Eerste oproep voor PPS-projecten Landbouw, Water, Voedsel

FME

2020, 02 april

3 minuten lezen

De topsectoren Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Water & Maritiem hebben op 1 april 2020 hun eerste gezamenlijke oproep voor PPS-projecten geopend die invulling geven aan de nieuwe Kennis- en Innovatieagenda Landbouw, Water, Voedsel. De nieuwe projecten starten in 2021. Het beschikbare budget is ca. € 15 miljoen per jaar.

De oproep is bedoeld voor onderzoeksprojecten waarin bedrijven, brancheorganisaties, NGO’s en publieke organisaties met erkende onderzoeksorganisaties samenwerken. De projecten worden uitgevoerd als publiek-private samenwerking (PPS) De drie topsectoren werken in deze oproep voor de eerste keer met elkaar samen om zo tot een invulling te komen van de nieuwe, gezamenlijke kennis- en innovatieagenda Landbouw, Water, Voedsel.

De topsectoren hebben – ondanks de economische gevolgen van het Coronavirus COVID-19 – ervoor gekozen om vast te houden aan de geplande openstelling van de oproep, te weten 1 april 2020. Annulering van de openstelling zou betekenen dat innovaties, die van belang zijn voor de lange-termijnontwikkeling van de sectoren stil komen te vallen. Daardoor zouden de effecten van de Coronacrisis nog langer door ijlen. Wel is de sluitingstermijn voor het indienen van de projectideeën met twee weken doorgeschoven: van 15 mei naar 31 mei. Daarnaast zullen de topsectoren, waar nodig en mogelijk, coulant omgaan bij praktische problemen rondom de indieningsprocedure, die ontstaan door de Coronamaatregelen.

Landbouw, Water, Voedsel

Een PPS-project geeft antwoord op één of meerdere kennis- en innovatieopgaven uit de kennis- en innovatieagenda Landbouw, Water, Voedsel. Nederland beschikt op dit gebied over een enorme kennis en is op veel gebieden toonaangevend. Om deze positie te behouden en om de uitdagingen aan te gaan op onder andere het terrein van voedselproductie, klimaatverandering en waterkwaliteit, is het belangrijk te investeren in innovatie. Met de oproep willen de drie topsectoren innovaties op deze terreinen stimuleren.

Budget

Er is ca. 15 miljoen euro beschikbaar voor 2021 vanuit de drie topsectoren in de vorm van PPS-toeslag (inzetbaar bij alle publieke kennisinstellingen). De ministeries van LNV en I&W stellen capaciteit ter beschikking voor publiek-private samenwerking. De capaciteit vanuit LNV is inzetbaar bij Wageningen Research, de capaciteit van I&W kan bij alle TO2-instellingen (Deltares, Marin, NLR, TNO en Wageningen Research) ingezet worden.

Rol FME

FME helpt met het bouwen van coalities en het indienen van projecten op de volgende thema’s gelinkt aan de Agri & Food sector:

  • Artificial Intelligence – trekker: Marcel van Haren
  • Predictive maintenance – trekker: Maureen de Haan
  • Toekomstbestendige stallen  – trekker: Marcel van Haren
  • AgFoodHealth samenwerking Californië – trekker: Marcel van Haren
  • Robotica – trekker: Moniek Klein Gunnewiek 
  • Internationale samenwerking Japan & Duitsland – trekker: Moniek Klein Gunnewiek

Heb je een project idee of kan je ondersteuning gebruiken? Neem dan (persoonlijk) contact met ons op via gmv@fme.nl

Indieningsproces

Het indieningsproces bestaat uit twee fasen. In de eerste fase wordt een projectidee ingediend met een korte omschrijving van het beoogde onderzoek, de (voorziene) deelnemende projectpartners en kennisinstellingen en een budgetberekening. De sluitingstermijn voor het indienen van projectideeën is 31 mei. De indieners krijgen daarna een advies over de mate waarin het voorstel past bij de prioriteiten van de oproep, maar het advies kan ook suggesties geven voor samenwerking met andere consortia. Daarna krijgen de indieners tot en met 14 september 2020 de gelegenheid om het projectidee uit te werken in een onderzoeksvoorstel.

Meer informatie over de regeling

 

Meer nieuws

FME
Nieuws

25/06/2024

1 minuut lezen

MKB Innovatieregeling MIT 2024 open voor aanvragen

Goed nieuws voor innovatieve bedrijven! De MKB Innovatiestimulering Topsectoren (MIT) regeling is weer open voor aanvragen.

Lees verder
FME
Nieuws

05/06/2024

1 minuut lezen

26 juni | GMP in de voedingsmiddelen industrie, Nieuwegein

Op woensdag 26 juni organiseert HDN een training Good Manufacturing Practices (GMP) in de voedingsmiddelenindustrie.

Lees verder

Op donderdag 6 juni organiseert HDN, in samenwerking met Hemmink en Draka, een kennissessie over ‘hygiëne en EMC in de elektrotechniek’. Deze beide thema’s, food en EMC, hebben veel raakvlakken maar ook hun eigen, specifieke aandachtspunten.

Lees verder