Het belang van FoodSwitch

GMV

2020, 01 september

2 minuten lezen

Om de economie post-COVID-19 te stimuleren lanceert het kabinet op Prinsjesdag waarschijnlijk een nieuw initiatief: het Groeifonds. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het programma FoodSwitch dat goede kans maakt hieruit te worden gefinancierd. FoodSwitch genereert nieuw verdienvermogen uit de noodzakelijk verduurzaming van de wereldwijde voedselproductie. Deze duurzaamheidsswitch biedt een unieke kans voor het Nederlandse bedrijfsleven. Juist omdat ons land koploper is op agrofood, tuinbouw en hightech zijn wij in staat om de mondiale transitie naar een duurzaam voedselsysteem te leiden. Door FoodSwitch kunnen bedrijven de technologie en systemen ontwikkelen en internationaal op de markt zetten waarmee lokaal op een duurzame manier voedsel kan worden geproduceerd. Zo creëert FoodSwitch nieuw verdienvermogen. En doordat deze innovaties in Nederland worden getest en gedemonstreerd kunnen Nederlandse producenten er als eerste hun voordeel mee doen en hun concurrentiepositie versterken.

Het programma richt zich op hogere TRL’s en specifiek op drie omschakelingen: naar precisie voedselsystemen, duurzame eiwitbronnen en circulaire voedselketens. Daarbij worden drie sleuteltechnologieën ontwikkeld en ingezet: biotechnologie en veredeling, informatietechnologie en smart systems. De technologische innovaties worden verbonden met sociale en institutionele interventies. FoodSwitch wordt gedragen en uitgevoerd door een breed en krachtig innovatie-ecosysteem met regionale living labs en innovatie hubs.

FoodSwitch richt zich dus vooral op bedrijven, zoals de leden van GMV, die nieuwe machines en systemen voor de voedselproductie ontwikkelen en verkopen. Hebt u plannen om de komende jaren nieuwe producten voor duurzame voedselproductie op de markt te brengen en wilt u die graag samen met partners ontwikkelen, laat het ons weten. We zetten graag uw logo bij het voorstel, zodat nog duidelijker wordt dat dit een plan is dat breed binnen de sector wordt gedragen.

Frans Kampers
Frans.kampers@wur.nl

Meer nieuws

GMV
Nieuws

26/02/2024

3 minuten lezen

Samenwerken voor een groter dynamisch netwerk!

Het afgelopen jaar heeft het bestuur zich hard gemaakt om de interne organisatie op de rit te krijgen.

Lees verder

Uitnodiging | Kennissessie Marketing en Communicatie, donderdag 29 februari 2024

Lees verder
GMV
Nieuws

25/07/2023

1 minuut lezen

Save The Date | 2 oktober 2023 Normen-Dag 2.0: Hygiëne

In navolging van de voorgaande, succesvolle Normen-dag organiseren brancheverenigingen Dutch Machinery for the Food Industry (DMFI-NBT), GMV Dutch Food Systems en Machevo & Bulk Vereniging in samenwerking met Hygienic Design Network (HDN) op 2 oktober 2023 bij Wageningen University & Research een nieuwe kennissessie.

Lees verder