Fieldlab Future Farming gestart

FME

2019, 02 september

2 minuten lezen

FME, Innoveins en Brightlands Campus Greenport Venlo nemen het initiatief om het Smart Industry Fieldlab genaamd Fieldlab Future Farming op te richten. Doelstelling is om de digitalisering en automatisering van kapitaal- en arbeidsintensieve teelten te versnellen.

FFF_cover_0.jpgDit Fieldlab gaat zich in eerste instantie richten op de digitalisering van de zachtfruit sector. Er zijn op dit moment nog weinig initiatieven in de zachtfruit sector op het gebied van digitaliseren en automatiseren. Terwijl de vraag naar het product groeit en de beschikbaarheid van arbeidskrachten juist kleiner wordt. Naar verwachting groeit het consumptievolume van blauwe bessen, frambozen, aardbeien en bramen in de EU in de komende vijf jaar met minimaal 7% per jaar.

Vier innovatieprojecten

De initiatiefnemers richten zich op innovatieprojecten waar ondernemers energie in willen steken. De focus ligt daarbij vaak op het automatiseren van arbeid en het genereren en interpreteren van data. Onderstaande vier innovatieprojecten voldoen aan deze principes en zijn reeds geacquireerd:

  1. Aardbeienteelt onder licht | Het jaarrond kunnen telen van aardbeien met de juiste smaak en kwaliteit. Er wordt reeds geteeld onder licht (SON-T en LED), maar het ontbreekt nog aan de juiste kennis en innovatie rondom de effecten van diverse lichtspectra/ lichtrecepten rondom kasteelt van aardbeien, smaak- en inhoudsstoffen en plantfysiologie.
  2. Verhogen plantweerbaarheid | Het combineren van duurzame producten, teelttechnieken en technologische innovatie om zo hoogfrequente meetbaarheid van plantgezondheid mogelijk te maken. Met het genereren en identificeren van relevantae data om een Decision Support System   (DSS) beschikbaar te krijgen voor substantieel verhoogde plantweerbaarheid.
  3. Gerobotiseerde oogst van blauwe bessen | Ontwikkelen van een AGV platform met modulair te koppelen specifieke applicaties (oogsten, onkruid wieden, spuiten, bemesten) in combinatie met rassenonderzoek en nieuwe teelt- en snoeitechnieken. Centraal staat het koppelen van data uit deze applicaties aan het hierboven genoemde DSS.
  4. Smart farming voor blauwe bessen | Realiseren van volautomatische gewasherkenning om specifieke bewerkingen/applicaties mogelijk te maken. Meetbaarheid en datageneratie faciliteren op   gebied van o.a. productie, watergift, bemesting, uitspoeling en bodeminteractie, als input voor het DSS, om met deze data (generieke) groeimodellen te ontwikkelen.

Meedoen met dit fieldlab?

Heb je interesse om te participeren in het Fieldlab Future Farming? Neem dan contact op met Jacqueline van Oosten.

Meer nieuws

In een branche waar technische kennis hoogtij viert, blijft communicatie en marketing vaak een ondergeschoven kindje. Maar juist het vertellen van verhalen kan een bedrijf onderscheiden in de markt. Daarom sloegen GMV, MACHEVO en DMFI de handen ineen met Alea Publishers van het vakblad EVMI voor een verhelderende kennissessie.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/02/2024

3 minuten lezen

Samenwerken voor een groter dynamisch netwerk!

Het afgelopen jaar heeft het bestuur zich hard gemaakt om de interne organisatie op de rit te krijgen.

Lees verder

Uitnodiging | Kennissessie Marketing en Communicatie, donderdag 29 februari 2024

Lees verder