FME Cluster Agri & Food onderzoekt innovatie in de vleeskuikensector

2016, 23 februari

2 minuten lezen

VleeskipWat zijn de kritische succesfactoren van innovatie in de vleeskuikensector?
FME heeft een student (Corstian Prosman) aangetrokken die gaat onderzoeken hoe het innovatiesysteem in de Nederlandse vleeskuikensector functioneert. Met andere woorden: welke zaken zorgen ervoor dat innovaties mislukken en welke zaken ervoor zorgen dat innovatie juist succesvol is?

De agrarische sector in Nederland staat in het buitenland goed bekend en dat is ook terug te zien in de hoge exportcijfers. De sector staat echter voor een aantal grote uitdagingen om de internationaal leidende positie te handhaven. (Technologische) innovaties bieden antwoorden voor deze uitdagingen, echter zijn er bepaalde factoren die de innovativiteit inperken. Het doel van het onderzoek is dan ook om te onderzoek doen naar hoe innovatie in de sector functioneert en hoe individuele bedrijven daar hun concurrentiekracht aan ontlenen. Het onderzoek zal deze vragen beantwoorden door de factoren te bepalen die innovatie in de sector belemmeren dan wel juist stimuleren.

Industriële revoluties
Het type vernieuwingen verandert door de generatie heen. De eerste drie industriële revoluties omvatten achtereenvolgens de implementatie van waterkracht en stoommachines, massaproductie met behulp van elektrische energie en automatisering/IT. De vierde industriële revolutie is op dit moment gaande, namelijk ‘smart industry’.

De manier waarop bedrijven omgaan met R&D is ook veranderd; een halve eeuw geleden waren R&D-processen veelal lineair. Tegenwoordig worden innovaties geïnitieerd door veel te netwerken en door open innovatie toe passen. Dit is ook nodig gezien de complexiteit van hedendaagse vraagstukken, zoals de transitie naar duurzame energie. Het is daarom van belang dat het innovatie (eco)systeem goed functioneert, waarin de verschillende actoren (zoals overheid, kennisinstellingen, boeren en toeleveranciers) optimaal met elkaar samenwerken.

Onderzoek
Het onderzoek begint met een literatuurstudie, die naar verwachting een aantal hypotheses zal opleveren. Deze worden aan de hand van interviews met verschillende soorten bedrijven in de sector getest. Dit zullen naar verwachting zowel de verschillende schakels in de supply chain zelf zijn, alsook toeleveranciers, onderzoekers en beleidsmakers. De bevindingen naar aanleiding van dit onderzoek zullen gedeeld worden met de deelnemers en (voor zover eventuele vertrouwelijke zaken dat toelaten) gepubliceerd worden.

Meer nieuws

Nieuws

19/04/2021

1 minuut lezen

Aanvraagperiodes MIT 2021 van start

Met de MKB-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) stimuleren het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de provincies innovatie bij het midden- en kleinbedrijf over regiogrenzen heen. Morgen openen de eerste aanvraagperiodes van verschillende instrumenten. Wil je als mkb-ondernemer samen met anderen aan de slag met innovatieprojecten gericht op gezond, veilig en duurzaam voedsel? Dan is de MIT-regeling mogelijk iets voor jou!

Lees verder
GMV
Nieuws

12/04/2021

1 minuut lezen

Resultaten 6e COVID-19 enquête GMV

De zesde uitvraag van de COVID-19 enquête is van 11 tot en met 22 maart uitgezet onder de GMV achterban. Benieuwd naar de omzetontwikkeling, liquiditeit (maatregelen) en oorzaken van de omzetverandering in onze sector? Bekijk de Infographic

Lees verder
GMV
Nieuws

06/04/2021

1 minuut lezen

Oproep voor PPS-projecten geopend

De topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Water & Maritiem hebben op 1 april 2021 hun gezamenlijke oproep voor PPS-projecten die invulling geven aan de Kennis- en Innovatieagenda Landbouw, Water, Voedsel. De nieuwe projecten starten in 2022. Het beschikbare budget is ca. € 15 miljoen per jaar.

Lees verder