteit, duurzaamheid en efficiëntie van de Nederlandse hardfruitketen door betere teelt- en managementinformatie. Binnen het project wordt gewerkt aan praktische en betaalbare technologische innovaties voor datagedreven fruitteelt. Zoals het monitoren van bloesem en vruchtontwikkeling in de boomgaard voor gerichtere vruchtdunning en betere oogstprognoses. Ook wordt binnen dit project uitgewerkt hoe sorteerinformatie gekoppeld kan worden aan informatie over een perceel. Verbetering van datakoppeling wordt uitgewerkt in het projectonderdeel datamanagement voor bedrijf en keten. Het project wordt gefinancierd door de NFO, technologiebedrijven, ketenpartijen, fruitteeltadvies en de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. De projectleiding is zit in handen van Wageningen University & Research. Ook FME is bij dit project betrokken.
Computabel Awards
Het ict-vakblad Computable heeft vijf ict-projecten in het midden- en kleinbedrijf genomineerd voor de Computable Awards 2018. Het project Fruit 4.0 is één van die vijf projecten in de categorie ICT-project van het Jaar in het MKB.
Computable ontving in deze categorie in totaal 27 voordrachten. Een groep van 13 Computable-experts heeft deze 27 voordrachten beoordeeld. Op basis van hun cijfers is de top tien uitgenodigd om het project toe te lichten voor een vakkundige vakjury.
Tijdens het juryberaad kregen de kandidaten van ieder jurylid een gemiddeld eindcijfer. Dit eindcijfer werd bepaald doordat ieder jurylid een cijfer gaf voor de complexiteit en/of risico’s in het project, de toegevoegde waarde voor de interne of externe klant, de originaliteit en/of innovatieve kracht en de rol van de interne en/of externe leverancier(s). De gemiddelden van de juryleden gezamenlijk bepaalden uiteindelijk welke vijf projecten werden genomineerd.
Het oordeel van de vakjury
De jury was enthousiast over het project Fruit 4.0. In het juryrapport staat:
“Door de samenwerking tussen verschillende partijen wordt het mogelijk dat relatief kleine bedrijven in de fruitteelt gebruik gaan maken van moderne technologie zoals kunstmatige intelligentie, big-data en sensortechnologie. Daarnaast worden de kosten laag gehouden door de inzet van standaard hardware, zoals een Kinect-camera voor het scannen van bloesem. En het feit dat dit project met inzet van hightech ict tot duurzamere fruitproductie leidt, met minder gebruik van bestrijdingsmiddelen, maakt dit project een terechte genomineerde in de categorie ICT-project van het Jaar in het MKB”.
Stemmen
Op 30 oktober wordt per categorie de winnaar aangewezen. De gemiddelde punten van de vakjury bepalen voor 50% welk project de uiteindelijke winnaar wordt. Publieksstemming bepaalt de andere 50%. Vanaf 5 juli kan er gestemd worden. Bekijk de NFO website voor meer informatie
Het doel van het evenement is om te verbinden en kennis te delen tussen producenten, gebruikers en service verleners op het gebied van (industrieel) Additive Manufacturing of enige andere vorm van innovatieve productie.
Lees verderHet doel van deze bijeenkomst is een gezamenlijke agenda te ontwikkelen hoe we de continuïteit en verdere verduurzaming van internationale agrofood handelsketens waarborgen, inclusief de daarvoor benodigde ondersteuning vanuit de overheid.
Lees verderWat gaat Artificial Intelligence in Food Processing betekenen? Het AI Food & Tech Summit is een 3-daags evenement, van 3-5 september 2024 in Amsterdam.
Lees verder