Het belang van FoodSwitch

GMV

2020, 01 september

2 minuten lezen

Om de economie post-COVID-19 te stimuleren lanceert het kabinet op Prinsjesdag waarschijnlijk een nieuw initiatief: het Groeifonds. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het programma FoodSwitch dat goede kans maakt hieruit te worden gefinancierd. FoodSwitch genereert nieuw verdienvermogen uit de noodzakelijk verduurzaming van de wereldwijde voedselproductie. Deze duurzaamheidsswitch biedt een unieke kans voor het Nederlandse bedrijfsleven. Juist omdat ons land koploper is op agrofood, tuinbouw en hightech zijn wij in staat om de mondiale transitie naar een duurzaam voedselsysteem te leiden. Door FoodSwitch kunnen bedrijven de technologie en systemen ontwikkelen en internationaal op de markt zetten waarmee lokaal op een duurzame manier voedsel kan worden geproduceerd. Zo creëert FoodSwitch nieuw verdienvermogen. En doordat deze innovaties in Nederland worden getest en gedemonstreerd kunnen Nederlandse producenten er als eerste hun voordeel mee doen en hun concurrentiepositie versterken.

Het programma richt zich op hogere TRL’s en specifiek op drie omschakelingen: naar precisie voedselsystemen, duurzame eiwitbronnen en circulaire voedselketens. Daarbij worden drie sleuteltechnologieën ontwikkeld en ingezet: biotechnologie en veredeling, informatietechnologie en smart systems. De technologische innovaties worden verbonden met sociale en institutionele interventies. FoodSwitch wordt gedragen en uitgevoerd door een breed en krachtig innovatie-ecosysteem met regionale living labs en innovatie hubs.

FoodSwitch richt zich dus vooral op bedrijven, zoals de leden van GMV, die nieuwe machines en systemen voor de voedselproductie ontwikkelen en verkopen. Hebt u plannen om de komende jaren nieuwe producten voor duurzame voedselproductie op de markt te brengen en wilt u die graag samen met partners ontwikkelen, laat het ons weten. We zetten graag uw logo bij het voorstel, zodat nog duidelijker wordt dat dit een plan is dat breed binnen de sector wordt gedragen.

Frans Kampers
Frans.kampers@wur.nl

Meer nieuws

FME
Nieuws

30/11/2020

2 minuten lezen

Waarom (g)een Smart Food Factory?

De levensmiddelenfabriek digitaliseert en wordt steeds slimmer. Het toenemende belang van het produceren van hoge kwaliteit (gezond) voedsel in combinatie met het efficiënter omgaan met grondstoffen in het proces beweegt deze ontwikkeling o.a. voorwaarts. Aan de andere kant zijn er ook barrières die nog overwonnen moeten worden om een slimme fabriek mogelijk te maken. Welke zijn dit? En hoe gaan we daar verder mee aan de slag?

Lees verder
GMV
Nieuws

30/11/2020

2 minuten lezen

Aan de slag binnen Fieldlab Fortissimo

‘Hoe zorgen we voor optimaal onderhoud & asset prestaties in de Nederlandse voedingsindustrie?’ Asset-owners, OEM'ers en serviceproviders actief in de Agri & Food gaan binnen Fieldlab Fortissimo aan de slag met specifieke uitdagingen en kennisproducten. Naast beter inzicht krijgen in de status van onderdelen of wanneer onderhoud nodig is de link met energie efficiency ook belangrijk voor een future-proof voedselsysteem.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/11/2020

1 minuut lezen

Oproep voor Kennis op Maat-projecten

De Topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agri & Food roepen roepen partijen op projecten in te dienen binnen het nieuwe programma Kennis op Maat. Wageningen Research reserveert voor dit programma jaarlijks 2,5 miljoen euro (exclusief BTW) voor de vertaling van bestaande kennis uit onderzoek en praktijk naar handelingsperspectief voor de (toekomstige) MKB-ers. Het betreft nadrukkelijk geen onderzoek.

Lees verder