Financiering innovatie van AgriFoodTech sector lastig

2015, 21 september

3 minuten lezen

Zoetermeer 21 september 2015

Veel bestaande en startende ondernemers uit de AgriFoodTech sector vinden het lastig om financiering te krijgen voor hun innovatie. Uit onderzoek blijkt dat bancaire financiering lang niet altijd de meeste geschikte financieringsvorm is voor deze ondernemers.

Ook is het ondernemingsplan vaak onvoldoende uitgewerkt en ontbreekt de belangrijke informatie en cijfermatige onderbouwing om de aanvraag goed te kunnen beoordelen. Om AgriFoodTech ondernemers te helpen hun innovatieve plannen te kunnen financieren hebben ondernemersverenigingen, participatiemaatschappijen en banken tijdens de mkb-top een pilot voor een Innovatiefinancieringsloket gepresenteerd.

Het AgriFoodTech Innovatiefinancieringsloket is te bereiken via agri&food@fme.nl of 088-4008400

De ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME, Fedecom en GMV hebben samen met ABN-AMRO, Rabobank, ING en Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP) het initiatief genomen voor dit AgriFoodTech Innovatiefinancieringsloket. AgriFoodTech ondernemers met kansrijke innovaties, die via de reguliere kanalen moeite ervaren om financiering te vinden, kunnen hier hulp krijgen. Het loket biedt een wegwijzer naar een passende financieringsvorm of naar een vakspecialist die kan helpen om de kans van slagen van de financieringsaanvraag te verhogen. Hierbij wordt ook gelet op zaken als marktintroductie, juridische aspecten, subsidies, ondernemerscompetenties, patenten en HRM. Het loket is in eerste instantie voor één jaar opgezet, daarna wordt gekeken in hoeverre er een permanente behoefte bestaat aan zo’n loket en hoe dit het beste verder ingericht kan worden.

Juiste begeleiding cruciaal

Veel ondernemers in de AgriFoodTech sector ervaren moeite om bij banken financiering te krijgen voor hun innovaties. De vraag is alleen of bancaire financiering wel altijd passend is bij innovaties in de AgriFoodTech sector. Tegelijkertijd is het belangrijk dat goede plannen tot uitvoer kunnen worden gebrachtmet of zonder bancaire financiering. Een goede begeleiding van de ondernemers is daarom cruciaal.

Onderzoek

Het FME Cluster Agri & Food, en de daarin samenwerkende brancheverenigingen Fedecom en GMV, hebben samen met de drie grootbanken en de NVP onderzoek gedaan naar financiering van innovatie. Hierin is een aantal cases bekeken waarbij de ondernemer een afwijzing van de bank heeft gekregen op zijn financieringsvraag voor een innovatie. De belangrijkste redenen voor afwijzing zijn:

  1. “Willy Wortel Innovatie”, een mooie technische innovatie waarbij echter onvoldoende is nagedacht over afzet- en distributiekanalen en de onderliggende business case.
  2. Er ontbreekt belangrijke informatie en cijfermatige onderbouwing om de aanvraag goed te kunnen beoordelen.
  3. Er is risicofinanciering of risicokapitaal nodig i.p.v. bancaire financiering.

In veel gevallen blijkt dat de ondernemer zich in eerste instantie niet bij een bank had moeten melden. De ondernemer heeft risicokapitaal nodig en een bank kan die behoefte niet met reguliere bancaire financiering invullen. Banken proberen in dat geval door te verwijzen naar een participatiemaatschappij of risico-investeerder. Ook het vinden van de juiste subsidie kan vaak uitkomst bieden. In een aantal gevallen kunnen de NVP en haar leden hier een goede rol in vervullen, waarbij de oplossing ligt in het aanbieden van een mix van risicokapitaal en bancaire financiering.

Nationale Financieringswijzer

Tijdens de mkb-top werd ook de Nationale Financieringswijzer gelanceerd, een gezamenlijk initiatief van de overheid, banken en ondernemersvertegenwoordigers om ondernemers de weg te wijzen naar publieke en private partijen die een rol kunnen spelen bij de financiering van hun bedrijf. Deze site helpt ondernemers ook om hun ideeën om te zetten in ondernemingsplannen en dit vervolgens neer te leggen bij risicofinanciers en bancaire financiers. Het AgriFoodTech Innovatiefinancieringsloket sluit hier op aan.

Meer nieuws

Nieuws

25/06/2024

1 minuut lezen

MKB Innovatieregeling MIT 2024 open voor aanvragen

Goed nieuws voor innovatieve bedrijven! De MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) regeling is weer open voor aanvragen.

Lees verder

Op woensdag 26 juni organiseert HDN een training Good Manufacturing Practices (GMP) in de voedingsmiddelenindustrie.

Lees verder

Op donderdag 6 juni organiseert HDN, in samenwerking met Hemmink en Draka, een kennissessie over ‘hygiëne en EMC in de elektrotechniek’. Deze beide thema’s, food en EMC, hebben veel raakvlakken maar ook hun eigen, specifieke aandachtspunten.

Lees verder