Eten van land of lab? Terugblik AgriFood Tech congres 14 december

2016, 15 december

3 minuten lezen

Ons voedselsysteem verandert in rap tempo. Zo’n 500 bezoekers bogen zich op 14 december jl., tijdens het AgriFood Tech Congres in de Brabanthallen Den Bosch, over de vraag: wat eten we morgen? Technologie wordt ongekende mogelijkheden toegedicht om voldoende en veilig voedsel te produceren in de toekomst. Het wordt gezien als dé drijvende kracht achter ons voedselsysteem van de toekomst. Tijdens het congres sleutelden techneuten, boeren, foodprofessionals en maatschappelijke partners aan ons voedsel van morgen.

Nederland heeft van oudsher een stevige positie op het wereldtoneel in de agrifoodsector. Onze voorouders zijn in staat gebleken een bloeiende, vruchtbare regio te creëren. Letterlijk en figuurlijk. Nederland is inmiddels een ware ‘broedplaats’ voor innovaties en de export van slimme oplossingen helpt andere landen verder in hun transitie naar een slim en duurzaam voedselsysteem. Dat zet Nederland als voedselland internationaal op de kaart. Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) toonde zich een trotse ambassadeur en wil die positie graag nog verder uitbouwen: “De Nederlandse agrifood-sector is één van de meest productieve in de wereld. Maar om die koppositie te behouden, moeten we voorop blijven lopen. Met de toepassing van de nieuwste innovaties uit de hightech en ICT kunnen we onze positie versterken. In de toekomst zullen we niet alleen een grote exporteur moeten zijn van voedselproducten, maar ook van kennis en technologie.”

© 2016 Mark Prins Fotografie
© 2016 Mark Prins Fotografie

Groenste stad ter wereld
Om baanbrekende innovaties mogelijk te maken, wil de staatssecretaris met name jonge en kleine ondernemingen helpen om hun technologische en creatieve kennis om te zetten in toepasbare producten of diensten. Joris Lohman (Food Hub) hecht ook veel belang aan kleine foodbedrijven in de keten. Zij moeten de ruimte krijgen zich te ontwikkelen: “In nichemarkten zijn kleine bedrijven onmisbaar. Zij moeten dan ook meer ondersteund worden. De innovatieclubs moeten zich daarop richten. Bovendien pleit ik voor verdergaande ketenintegratie waarbij foodprofessionals in verschillende ketenschakels elkaar ontmoeten, zoals een kwaliteitsmanager van Ahold en een biologische teler.”

Techniek op je bord
Techniek is de onmisbare schakel. Maar techniek dient altijd de menselijke maat. Techniek en voedsel staan soms zelfs haaks op elkaar. Voedsel dient dichtbij onze natuur en ons gevoel te blijven, anders vervreemdt de consument zich verder van het dagelijks voedsel. Meiny Prins (Priva) stipte aan dat technieken, die natuurlijke processen in voedsel versnellen, breed omarmd worden in de wereld: ”Nederland is de groenste stad ter wereld. Kassen worden aan woonwijken gekoppeld, sla wordt geteeld in oude gebouwen in de stad en afvalwater van de stad wordt hergebruikt voor drijvende boerderijen. Al die dingen maken Nederland een bijzondere proeftuin van de wereld. Dat moeten we als Nederland veel meer uitdragen. Ons gas is bijna op. We zullen op andere fronten geld moeten verdienen. Daarop moeten we veel meer investeren.”

© 2016 Mark Prins Fotografie
© 2016 Mark Prins Fotografie

Het congres deed veel stof opwaaien. Als ons voedsel van morgen op de agenda staat, raakt men maar niet uitgepraat. Dat geeft de enorme maatschappelijke betrokkenheid bij het onderwerp aan. Daarom organiseert het AgriFoodTech Platform met maatschappelijke partners kriskras door Nederland ook in 2017 weer vele activiteiten.

© 2016 Mark Prins Fotografie
© 2016 Mark Prins Fotografie

AgriFoodTech Platform
Het AgriFoodTech Platform is een initiatief van LTO Nederland, FNLI, FME en 4TU, het verbond van de vier technische universiteiten in Nederland. Het AgriFoodTech Platform wordt ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken. Blijf op de hoogte of schrijf je in voor de nieuwsbrief op  www.agrifoodtechplatform.nl.

Meer nieuws

FME
Nieuws

30/11/2020

2 minuten lezen

Waarom (g)een Smart Food Factory?

De levensmiddelenfabriek digitaliseert en wordt steeds slimmer. Het toenemende belang van het produceren van hoge kwaliteit (gezond) voedsel in combinatie met het efficiënter omgaan met grondstoffen in het proces beweegt deze ontwikkeling o.a. voorwaarts. Aan de andere kant zijn er ook barrières die nog overwonnen moeten worden om een slimme fabriek mogelijk te maken. Welke zijn dit? En hoe gaan we daar verder mee aan de slag?

Lees verder
GMV
Nieuws

30/11/2020

2 minuten lezen

Aan de slag binnen Fieldlab Fortissimo

‘Hoe zorgen we voor optimaal onderhoud & asset prestaties in de Nederlandse voedingsindustrie?’ Asset-owners, OEM'ers en serviceproviders actief in de Agri & Food gaan binnen Fieldlab Fortissimo aan de slag met specifieke uitdagingen en kennisproducten. Naast beter inzicht krijgen in de status van onderdelen of wanneer onderhoud nodig is de link met energie efficiency ook belangrijk voor een future-proof voedselsysteem.

Lees verder
GMV
Nieuws

26/11/2020

1 minuut lezen

Oproep voor Kennis op Maat-projecten

De Topsectoren Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Agri & Food roepen roepen partijen op projecten in te dienen binnen het nieuwe programma Kennis op Maat. Wageningen Research reserveert voor dit programma jaarlijks 2,5 miljoen euro (exclusief BTW) voor de vertaling van bestaande kennis uit onderzoek en praktijk naar handelingsperspectief voor de (toekomstige) MKB-ers. Het betreft nadrukkelijk geen onderzoek.

Lees verder