FME Cluster Agri & Food onderzoekt innovatie in de vleeskuikensector

2016, 23 februari

2 minuten lezen

VleeskipWat zijn de kritische succesfactoren van innovatie in de vleeskuikensector?
FME heeft een student (Corstian Prosman) aangetrokken die gaat onderzoeken hoe het innovatiesysteem in de Nederlandse vleeskuikensector functioneert. Met andere woorden: welke zaken zorgen ervoor dat innovaties mislukken en welke zaken ervoor zorgen dat innovatie juist succesvol is?

De agrarische sector in Nederland staat in het buitenland goed bekend en dat is ook terug te zien in de hoge exportcijfers. De sector staat echter voor een aantal grote uitdagingen om de internationaal leidende positie te handhaven. (Technologische) innovaties bieden antwoorden voor deze uitdagingen, echter zijn er bepaalde factoren die de innovativiteit inperken. Het doel van het onderzoek is dan ook om te onderzoek doen naar hoe innovatie in de sector functioneert en hoe individuele bedrijven daar hun concurrentiekracht aan ontlenen. Het onderzoek zal deze vragen beantwoorden door de factoren te bepalen die innovatie in de sector belemmeren dan wel juist stimuleren.

Industriële revoluties
Het type vernieuwingen verandert door de generatie heen. De eerste drie industriële revoluties omvatten achtereenvolgens de implementatie van waterkracht en stoommachines, massaproductie met behulp van elektrische energie en automatisering/IT. De vierde industriële revolutie is op dit moment gaande, namelijk ‘smart industry’.

De manier waarop bedrijven omgaan met R&D is ook veranderd; een halve eeuw geleden waren R&D-processen veelal lineair. Tegenwoordig worden innovaties geïnitieerd door veel te netwerken en door open innovatie toe passen. Dit is ook nodig gezien de complexiteit van hedendaagse vraagstukken, zoals de transitie naar duurzame energie. Het is daarom van belang dat het innovatie (eco)systeem goed functioneert, waarin de verschillende actoren (zoals overheid, kennisinstellingen, boeren en toeleveranciers) optimaal met elkaar samenwerken.

Onderzoek
Het onderzoek begint met een literatuurstudie, die naar verwachting een aantal hypotheses zal opleveren. Deze worden aan de hand van interviews met verschillende soorten bedrijven in de sector getest. Dit zullen naar verwachting zowel de verschillende schakels in de supply chain zelf zijn, alsook toeleveranciers, onderzoekers en beleidsmakers. De bevindingen naar aanleiding van dit onderzoek zullen gedeeld worden met de deelnemers en (voor zover eventuele vertrouwelijke zaken dat toelaten) gepubliceerd worden.

Meer nieuws

GMV
Nieuws

24/09/2024

5 minuten lezen

6 november 2024 | Food Safety Systems Day

Vorig jaar oktober organiseerden de verenigingen GMV, DMFI, Machevo & Bulk, en het Hygienic Design Network (HDN) met succes de tweede editie van de “Normendag”. Tijdens deze bijeenkomst stond de focus op enkele belangrijke verordeningen, normen en trends voor machines en installaties in de voedingsmiddelenindustrie. De grote opkomst bevestigde dat er in de markt een duidelijke behoefte is aan meer inzicht in regelgeving en praktische toepassingen daarvan.

Lees verder

In het kader van de samenwerking tussen de branches GMV, DMFI en Machevo nodigen wij de leden van deze drie verenigingen uit op 22 oktober 2024 voor een gezamenlijk bedrijfsbezoek aan GMV-lid Marel.

Lees verder

Het doel van het evenement is om te verbinden en kennis te delen tussen producenten, gebruikers en service verleners op het gebied van (industrieel) Additive Manufacturing of enige andere vorm van innovatieve productie. 

Lees verder