Juni 2015 – Op vrijdag 19 juni heeft FME voor haar cluster Agri & Food samen met de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) een bijeenkomst georganiseerd over en voor de bakkerijsector. De centrale thema’s waren:
De vijftien deelnemers waren afkomstig uit de technologische industrie en de supermarkt- en bakkerijsector. Want hoe zorgen we ervoor dat de ontwikkeling in de techniek aansluit bij de behoeften binnen de markt of eigenlijk: van de samenleving? Ketengerichte samenwerking stond dan ook centraal.
Rabobank: trends en ontwikkelingen
De sessie werd afgetrapt door Sebastiaan Schreijen, senior analyst Food & Agri van de Rabobank. Hij schetste tijdens zijn presentatie wat opvallende feiten en ontwikkelingen:
De rondetafels:
Na de presentatie vormden de deelnemers twee groepen die elk hun ervaringen, wensen en behoeften bespraken. De ene groep deed dat aan de hand van de drie hoofdthema’, bij de andere stond de vraag centraal: waar lig jij ’s nachts wakker van?
Groep 1: Waar ligt u ’s nachts wakker van?
Samenvattend werden er zes thema’s genoemd:
Groep 2: status en wensen op het gebied van de drie hoofdthema’s
Voedselveiligheid en transparantie
Er is behoefte aan duidelijkheid over waar de machine aan moet voldoen, zodat de hele keten erop in kan spelen. Trend daarbij is dat de Voedsel en Warenautoriteit steeds meer naar het proces kijkt i.p.v. het eindproduct. Techniek is niet meer de belangrijkste driver. De opleiding Hygiënisch Ontwerp is heel belangrijke hierin en moet binnen de bakkerij terugkomen.
Productflexibiliteit
Machinebouwers moeten een omslag maken van techniekdenken naar consumentenvraag. Daarnaast: als we de productflexibiliteit willen verhogen, moeten we in capaciteit investeren.
Innovatief en duurzaam businessmodel
Er is geen innovatie in de keten. Innovatie is hooguit kostengedreven binnen een bepaald niveau in de keten. Deze is dus niet marktvraaggedreven en niet verankerd in het productieproces. Het is belangrijk om samen het ‘risico’ te dragen van keteninnovatie.
Het wordt moeilijk bevonden om een abstracte visie over duurzaamheid te vertalen naar concrete acties in de dagelijkse bedrijfsvoering. In China doen ze dat vrij simpel: hoe kan ik met duurzaamheid geld verdienen? Zo benader je duurzaamheid als onderdeel van je gehele bedrijfsvoering.
Verder: hoe vertaal je de trends in de markt naar een roadmap voor je bedrijf?
Vanaf deze maand verwelkomen wij ZTI Smart Machines als nieuw lid van GMV. Als brancheorganisatie zetten we ons in voor een toekomstbestendige, slimme en duurzame agrofoodketen – en daar past ZTI perfect bij. Hun innovatieve oplossingen op het snijvlak van techniek en voedselverwerking dragen bij aan efficiëntere en mensvriendelijkere processen in de keten.
Lees verderWil je als mkb’er profiteren van de nieuwste inzichten en technologieën in food processing? En ben je benieuwd hoe jouw bedrijf kan meedoen aan een project binnen Kennis op Maat (KoM)? Meld je dan aan voor dit gratis webinar!
Lees verderGMV heeft veel aandacht voor (digitale) veiligheid. Samen met publieke en private experts en samenwerkingspartners helpen we bij bewustwording, kennisdeling, het in kaart brengen van kwetsbaarheden, aan de slag te gaan met verbeteringen en het oefenen van beveiligingsincidenten.
Lees verder