FME Cluster Agri & Food onderzoekt innovatie in de vleeskuikensector

2016, 23 februari

2 minuten lezen

VleeskipWat zijn de kritische succesfactoren van innovatie in de vleeskuikensector?
FME heeft een student (Corstian Prosman) aangetrokken die gaat onderzoeken hoe het innovatiesysteem in de Nederlandse vleeskuikensector functioneert. Met andere woorden: welke zaken zorgen ervoor dat innovaties mislukken en welke zaken ervoor zorgen dat innovatie juist succesvol is?

De agrarische sector in Nederland staat in het buitenland goed bekend en dat is ook terug te zien in de hoge exportcijfers. De sector staat echter voor een aantal grote uitdagingen om de internationaal leidende positie te handhaven. (Technologische) innovaties bieden antwoorden voor deze uitdagingen, echter zijn er bepaalde factoren die de innovativiteit inperken. Het doel van het onderzoek is dan ook om te onderzoek doen naar hoe innovatie in de sector functioneert en hoe individuele bedrijven daar hun concurrentiekracht aan ontlenen. Het onderzoek zal deze vragen beantwoorden door de factoren te bepalen die innovatie in de sector belemmeren dan wel juist stimuleren.

Industriële revoluties
Het type vernieuwingen verandert door de generatie heen. De eerste drie industriële revoluties omvatten achtereenvolgens de implementatie van waterkracht en stoommachines, massaproductie met behulp van elektrische energie en automatisering/IT. De vierde industriële revolutie is op dit moment gaande, namelijk ‘smart industry’.

De manier waarop bedrijven omgaan met R&D is ook veranderd; een halve eeuw geleden waren R&D-processen veelal lineair. Tegenwoordig worden innovaties geïnitieerd door veel te netwerken en door open innovatie toe passen. Dit is ook nodig gezien de complexiteit van hedendaagse vraagstukken, zoals de transitie naar duurzame energie. Het is daarom van belang dat het innovatie (eco)systeem goed functioneert, waarin de verschillende actoren (zoals overheid, kennisinstellingen, boeren en toeleveranciers) optimaal met elkaar samenwerken.

Onderzoek
Het onderzoek begint met een literatuurstudie, die naar verwachting een aantal hypotheses zal opleveren. Deze worden aan de hand van interviews met verschillende soorten bedrijven in de sector getest. Dit zullen naar verwachting zowel de verschillende schakels in de supply chain zelf zijn, alsook toeleveranciers, onderzoekers en beleidsmakers. De bevindingen naar aanleiding van dit onderzoek zullen gedeeld worden met de deelnemers en (voor zover eventuele vertrouwelijke zaken dat toelaten) gepubliceerd worden.

Meer nieuws

Tijdens de internationale conferentie ‘Data Driven Agrifood Future’ hebben diverse regionale, landelijke en internationale partijen de eerste stap gezet naar een wereldwijde samenwerking en een alliantie op het gebied van een data gedreven Agrifoodsector. Een initiatief van de provincie Noord-Brabant, samen met AgriFood Capital, FME, gemeente 's-Hertogenbosch en JADS-TU/e.

Lees verder

Een machine volledig installeren op afstand? Geen probleem! GMV-lid Kiremko is het gelukt om een nieuwe frietlijn met behulp van augmented reality opgestart te krijgen bij een klant in Marokko.

Lees verder
Leden
Nieuws

29/10/2020

2 minuten lezen

Klimaatplannen voor de levensmiddelenindustrie gepubliceerd

Donderdag 22 oktober zijn de Koplopersprogramma’s van de zes industriële clusters in ontvangst genomen door minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. In deze programma’s presenteren de clusters hun plannen om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen. Binnen het zesde cluster zijn ook de plannen van de levensmiddelenindustrie opgenomen die naar 2030 toe 1,6 Mton CO2 moeten besparen. Techniek speelt daarin een belangrijke rol.

Lees verder